Konyalı Uzman Konuştu: Hemşehrimiz işe el koydu fiyatlar düştü!

Konyalı Uzman Konuştu: Hemşehrimiz işe el koydu fiyatlar düştü!
 Muhabir
Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem araç fiyatlarının 3 yıllık ezberini bozmasıyla ilgili Konya’nın Sesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Acıbadem, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın sektörün sıkıntılarını ele aldığını vurguladı.

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem araç fiyatlarının 3 yıllık ezberini bozmasıyla ilgili Konya’nın Sesi Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Acıbadem araç fiyatlarının pandemi süreciyle artmaya başladığını ifade ederek, “Bu serüvende fabrikaların tam zamanlı çalışmaması ham madde sıkıntısı, çip krizi, lojistik sıkıntısı derken ülkemize ithal gelen araçların sayısı ciddi anlamda düştü. Tabii öyle bir durum oluştu ki araçlar bir anda yatırım aracına dönüştü. Arz talep dengesizliği ile fiyatlar kontrolsüz hale geldi” dedi.

Fiyat artışının önüne geçmek adına alınan tedbirlerden bahseden Acıbadem, “Ticaret Bakanlığı’nın geçen yıl aldığı tedbirler kapsamında sıfır araçlarda ilk tescilden sonra 6 ay ve 6 bin km şartı getirildi ama aslında bu sınırlamanın kapsama alanı büyük hata oldu. Bu kapsamının başında bireysellerin şahısların kapsaması gerektiğini en başından bu yana sektör temsilcileri olarak söyledik. Bir yıllık dönemde sıfır araç satan bayilerin bazıları öyle bir duruma geldi ki vatandaşın yüzüne bakamaz hale geldiler. Distribütörler aylık yüzde 10-15 zamlar yaptı. Bayiler istedikleri kişilere fatura harici elden tahsilat yapıp devlete ÖTV ve KDV dolandırıcılığı yaptılar. Haksız kazanç sağladılar. Biz bunları hep dile getirdik. Bazı bayilere Ticaret Bakanlığı tarafından ceza işlemi yapıldı ama bayiler bundan vazgeçmedi çünkü kesilen cezaları 8-10 müşteriden araçtan tahsil ettiler. Sektör öyle bir hal aldı ki ülkemizde parası olan nüfusun yarısı araç alıp satmaya başladı. Tabi kontrolsüz artışlar devam etti” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı olarak göreve getirilen Prof. Dr. Ömer Bolat’ın sektörün sıkıntılarını ele aldığını vurgulayan Acıbadem, “28 Mayıs seçimleri sonrasında kabinede Ticaret Bakanı olarak göreve gelen ve en doğru isimlerden olduğuna hep beraber şahit olduğumuz Konyalı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın sektör temsilcileri olarak bizlerle istişare etmesi alınan en doğru karardı. Bakan Bolat göreve gelir gelmez sektörün kontrolüne başladı” dedi.

Alınan kararların birçok usulsüzlüğün önüne geçtiğini dile getiren Acıbadem, şahısların da sıfır araçlarda 6 ay ve 6 bin km kapsamına dâhil edilmesini değerlendirdi. Acıbadem, “Yönetmelikte var olan ama şimdiye kadar uygulanmayan bireysellerin aynı yıl içinde 3 araç alım satımı vekâletten ve asaletten yapması bu kurala uymayanların noterlikler tarafından satış yapma kısıtlaması en doğru hamleydi. İnternet sitelerine bot hesaplarla ya da kendi üzerinde olmamasına rağmen internet ortamında uygunsuz araç satışı yapanlara kısıtlama ve cezai işlem uygulanacağına dair düzenleme yapılması yerinde bir karar oldu” dedi.

Araç piyasasında hareketliliğin düştüğünü söyleyen Acıbadem, “45 gündür piyasada hareketlilik yavaşladı ama bu süreci öyle ya da böyle yaşayacaktık. Araç fiyatlarında alınan tedbirler kapsamında 2 aylık dönemde yüzde 15’lere yakın bir düşüş var. Bu düşüşlerin yılbaşına kadar biraz daha süreceğini bekliyoruz. Tabi dövizde bir artış değişiklik olmaması durumunda” diye konuştu.

Sektör temsilcileriyle Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a ziyaret gerçekleştirdiklerini açıklayan Acıbadem, “Konya Motorlu Araç Satıcıları Derneği ve Konya Oto Galericiler Odası Başkanı olarak geçen hafta Ticaret Bakanlığımıza farklı illerden sektör temsilcileriyle Masfed Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu olarak Başkanımız sayın Aydın Erkoç önderliğinde teşekkür mahiyetinde ziyarette bulunduk. Ticaret Bakanımız sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’a hassasiyetlerinden dolayı sektör temsilcileri olarak bizlerin beyanlarımızı kabul ettiği için tüm esnafımız ve milletimiz adına şükranlarımızı iletiyorum. Bakanımızın gerek sosyal medyada gerek haberlerde verdiği beyanlar gibi bizlere de söylediği elhamdülillah sektörün tüm sorunlarına bu işin temelinin nerden başladığına kısacası sektöre hâkim olması bizleri çok mutlu etti. Kısa sürede etkilerini sektörün normale döndüğünü inşallah hep birlikte görmüş olacağız” şeklinde konuştu.

Fahiş fiyat artışının sektöre verdiği zararları her zaman dile getirdiğini ifade eden Acıbadem, “Benim hep dile getirdiğim bir durum var. Pandemi öncesi 2020 yılının başında döviz 7 TL civarlarında seyrederken 200 bin TL’ye satılan sıfır bir aracın ülkemize o gün için girişi dövizden etkilenen tutarı 120 bin TL civarıydı. Geçen 40 aylık dönemde dövizin 4 kat yükselmesi ama 200 bin olan bir aracın bugün 2 milyon TL’ye satılması ne kadar ilginç bir durum. Fiyatlar 10 kat artmış.” diye konuştu.

Kontrolsüz artışa sebep olan faktörlerin gün yüzüne çıktığını açıklayan Acıbadem, “Bu aradaki bedelin kimlerin kasasına girdiğini aslında yavaştan görmeye başladık. Sıfır araç satan bayilerin 2 ay öncesine göre direk kampanya adı altında yüzde 15’lere yakın fiyat düşürmeleri bu kontrolsüz artışın faallerinin bir parçası olduklarını göstermiş oldu. Ticaret Bakanlığı işin takipçisi olacak, inşallah kısa sürede normalleşme aşamasında sürecin ileriye doğru gittiğini hep birlikte göreceğiz. Sektörün hareketlenmesi için taşıt kredilerinin oranları ile ilgili bir düzenleme yapılması kredi yüzdelerinin yükselmesiyle ilgilide talep oluşturduk. Biraz zamana ihtiyacımız var diyoruz. Tüm esnafımıza hayırlı bereketli kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi