Konyalıların beklediği o proje hayata geçiyor! İşte tüm detaylar...

Konyalıların beklediği o proje hayata geçiyor! İşte tüm detaylar...
Konya'da tren garı, otogar, sanayi kuruluşları ve havaalanını birbirine bağlayacak Konya Ray Banliyo hattının temel atma töreni gerçekleşti. İşte projeye dair tüm detaylar.

Konya'da tren garı, otogar, sanayi kuruluşları ve havaalanını birbirine bağlayacak KonyaRay Banliyö hattının temel atma töreni gerçekleşti. İşte projeye dair tüm detaylar.

ALTAY: KONYA İÇİN TARİHİ BİR GÜN

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı konuşmada Konya için tarihi bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Başkan Altay; "Sanayi alanlarımıza toplu ulaşım ile ulaşma imkânına kavuşacağız. Ayrıca şuanda içinde bulunduğumuz Konya GAR, Selçuklu GAR ve Konya Havaalanı’nda ilk kez raylı sistem ile birbirine bağlanmış olacak. Raylı sistemler üzerindeki yapılan çalışmalarımızı tamamladığımızda otogarımız, havaalanımız, tren garlarımız hepsi aynı güzergâh içinde hat üzerinden birbirine bağlanmış olacak. Toplam 2 milyar 300 milyon liralık yatırımla gerçekleşecek bu projenin önemli paydaşlarından bir tanesi Konya Büyükşehir Belediyemiz. İnşallah sistem tamamlandığında araçlar Konya Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilecek ve işletmeyi de Devlet Demir Yollarımızla birlikte sizlerin hizmetine sunmuş olacağız. Konya’nın en önemli taleplerinden bir tanesi sanayide ulaşan çalışanlarımızın toplu ulaşıma kavuşmasıydı. Bugün bu temelle 2 yıl gibi sürede bunu tamamlamış olacağız. Projede başka Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu bakanımıza teşekkür ediyorum. Allah razı olsun sayın Bakanım. Devlet Demir Yollarımızın değer Genel Müdürü Hasan Pezük Bey ve değerli ekibine de teşekkür ediyorum. Genel Müdürümüzün bizzat takibi ve talimatlarıyla bu süreç tamamlandı. Bu gün temelini atacağız umarım en kısa sürede açmak da nasip olur. Bugün Konya toplu ulaşımı adına tarihi bir gün. Nasıl sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye için her gün tarihi bir adım atıyorsa bizlerde bugün Konya tarihini etkileyecek, Konya için önemli bir projenin başlangıcını yapacağız. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

PEZÜK: PROJE UZUNLUĞU 45.9 KİLOMETRE

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Genel Müdürü Hasan Pezük ise projenin tüm detaylarını paylaştı. İlk hattı 2 yıl içinde tamamlanacak proje hakkında konuşan Pezük; "Mevlana Diyarı, medeniyetlerin başkenti Anadolu Kartallarının memleketi Konya’mıza yapılacak olan Konya Ray Banliyo Ray projemizin temelini atma töreninde sizlerle olmaktan dolayı oldukça mutluyum. Anadolu’nun barında yer alan, köklü tarihi kültür ve sanayisi ile ülkemizin en gelişmiş illerinden birisi olan kadim şehrimizi Konya’nın şehir içi taşımacılığına büyük katkı sunacak olan Konya Ray Banliyo projesinin temelini hep birlikte atıyoruz. Şehir, hikayeler farklı ama amacımız aynı. Konya hem gönül bağımızın hem demir yolu ağımızın en güçlü olan illerin başında geliyor. Ülkemizin hem doğu-batı hem de kuzey-güney demir yolu bağlantılarından olan Konya, hızlı tren ile de ilk tanışan illerinden bir tanesi. Konyalı hemşerilerimiz Ankara, İstanbul, Karaman, Eskişehir ve Sivas’a konforlu ve hesaplı seyahat ediyorlar. Konya il sınırları içerisindeki demir yolu ağımız toplam 770 kilometre. Konya demir yolu uzunluğu ile Ankara’dan sonra ikinci sırada geliyor. Bugün temelini atacağımız Banliyo hattı ile bu alana 45.9 kilometre daha ilave hat eklemiş olacağız" dedi.

PEZÜK: 3 ETAPTAN OLUŞACAK VE YOL 30 DAKİKA KISALAACAK

Proje hakkında açıklamalarına devam eden Pezük; "Konya tren garı, kent merkezi ve OSB’ler ile, sanayi merkezleri havalimanı, lojistik merkez ve Pınarbaşı’nı kapsayacak proje ile vatandaşlarımıza konforlu, hızlı ve ekonomik bir toplu taşıma hizmeti verecek inşallah. Konya Büyükşehir Beledimeyiz ile protokol anlaşmasını gerçekleştireceğimiz projenin uzunluğu tam 45,9 kilometre. Bugün temelini atacağımız projenin uzunluğu ise 17.4 kilometre. Günlük 90 bin yolcuma hizmet verecek projenin ilk etabında 13 adet istasyon inşa edeceğiz. 3 etap halinde planlanan projenin birinci etabında Konya Gar- Kayacık Lojistik Merkezi arasının 4 hatlı hale getirilmesi, ikinci hatta Organize Sanayi Bölgesi içerisine girebilecek banliyö hattının 2 hatlı olarak inşası ve üçüncü etapta ise Kaşıhnanı-Konya Gar-Kayacık-Pınarbaşı arasına dördüncü hattın yapılmasını planlıyoruz. Proje tamamlandığında 2 hattımızda hızlı tren, 2 hattımız da ise banliyö ve konvansiyonel tren işletmeciliğini yapabileceğiz. Proje tamamlandığında kara yolu ile 1 saat olan yol süresi 30 dakikaya düşecek. Şehrin mesai saatlerindeki yoğunluğu azaltmış olacağız. Banliyo ile havaalanından şehir merkezlerine ve hızlı tren garlarına erişim sağlamış olacağız. Bugün Konya Büyükşehir Belediyesi ile beraber 1 esere daha bismillah diyerek başlıyoruz" açıklamalarını yaptı.

KARAİSMAİLOĞLU: KONYA İÇİN NE YAPSAK AZDIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu temel atma törenine videoo konferans ile katıldı. Konya için ne yapsak az diyen Bakan Karaismailoğlu; "Bugün önemli bir projenin başlangıcı için Konya’da sizlerle beraber olmayı çok isterdim ama malum seçim sürecimiz devam ediyor. Türkiye’nin dört bir tarafında projelerimiz var. Umarım en kısa sürede derdiyle dertlendiğimiz, değer verdiğimiz Konya’da sizlerle buluşmayı çok arzu ediyorum. Konya Ray çok önemli bir projemiz bizim için. İnşallah Banliyo hattına bugün başlayarak tamamına erdireceğiz. Sonucunda Konya kazanacak, Konyalı vatandaşlarımız kazanacak. Konyalıların şehir içi trafiği rahatlayacak ve Konya’nın yaşam kalitesi yükselecek, hayatı kolaylaşacak. Konya bizim için çok önemli ve orada çok fazla projelerimiz var. Bildiğiniz gibi birkaç ay önce Türkiye’nin en yüksek viyadüğü olan Konya Eğiste Viyadüğünü yaparak çok güvenli, hızlı yolu Alanya ile bağladık. İnşallah kısa sürede bunun devamı olan Kuş Yuvası yolları ile de birlikte Konya’nın önemli bir aksını tamamlayacağız. Alacabel tünelimizde 7 kilometrenin üzerindeki tünelimizde bütün imalatlarımızı bitiriyoruz. İnşallah hep birlikte önümüzdeki aylarda bu tüneli de Konya’mıza, Antalya’mıza kazandıracağız. Demirkapı tünelimizde imalatlarımız bitti. Orada önemli bir hat. Bakarsanız bütün yollar Konya’ya çıkıyor, bizlerde bütün yolları Konya’ya çıkartmak için elimizden geleni yapacağız. Konya bunların fazlasını hak ediyor. Konya için ne yapsak azdır ve ne yapsak gereklidir. Konya’nın gelişmesi, büyümesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Konya çevre yolunu unuttuk zannetmeyin. Elimiz üzerinde, çok yakından takip ediyoruz. Onun açılışı içinde bir araya geleceğiz. Banliyo hattı projemize başlıyoruz ve en kısa sürede bu projeyi bitirmek boynumuzun borcu" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Konya'nın Sesi