Konya’nın 57 yıllık dikiş makinesi tamiri ustası: Asaf Usta

Konya’nın 57 yıllık dikiş makinesi tamiri ustası: Asaf Usta
 Muhabir
Konya’da yaşayan 78 yaşında Asaf Yücetaş 57 yıldır dikiş makinalarının tamirciliğini yapıyor. Gün geçtikçe unutulmaya yüz tutan dikiş makinası tamirciliğin son demirbaşlarından olan Asaf Usta çocuk yaşlarında başladığı bu mesleği ilk günkü heyecan ile...

Konya’nın 57 yıllık dikiş makinesi tamiri ustası: Asaf Usta
Konya’da yaşayan 78 yaşında Asaf Yücetaş 57 yıldır dikiş makinalarının tamirciliğini yapıyor. Gün geçtikçe unutulmaya yüz tutan dikiş makinası tamirciliğin son demirbaşlarından olan Asaf Usta çocuk yaşlarında başladığı bu mesleği ilk günkü heyecan ile yapmaya devam ediyor.
Hayatımızı kolaylaştıran ve aşağı yukarı 25- 30 çeşidi bulunan dikiş makinalarının tamirini yaptırmak o kadar da kolay olmuyor. Konya’da 57 yıldır dikiş makinası tamirciliği yapan 78 yaşında Asaf Yücetaş bu mesleğin unutulmayan bir meslek olduğunu fakat çırak bulamadıklarını söyledi.
Zanaata karşı ilgi duyguyu için bu işi yaptığını söyleyen Asaf Yücetaş, “Zanaata karşı olan merakımdan ötürü çok küçük yaşta bu mesleğe başladım. Rahmetli babam çok uğraştı ‘oğlum oku sen ben idare ederim’ derdi ama ben zanaat sevgim, bu işe olan sevgim daha ağır bastı. Babam daha önce Singer ile çalışıyordu. Singer’den ayrıldıktan sonra Kunduracıların içindeki dükkânı 1954’te açtı. Babam o dükkânı açtığında ben 8 yaşındaydım. O günden beri bu işe ilgim hep var” dedi.

OKULDA TAMİR DERSLERİNİ SEÇİYORDUM
Lise döneminde de makinalara ilgisini olduğunu söyleyen Yücetaş, “Makinalara hep çok ilgiliydim. Ticaret lisesinde okurken arkadaşlarım daktilo dersleri alırken ben tamirat derslerini alıyordum. Daktilo tamiri dışında o zamanlar yazı hesap makinası da vardı onların tamirini de yapıyordum. Tabi şimdi onların hiçbiri yok sadece dikiş makinalarının tamirini yapıyorum. Burada sadece dikiş makinesinin tamirini yapıyoruz daha doğrusu dikiş makinesinin her çeşidini tamir ediyoruz. Örneğin dikiş dikerken ya atlayarak diken ya da koparan makinaları, kırılan parçası olduğunda parça değişimi yapıyoruz, motoru bozulduğunda motorunu tamir ediyoruz” şeklinde konuştu.


KONYA’DA BU İŞİ YAPAN AZ
Konya’da dikiş makinası tamirciliğinin çok az olduğunu ifade eden Asaf Yücetaş, “Çarşı tarafında neredeyse bu işi yapan hiç yok. Ulusoy iş hanı var orada İstanbul’dan gelen genç bir meslektaşımız var bide Tekstil Pazarı’nın orada bir iki arkadaş daha var bu işi yapan. Onlar sadece sanayi makinasına bakıyorlar. Aile makinasına bakmıyorlar. Biz hem sanayi makinalarına hem de aile makinalarına bakıyoruz. Genel olarak Konya’da toplamda bu işi yapanların sayısı bir elin parmağını geçmez” dedi.

ÇIRAKLIK BİTTİ
“Çıraklık yetişen ustalık grubu tamamen bitti” diyen Yücetaş, “Çalıştıracak adam olmadığı için yetiştiremiyoruz. İsmail 1990 yılından beri benim yanımda çalışıyor. Meslek unutulan bir meslek değil aslında sadece yetiştirecek eleman sıkıntısı var. Dikiş makinaları olduğu sürede bu meslek kolay kolay bitmez. Önceden çuvalları elleriyle dikerlerdi, şimdi çuvalları dikmek için bile çuval ağız makinaları var onunla dikiyorlar. Biz Paff ve Singer’in yetkili bayileriyiz. Tüm makinaların 2 yıl garantisi var. Fabrika hatası olan tüm sorunlarda müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Burada yapabileceğimiz bir sorun ise burada yapıyoruz değilse tekrardan fabrikaya gönderiyoruz. İsmail benim yetiştirdiğim bir usta artık buranın demirbaşı o oldu. İsmail’in oğlu ve benim kızım var toplamda 4 kişi olarak burada çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı