Konyalılar Kışın Bundan Vazgeçemiyor! Hem Kömür, Hem Gaz...

Konyalılar Kışın Bundan Vazgeçemiyor! Hem Kömür, Hem Gaz...
 Muhabir
Konya Bedesten Çarşısı Sobacılar Sokağı kış aylarının gelmesiyle birlikte hareketlendi. Bedesten esnaflarından Mustafa Yaldız, 60 yıldır icra ettiği mesleğini ve soba kültürünü Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

60 senedir Bedesten Sobacılar Sokağı’nda esnaflık yapan Emek Soba sahibi Mustafa Yaldız, son yıllarda soba kültürünün azaldığını ancak arz talebin hala devam ettiğini söyledi.

Yaldız, “Soba biraz zayıf satılıyor doğal gaz bizi bitirdi ama yine de alan oluyor. Soba almaya gelmeseler de boru alıyorlar dirsek, saç, tüplü soba alıyorlar. İş bir şekilde dönüyor. Bundan 10 sene önce satışlar güzeldi. Şimdi her taraf doğal gaz oldu. Birine sobayı versen götürmez. Doğal gazın rahatlığı var ama sobanın tadı başka” dedi.

Sobanın fırın işlevi de gördüğünü belirten Yaldız, “Sobada kömbe, balık, su böreği, ekmek kızartılır güzel şekilde pişirilir” şeklinde konuştu.

Bedesten esnaflarından Hasan Akkuş ise sobanın kullanım alanlarından bahsederek, “Doğal gaz her geçen yıl yayıldığı gibi Konya’da da kullanılıyor bununla birlikte sobalara rağbet azalıyor ama kullananlarda var. Şu an genellikle hobi bahçelerindeki evlerine, köydeki evlerine kurmak için alıyorlar. Eskisi kadar olmasa da talep var. Dekor için bile yazlık evlerine kurmak için alıyorlar. Eskiye bakış rağbet baya baya düşük ama yine de alıcısı var. Kimisi doğalgaz döşetip yine de soba dursun diyor soba alıp kullanıyor. Evinde doğalgaz olmasına rağmen sobadan vazgeçemiyor. Konya’nın şu an yüzde 80’i doğal gazlı oldu ama aynı anda soba kullananlarda çoğunlukta” ifadelerini kullandı.

Sobanın tercih alanlarını anlatan Akkuş, “Konya’da her zaman tercih edilen soba türü kuzine soba. Fırını olsun üzerinin dökümü olsun, üzerinde su ısıtmak fırınında yemek pişirmek amaçlı her zaman kuzine soba tercih ediliyor. Kuzine soba daha çok oturma odası ve salonda kullanılıyor yuvarlak sobada çocuk odası ve yatak odasında kullanılıyor. Soba fiyatları minimum 2 bin 300’de seyrediyor, maksimum fiyatlarda 7 bin 500 TL arasında değişiyor. Sobalar geç eskidiği için sık değiştirilmese de borular bozuluyor veya delik parçalar çıkartılıyor üzerine takviye yapalım diye boru alınıyor. Soba alınmasa da soba altı, muşambası, boru eksikliği gideriliyor” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi