Konya'nın ilk ve tek uzmanı anlattı! Hem yaptıranları hem izleyenleri rahatlatıyor!
Son dönemlerde özellikle omurga rahatsızlıklarının tedavilerinde popüler bir yöntem olarak bilinen 'Kayropraktik' tedavi, sosyal medyada yayınlanan kütletme videolarıyla ismini duyuruyor. Peki Kayropraktik tedavi nedir? Doğru tedavi nasıl ve kim tarafından yapılır? İşte Konya’nın ilk ve tek Kayropraktik uzmanından doğru bilgiler…
Konya'nın ilk ve tek Kayropraktik Kliniği olma özelliğine sahip olan Atlas Kayropraktik Merkezi'nin hem kurucuları hem de uzmanları olan, Kayropraktik Uzmanı Mustafa Emre Çiçekler ve Fizyoterapist Fatma Gülmez Çiçekler, Türkiye'de 7 yıldır var olan Kayropraktik tedavisini tüm ayrıntısıyla Konya'nın Sesi Gazetesi'ne anlattı.
"AĞRISIZ YAŞAMIN UZUN SÜRELİ OLMASI İÇİN FAYDA SAĞLIYORUZ"
Ortopedik hastalarla, kadın sağlığı rahatsızlığı geçirmiş insanlarla cerrahi öncesi ya da cerrahi sonrası hasta gruplarıyla beraber çalıştıklarını belirten Fizyoterapist Fatma Gülmez Çiçekler, bu alanlarda çeşitli yerlerde çalıştıktan sonra daha iyi hizmet verebilmek adına kendi kliniklerini açtıklarını söyledi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun herkesin ihtiyacı olan bir bölüm olduğunu söyleyen Çiçekler, "Bizim en çok karşılaştığımız hastalıklar teknolojinin artmasıyla beraber duruş bozukluğuna bağlı ağrılar ve mekanik ağrılar. Masa başı çalışanlar, ağır kaldıranlar belirli kas gruplarında kısalma, esneklik kaybı ve kas kuvvet kaybına bağlı ağrılar çekiyor. Biz bu devrede araya giriyoruz ve omurganın doğal pozisyona gelmesini sağladıktan sonra omurgaya yapışan kasları esnetip kuvvetlendirerek ağrısız yaşamın uzun süreli olması için fayda sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
"İNSANLAR KAYROPRAKTİĞİ KİMİN UYGULAYABİLECEĞİNİ BİLMİYOR"
‘Kayropraktik anlamda bir eksiklik var.’ Yeni bir alan olduğu için insanlar kimin Kayropraktik uygulayabileceğini bilmiyor diyen Fatma Çiçekler şöyle devam etti: "Kayropraksiyle ağrısız bir yaşama geçtikten sonra sadece fizyoterapistlerin uygulayabildiği APPI tedavi yöntemi ile kas esnekliği kazandırıyoruz. Yani kas nokta çalışmasına bağlı, Reformer Pilates yatağını kullanarak Avusturalyalı fizyoterapistlerin geliştirdiği APPI yöntemiyle Klinik Pilates yaptırıyoruz. Tedavimiz kombine halinde ilerlediği için iyilik hali de uzun sürmüş oluyor. Örneğin sürekli masa başında çalışan bir hastanın iyileşmesi sağlanıp burada tedavisi bittikten sonra, masa başına geri dönüp duruş bozukluğuna kısa vadede kavuştuğunda tedavi bitmiş olacak. O yüzden biz iyilik halinin uzun süreli ve kalıcı olabilmesi adına Kayropraktik anlamda ağrılarını egale edip, omurgayı da doğal pozisyonda sabitledikten sonra iyileşmenin uzun sürebilmesi adına kısa olan kas gruplarını esnetme kuvvetlendirme gibi Reformer Pilates kullanarak tedaviyi taçlandırıyoruz."
"KAYROPRAKTİK UZMANLAR TARAFINDAN UYGULANMASI GEREKEN BİR TEDAVİ YÖNTEMİDİR"
Konya'nın ilk ve tek Kayropraktik uzmanı olan Mustafa Emre Çiçekler ise Kayropraktik tedavinin Kayropraktik uzmanları tarafından uygulanması gereken bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Kayropraktik uzmanlığının Türkiye'de tek bir üniversite de verildiğini ifade eden Çiçekler, "Kayropraktik uzmanı olabilmek için Türkiye’de Tıp veya Fizik Tedavi Lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’da sadece Bahçeşehir Üniversitesinde olan bir eğitim olan Kayropraktik Yüksek Lisans Eğitimini alıyorsunuz. Yüksek lisans için başvuruda bulunup kabul şartlarını sağladığınız zaman bir sınava tabii tutuluyorsunuz. Sınavı başarıyla geçtikten sonra 3 yıllık süren bir süreç başlıyor. Uygulamalı bir eğitim alıyorsunuz. İnsanlarımızın bunu bilmesi gerekiyor. Şu an çok fazla Kayropraktik uzmanıyım diye yanlış tedavi uygulayan kişiler var" dedi.
"KAYROPRAKTİK SADECE BEL BOYUN KÜTLETEREK SES ÇIKARMAK DEĞİLDİR"
Kayropraktiğin sadece kütletmekten ibaret bir şey olmadığını belirten Çiçekler, "Halkımız tarafından bilinen yanlış bir algı var. Kayropraktik sadece insanların belini boynunu kütletmek oralardan ses çıkarmak için yapılan bir şeymiş gibi algılanıyor. Kayropraktik'te bizim ses çıkarmak gibi bir hedefimiz yok. Biz ses çıkmadan da tedavi edebiliyoruz. İlla tedavi oldu diyebilmemiz için sesin çıkmasına gerek yok" ifadelerini kullandı. Hastalar Kayropraktik yaptırmak istiyorum diye geldikleri zaman onlardan ilk olarak anamnez denilen bir hasta hikayesi aldıklarını belirten Çiçekler şöyle devam etti: " Hasta bize başvurduğu zaman öncesinde anamnez dediğimiz bir hasta hikayesi alıyoruz. Ağrınız ne zaman başladı ne kadardır var, ağrınızı azaltan arttıran şeyler neler, bir ameliyat geçirdiniz mi, kullandığınız ilaç var mı, günlük ekran maruziyetiniz ne kadar? gibi sorulardan oluşan uzun bir süreçten geçiriyoruz ki hasta hakkında doğru tanıyı koyabilelim."
"KAYROPRAKTİK SADECE VİDEOLARDA GÖRÜLEN 5-10 SANİYELİK KISIMLA BİLİNİYOR"
Tedavinin sonraki süreçlerinde hastanın radyolojik görüntülemeleri varsa onlara bakıyoruz eğer ihtiyaç duyarsak da biz hastadan istiyoruz diyen Çiçekler, "Tüm bu aşamalardan sonra hastaya bir takım ortopedik, nörolojik testler yapıyoruz. Daha sonra hastayı yatağa yatırdığımızda da Kayropraktiğin kendine ait değerlendirme parametreleri var onları kullanıp değerlendiriyoruz. Uygulama yapacağımız bölgeyi tam anlamıyla tespit ettikten sonra insanların o videolarda gördüğü son 5-10 saniyelik uygulama kısmını yapıyoruz. Kayropraktiğin 35-40 dakikalık seansının son bir dakikası videolarda gösteriliyor. Ama insanlarda böyle bir algı oluştuğu için dışarda vatandaşların belini, boynunu kütleten herkes kendini Kayropraktik uzmanı olarak isimlendiriyor. Fakat Kayropraktik bu demek değil" sözlerini kullandı.
"SES EFEKTLERİ KULLANARAK İNSANLARI YANILTIYORLAR"
Sosyal medyalarda dolaşan Kayropraktik videolarında insanların dikkatini çekebilmek için mikrofon ve ses efektleri kullanıldığını söyleyen Çiçekler, "İnsanları videolar üzerinde oynayarak yanıltıp kandırıyorlar. Bu birtakım insanların ilgisini çekerken birtakım insanlarında korkmasına sebep oluyor. Omurgadan bu şekilde bir ses çıkıyor mu? Acaba bir yerlerim zarar görüyor mu? diye insanlar haklı olarak bunun tedirginliğini yaşıyor. Videolarda çok yanlış pozisyonlarda uygulamalar yapılıyor. Biz kesinlikle bunlara karşıyız. Vücudun her bölgesinde dikkat etmemiz gereken açılar var. O açıların üzerine çıktığımız zaman kişiler zarar görür. Dışarda bunun eğitimini almamış bilinçsiz insanlar sadece sosyal medyadan videoları izleyip bende bu işi yaparım diyen kişiler insanlara maalesef zarar veriyor" şeklinde konuştu.
- Nurseda İnan
Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Kayropraktik, Kayropraktik Nedir?, Konya'nın ilk ve tek Kayropraktik Kliniği, Atlas Kayropraktik Kliniği, Konya Son Dakika Haberleri, Konya Sağlık Haberleri
Kaynak:Konya'nın Sesi