Konyalılar Saate Bakmaya Bu Camiye Geliyor! İşte Sırrı!

Konya'nın Meram ilçesinde Valilik binasının güneybatısında yer alan Hacı Hasan Camii Kayalıpark civarında bulunuyor. Şükran Mahallesi eserlerinden Hacı Hasan Camii Geç Dönem Osmanlı yapısı özelliğini taşıyor. Konya bölgesindeki ahşap direkli cami geleneğinin temsilcilerinden olan caminin giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre cami Sultan II. Abdülhamit zamanında 1907 yılında Gözlülü Hacı Halil Ağa tarafından yenilenmiş ancak caminin kıble yönünün dış duvarında Kadı Mürsel Camii’ne ait olduğu bilinen bir kitabe bulunuyor. Cami yaptırılırken, o tarihlerde harap halde bulunan Kadı Mürsel Cami’nin 1409 tarihli kitabesi, her nedense Hacı Hasan Cami’nin kıble duvarına yerleştirilmiş bu yüzden de söz konusu kitabe yapının tarihlendirilmesinde karışıklığa sebep oluyor.
Hacı Hasan Camii dikdörtgen planlı bir harim ve son cemaat yerinden oluşuyor. Ahşap direkli camilere güzel bir örnek olan eserin girişinde sizi iki büyük ahşap sütun karşılıyor. Son cemaat yerinde harimde ve kadınlar bölümünde ahşap işlerinin doğallığı ve sadeliği dikkat çekiyor. İçeriyi aydınlatan kocaman pencerelerinden sızan güneş ışığının eşliğinde, caminin tavanında ahşaptan oyma şemseli göbekler de son derece güzel görünüyor.
YILLARDIR EZAN VAKİTLERİNİ DOĞRU GÖSTERİYOR!
Caminin kıble duvarında, belki önünden her gün gelip geçenlerin bile fark etmediği bir güneş saati bulunuyor. Tarihli olmasa da kufi yazılı ilginç ve özel bir tablo halindeki kitabesinde “Bu güneş saatini, Allah’ın rahmetine muhtaç kulu Kuyumcu Hasan yaptı” yazıyor. Namaz vakitlerini belirlemek ve zamanı takip etmek için yapılmış güneş saatinin Anadolu’da bilinen en eski güneş saati olduğu rivayet ediliyor. Bugün hâlâ ezan vakitlerini tam olarak gösteren saat ziyaretçilerini hayrete düşürüyor. Caminin giriş kapısının sağında ve solunda yapının duvarına inşa edilmiş şadırvanlar, vaktin girmesini beklerken sohbet eden insanların güzelliğine şahitlik ederken aynı zamanda ilginç mimarisiyle kendisine hayran bırakıyor.
-Büşra KÖSE