Konya’nın Efsane Üçlüsü İçin 90 Günlük Süre Başladı!

Konya’nın Efsane Üçlüsü İçin 90 Günlük Süre Başladı!
 Muhabir
Uzun yıllardır Konyalıların vazgeçilmez alışveriş mekânı olan Demirci, Kemerli ve Nüve İş Merkezleri tarihin yıpratıcılığına yenik düştü. 90 gün içinde tahliyesi beklenen iş merkezlerinde esnafın gerginliği sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın Demirci, Kemerli ve Nüve İş Merkezleri’nin boşaltılacağını duyurmasının ardından süreç hızlandırıldı. İş merkezlerinde mülk sahibi olan yetkililere tebligatla 90 gün mühlet verildi. Konuyla ilgili Selçuklu Belediyesi yetkililerinden aldığımız bilgiye göre Demirci İş Merkezi'nde 2019'da meydana gelen bir deprem sonrası bir kolonun patladığı ve buna bağlı olarak diğer iş merkezlerinin de analizlerinin yapıldığı gelen raporlardan sonra binalarda herhangi bir güçlendirme çalışması yaptırılmadığı bilgisine ulaşıldı.

dsc-0624.jpg

ARTIK SON RADDEYE GELDİ

Binaların riskli konumda olmasından ötürü önlemlerin ivedikle alındığını vurgulayan belediye yetkilileri konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kemerli ve Nüve iş merkezi de Demirci iş merkeziyle birlikte yapıldığı için onlara da performans analizleri yaptırıldı. Deprem performansı sağlıyor mu sağlamıyor mu kontrol edildi ve binaların deprem performansı sağlamadığı görüldü. 2019 yılından beri bir çözüme kavuşturulmaya çalışılıyordu. Buradaki yönetimlerle defalarca görüşüldü, başkanlık düzeyinde de görüşmeler yapıldı. Neticede bir yol, bir mesafe kat edilemedi. Artık son raddeye geldi. Biz bu binaları tahliye edeceğiz. Güncel durumda da 90 gün bir süre tanındı. Bu sürenin tamamlanmasına müteakip tahliye edilecek. Ama bir yıkım işlemi, kamulaştırma vesaire hiçbir şey yok. Ondan sonraki süreç oradaki mal sahiplerinin kendi iradesine kalmış. Binayı güçlendirebilirler. Yıkıp yeniden yapmak isterlerse bunu da yapabilirler buna engel yok.”

dsc-0622.jpg

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ DİKKATE ALINMALI

Konya’nın simge yapılarından Demirci, Kemerli ve Nüve iş merkezlerinde çalışan esnafın ve özel günlerde alışveriş yoğunluğu oluşturan vatandaşların can güvenliğini korumaya çalıştıklarını belirten belediye yetkilileri, “Biz binaları insanların can güvenliğini sağlamak adına tahliye edip giriş çıkışı engelleyeceğiz. Binalar deprem performansı sağlamıyor, riskli yapı durumunda. Kendi kendine de yıkılabilir. Deprem tetiklerse de yıkılabilir. Biz başka binaları tahliye ediyoruz ama Konya'da sevilen bir iş merkezi olduğu için bunlar biraz daha fazla duyuluyor. Bu zamana kadar tahliye ettiğimiz binalar oldu, güçlendirilenler de oldu şu anda bile bunların dışında tahliye sürecini yürüttüğümüz başka yapılar da var. Bu tür binalarda böyle işlemler mecburen yapılıyor” diye konuştu.

dsc-0606.jpg

90 GÜN SONRA GİRİŞLER ENGELLENECEK

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Mülk sahipleri ile bir görüşme yapıldı. Sadece birinde güçlendirme çalışması yürütüyorlar. Onun dışında diğer bloklarda herhangi bir girişim yok. 90 gün içerisinde boşaltılacak ve o binalar yeni bir düzenleme yapılmazsa ya da mülk sahipleri tarafından bir güçlendirme ya da yıkım yapılmazsa atıl bir şekilde bırakılacak. Orada herhangi bir yıkım, kamulaştırma, dönüşüm vesaire belediye eliyle yapılması planlanan bir çalışma yok. Biz sadece insanların girişini engelleyeceğiz, can güvenliğini sağlayacağız”

dsc-0612.jpg

ESNAF KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Senelerdir bayram alışverişlerinin uğrak noktası olan simge yapıların tahliye edilmesi iş merkezlerindeki esnafları ve Konyalı vatandaşları düşündürüyor. Yıllardır Konyalıların uğrak noktası olması sebebiyle vatandaşlar bir devrin kapandığını düşünüyor. İş merkezlerinde bulunan esnafların bir kısmı ise kendilerine bu süreçte nasıl bir yer bulacaklarını kara kara düşünürken, bir kısmı da oluşabilecek riskten dolayı tahliyenin doğru olduğunu savunuyor.