Konya’nın en işlek yerinde 7 kardeşin mezarı mı vardı! İşte o detay…
Konya hem tarihi mekanlar hem türbeleri hem de eski mezarları ile ilgi çekmeye devam ediyor. Özellikte tarihte Konya’da sur içi olarak bilinen ve şehrin yerleşim merkezi olan alanda hala keşfedilmeyi bekleyen çok fazla tarihi konu olduğu uzmanlarca anlatılıyor. Bu alanlardan biri de Sur içinde bulunan Sephavan Mahallesi. Mahalle ile ilgili bir çok rivayet bulunuyor. Eski mahallenin konumu Tarihi Bedesteni de içine alan geniş bir alana sahip.
KONYA’NIN EN İŞLEK MAHALLELERİNDEN
Konya’nın tarihî mahallelerinden olan Sephavan Mahallesi’nin doğusunda İstanbul Caddesi ile sınırlı. Bu noktada Kadınlar Pazarı’nın ana girişinin karşısında, eski Kayıklı Kahve yer alıyordu. Kayıklı Kahve’nin doğu tarafında ise, Pürçüklü Mahallesi, kuzeyde Şükran Mahallesi, güneyde Sahipata Caddesi, batıda Mücellit ve Muhtar mahalleleri ile çevrili. Mahalle, Konya’nın önde gelen sur içi mahallelerinden.
Mahallenin en büyük tarihî özelliği, Konya surunun en işlek kapısı olan Atpazarı Kapısı’nın mahallenin güneydoğu ucunda bulunması yani Konya’nın en hareketli ticarî bölgesi bu bölge bir zamanlar burasıydı.
EMİR NUREDDİN’İN MUMYASI KONYA’DAYDI!
Sephavan Mahallesi’nin adının nereden geldiği hususu üzerinde çeşitli görüşler ileri sürülüyor. Tarihçilerin görüşlerine göre vaktiyle burada bir de tekke bulunuyor.
Bir rivayete göre de bu mahallede bulunan türbede yedi kardeşin mezarının olduğu, mahallenin adının yedi kardeş anlamına gelen “Seb’a ihvan” kelimesinden bozma olduğu söyleniyor.
Başka bir rivayete göre de mescitte Kur’an-ı Kerim’in yedi vecih üzere okunmasından dolayı, mahalle bu isimle anılıyor.
Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı, bir zamanlar türbede Emir Karaaslan’ın babası Emir Nureddin’in mumyasının olduğunu, türbeyi satın alanların da bir ara türbeye çöp döktüğünü söylüyor. •Büşra Gültaş