Konyalıların bu yıl tatil rotası neresi oldu?

Konyalıların bu yıl tatil rotası neresi oldu?
Türkiye’deki turizm faaliyetleri pandeminin ardından bu yıl iyi bir ivme yakaladı. Konyalıların ise tatil tercihleri belli oldu. Konyalı vatandaşlar bu yaz tatil için en çok nereyi tercih ettiler, hangi tur çeşitleri ön planda, işte detaylar...

Türkiye’deki turizm faaliyetleri pandeminin ardından bu yıl iyi bir ivme yakaladı. Konyalıların ise tatil tercihleri belli oldu. Konyalı vatandaşlar bu yaz tatil için en çok nereyi tercih ettiler, hangi tur çeşitleri ön planda, işte detaylar...

Yaz aylarının gelmesi ile tatil rezervasyonları arttı. Konyalılar, bu sene otel tatili yerine kültür turlarını daha çok tercih ettiler. Kültür turlarında Doğu Karadeniz tercih edilirken, deniz, kum, güneş arayanlar her zaman olduğu gibi bu senede Alanya’yı tercih ettiler.

DOĞU KARADENİZ TURLARINDA SON 7 YILIN PATLAMASI YAŞANDI

Little Joy Turizm Acente sahibi Ömür Can Budak, Konyalıların yaz tatili için talep ve rezervasyonlarını değerlendirdi. Budak’a göre Konyalı vatandaşlar yıllardır olduğu gibi bu sene de Alanya’dan vazgeçemediler. Otellerin en çok tercih edildiği bölgeler Alanya, Side, Kemer ve Belek oldu. Fiyat, performans açısından bu seneki fiyatların dolar kurundan dolayı çok yüksek olduğunu ifade eden acente sahibi Can Budak, “ Otel fiyatları çok yüksek olduğu için bu sene kültür turlarında inanılmaz bir yoğunluk var. Doğu Karadeniz turları için son 7 yılın patlamasını yaşadık diyebilirim. Haftada yaklaşık olarak 150 misafirimizi Doğu Karadeniz’e götürüyoruz. Bu sadece bizim acentemizin yaptığı bir şey fakat diğer acentelerde de hafta da 500-600 kişi Konya’dan Doğu Karadeniz’e gidiyor. Vatandaşların bu bölgeyi tercih etmelerinde birçok etken var. En büyük etkisi ise tatil bölgelerinde ki otel fiyatlarının yurt dışı döviz kuruna bağlı olup git gide fiyatların yükselmesidir. Geçen senelere göre Karadeniz Bölgesine olan talebin artmasının asıl nedeni ise, bu sene Konya’ya Avrupalı misafirlerin çok gelmiş olması. Doğu Karadeniz’e giden misafirlerimiz Antalya’ya giden misafirlerden daha çok. Şu an inanılmaz bir rağbet var. Bölgenin doğal güzellikleri olsun, fiyatların Antalya tarafına göre biraz daha uygun olması ve insanların yıllardır kendini otele kapatıp otele verdiği parayla sıraya girip yemek almasından şikayetçi olması gibi etkenler Doğu Karadeniz’e olan rağbeti arttırdı” İfadelerini kullandı.

Vatandaşların tavan yapan fiyatlar karşısında bu sene konaklamalı tur portföyünün fazla olduğuna dikkat çeken Budak, “Geçen senelerde günübirlik tur müşteri portföyü daha fazlaydı bu sene konaklamalı tur portföyü daha fazlalaştı bunun sebebi ise tamamen fiyat artışlarından ötürü. Vatandaşlar artık günübirlik turlara fazla paralar ödemek yerine gitmişken konaklamayı tercih edip tatile dönüştürüyor böylelikle daha avantajlı olmuş oluyor” şeklinde konuştu. Konya’da eskiden yurt dışı tatillerine talebin çok olmadığını ama artık yurt dışı fiyatlarının Türkiye’de ki otel fiyatlarına göre daha ucuz olmasının Konyalıların yurt dışı turlarına yönelmesine sebep olduğunu da sözlerine ekledi.

Ortalama Doğu Karadeniz tur fiyatları ise şöyle:

2 gece konaklamalı 4 bin 250 TL

3 gece konaklamalı 5 bin 250 TL

4 gece konaklamalı 6 bin 250 TL

KONYALILARIN BU SENEDE TERCİHİ ALANYA’DAN

Sufi Turizm Satış Müdürü Erdoğan Erat ise Konyalıların bu seneki tatil tercihlerini şöyle değerlendirdi: “Ege tarafları uzak olduğu için Konyalılar genellikle Antalya-Alanya tarafını tercih ediyor. Alanya-Side tarafı fiyat performans olarak da daha uygun oluyor. Otel fiyatlarında ki artış nedeniyle vatandaşların isteklerine uygun seçeneklere bakıyoruz, bazı vatandaşlar otelden hiç çıkmak istemiyor ona göre yer ve otel seçiyoruz. Bazıları ise gezmek için gitmek istediklerinde daha çok butik otelleri tercih ediyor. Bizde uygun otel seçeneği isterlerse Alanya, deniz isterlerse Side, yeşillik ve kafa dinlemek isteyenlere de genellikle Kemer’i öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Ayrıca geçen seneye göre otel fiyatlarında neredeyse yüzde yüz artış olduğunu ama ona rağmen otellerin dolu olduğunu belirten Erat, en düşük otel fiyatının kişi başı bin 500, 2 bin TL’den başladığını söyledi.

BEYŞEHİR’DEN AÇILAN YOL İLE BELEK VE KEMER SATIŞLARI ARTTI

Manilatur Seyahat Acentesi sahibi Volkan İşleyici Konyalıların bu senede tatil için tercih listesinin başında Konya’ya yakın yerlerin olduğunun altını çizdi. Alanya, Side ve Belek tarafının tercih edilmesinde ki en büyük sebebin ulaşım olduğunu belirten İşleyici, “Alanya tarafının Konya’ya ulaşım açıdan rahat olması ve ekonomik olarak daha uygun olması nedeniyle listenin başında yer alıyor. Vatandaşlar merkez trafiğine girmemek için Kemer’i dahi tercih etmiyorlardı. Şu an Beyşehir’den açılan yol ile direkt Belek’e çıkabiliyorlar. Bu sene Belek, Kemer satışları da açılan yol ile artmaya başladı” şeklinde konuştu.

  • Nurseda İnan

Kaynak:Konya'nın Sesi