Konya’nın Manevi Önderlerindendi Evinin Son Hali Görenleri Şaşırttı!

Konya’nın Manevi Önderlerindendi Evinin Son Hali Görenleri Şaşırttı!
Konya’nın manevi önderlerinden Ladikli Ahmet Hüdai’nin doğup büyüdüğü ev şimdilerde öğrencilere eğitim yuvası oldu. Torunu Ahmet Hüdai Elma dedesinin hatıralarını yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

2019 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Ladikli Ahmet Hüdai’nin evini torunu Ahmet Hüdai Elma anlattı. Elma, “Bu ev Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından orijinaliyle birebir aynı restore edilerek 4 yıl önce yapımı tamamlandı. Dedem Ladikli Ahmet Hüdai, doğumundan 1960 yılına kadar bu evde yaşamış” dedi.

Ladik’in eskiden sel bölgesi olduğunu ifade eden Elma, “Ladik sel bölgesi olduğu için selden dolayı köyün eski aileleri Yukarı Mahalle ve Tepe Mahallesi diye bilinen bu bölgeye yerleşmişler. Aşağı mahallede pek fazla yerleşim yokmuş. Teknoloji geliştikten sonra Ladik’in üzerine su kanalı kazılmış. Gelen su oradan akıp gidince köy sakinleri tekrar köyün iç kısımlarına yerleşmişler. Ladikli Ahmet Hüdai’nin odası diye bilinen yerde vefatından 9 yıl önce kadar yaşamış ama doğup büyüdüğü ev burası” dedi.

Ladikli Ahmet Hüdai’nin doğup büyüdüğü evin şimdilerde öğrencilere eğitim yuvası olduğunu söyleyen Elma, “Şu anda ziyarete gelenler için hizmete açık aynı zamanda kütüphane olarak kullanımda. Öğrenciler burada ders çalışıyor, kitap okuyor. Haftada bir Perşembe akşamı sohbet yapılıyor. Güzel çalışmalara hizmet ediyor” dedi.

LADİKLİ AHMET AĞA (HÜDAİ) KİMDİR?

Konya’nın Sarayönü ilçesine bağlı, Ladik(Halıcı) Kasabası’nda doğmuş, burada büyümüş, burada yetişmiştir. Aslen Buhara kökenli, Yusuflar sülalesinden Molla Mustafa’nın torunudur. Babasını adı Mehmet, annesini adı ise Emine’dir. Bir kız üç erkek olmak üzere dört kardeşlerdir. Yıllarca çobanlık yaptığından dolayı, muhitinde, ‘Çoban Mehmet’ olarak tanınmış sonradan Elma soyadını almıştır. Manevi bir yolla kendisine Hüdâî adı verilmiştir. Ladikli Ahmet Ağa, Hatice Hanım'la evlenmiştir. İkisi erkek, dördü kız olmak üzere, altı çocuğu vardır.

26 sene askerlik yapan bir İstiklal Savaşı gazisidir. Kanal Harekâtı'nda İngilizlere karşı savaşırken, sağ omzundan hilal şeklinde yaralanmıştır. Vatanın kurtuluşundan sonra askerden bir gazi olarak memleketi Lâdik’e dönmüştür. Hayvancılık ve tarımla geçimini sağlayan Ladikli Ahmet Ağa vefatına kadar burada örnek bir şahsiyet olarak yaşamıştır.

Zamanının çoğunu odasına gelen misafirleriyle sohbet ederek geçirmiştir. İnsanları iyiliğe ve hayra davet etmiştir. Sohbetine katılan hiç kimseyi eli ve gönlü boş çevirmemiştir. Boş kaldığı zamanlarda dağlarda çobanlık yapmıştır. Tarla ve bahçelerini ekip biçmekle meşgul olmuştur. Doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir ancak 1304 (1888) olarak kayıtlara geçmiştir. 8 Haziran 1969 tarihinde ise vefat etmiştir. Kabri, Lâdik mezarlığındadır.

-BÜŞRA GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi