Konyalılar akın akın oraya göç ediyor!

Konyalılar akın akın oraya göç ediyor!
 İnternet Editörü
Pandemi sonrası kalıcı hale gelen home ofis çalışma modeli, çalışanların yaşam tarzlarını köklü bir şekilde değiştirmeye devam ediyor. Özellikle Konya’da bazı bankaların şubelerinin bulunmaması da bu noktada dikkat çekiyor

Son yıllarda, özellikle pandemi dönemiyle birlikte hız kazanan home ofis (evden) çalışma modeli, iş dünyasında köklü değişikliklere yol açtı. Çalışanların ofis yerine evlerinden çalışmalarına olanak tanıyan bu sistem, hem verimliliği artırma hem de yaşam dengesi sağlama konusunda birçok avantaj ve dezavantaj sundu. Ancak, uzaktan çalışma kültürü sadece geçici bir çözüm mü, yoksa kalıcı bir iş modeli mi olacak? İşte bu sorular, işverenler ve çalışanlar arasında tartışılmaya devam ederken, home ofis sisteminin geleceği de belirsizliğini koruyor. Uzmanlar ise, özellikle bankacılık sektöründe evden çalışma sisteminin çok fazla yaygınlaştığını belirtirken Konya’da bazı bankaların şubelerinin olmaması da gözlerden kaçmıyor. Bu konuda en çok yaşlı kesim şikayet ediyor.

home-ofis-1.jpg

“EVDEN ÇALIŞMA İLE TASARRUF SAĞLANDI”

Home ofis çalışma sisteminin başlangıcının 1970’li yıllara dayandığını aktaran Sosyolog Berna Yaman, konuyla ilgili Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Yaman, özellikle pandemi döneminden sonra evden çalışma oranının çok fazla arttığını belirtti. Nüfusun artmasıyla birlikte yaşanan ulaşım sorununun da home ofis sisteminin yaygınlaşmasına neden olduğunu dile getiren Yaman, “Özellikle büyükşehirlerde yaşanan ulaşım sorunu insanların yolda geçen zamanı kayıp olarak görmelerine yol açtı. Yolda geçireceği zamanı evinde çalışarak geçirmek daha mantıklı geldiği için bu düşünceye sahip olan işverenler çalışanlarını home ofis sisteme geçirdi. Bir diğer unsur ise ekonomik sıkıntı. İşveren kesim, çalışanlarını evde çalışmaya yönlendirdiği için çoğu harcamalardan tasarruf sağladığını gördü. Çalışan kesim de aynı şekilde yol ve yemek gibi harcamaların home ofis çalışma sisteminde sıfıra düştüğünü görünce bu sistem giderek ilgi görmeye başladı” diye konuştu.

“EVDEN ÇALIŞMA HEM PSİKOLOJİK HEM DE SAĞLIK SORUNLARINI BERABERİNDE GETİRİYOR”

Teknolojinin gelişmesiyle artık çoğu şeyin oturulduğu yerden yapılabildiğini ifade eden Yaman, bunun home ofis sistemini avantajlı kılan unsurlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi. Sosyolog Yaman, “Hatta bankaların şube kapatmalarının başlıca sebeplerinden diyebiliriz. İnsanlar artık çoğu bankacılık işlemlerini mobil bankacılık aracılığıyla halledebildiği için bankaya gitmek, sıra beklemek çok zor geldi. Ayrıca, home ofis çalışma sistemi, aile içindeki iletişimin artmasını sağlarken sosyal çevre ile olan iletişimin azalmasına yol açtı. İnsanlar belki işe giderken ya da işlerini halletmek için dışarı çıkarken, şimdi her şeyin evden de hallediyor olması sosyalleşme noktasında pek iyi olmadı. Ama gelecekte her meslek grubunda olmasa da evden çalışma imkanına sahip olan meslekler home ofis çalışma sistemine geçecek gibi görünüyor. Bu durum hem psikolojik hem de sağlık sorunlarını beraberinde getirecek. İnsanlar sadece aile fertleriyle zaman geçirecek, iş arkadaşları ya da diğer sosyal çevresiyle iletişim kurması güç hale gelecek. Zaten teknolojinin gelişmesiyle kendi kabuğuna çekilen toplum bu sistemle iyice kendi halinde bir yaşam sürecek. Bu da bazı sorunları beraberinde getirecek” şeklinde konuştu.

home-ofis-5.jpg

“HAREKETSİZ YAŞAM SORUNU ARTACAK”

Evden çalışma sistemiyle birlikte sağlık alanında yaşanacak sorunlar hakkında da bilgi veren Yaman, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Hareketsiz yaşam süren bir toplumken bu sistemle mevcut hareketlerimiz de kısıtlanacak, insanlar işe gidip gelmek için bile dışarı çıkmak zorunda kalmayacak. Artık hayatlarımızdaki tek hareket bir odadan diğer odaya geçmek olacak. Bu da obezite başta olmak üzere pek çok sağlık sorununu beraberinde getirecek.” •TUBA KAYA