Konya'dan 2 firmaya toplam 5 ödül

Konya'dan 2 firmaya toplam 5 ödül
OSB Yıldızları Araştırması Ödül Töreni yapıldı. 12 farklı kategoride 77 firmanın ödül aldığı törende Konya’ya 5 ödül geldi. AYD Otomotiv 4 kategoride 4 ödül alırken MPG Otomotiv’de 1 ödül sevinci yaşadı.

OSB Yıldızları Araştırması Ödül Töreni yapıldı. 12 farklı kategoride 77 firmanın ödül aldığı törende Konya’ya 5 ödül geldi. AYD Otomotiv 4 kategoride 4 ödül alırken MPG Otomotiv’de 1 ödül sevinci yaşadı.

AYD’ye 4 MPG’ye 1 ödül

Gerçekleşen Ödül Törenine AYD Otomotiv damga vurdu. Konyalı firma 4 farklı kategoride 4 farklı ödülün sahibi oldu. AYD Otomotiv; OSB’lerde En Çok İhracat Yapan Firma kategorisinde 10.sırada, . OSB’lerde En Çok İstihdam Sağlayan Firma kategorisinde 2.sırada, OSB’lerde En Çok Stajyer İstihdamı Sağlayan Firma kategorisinde 7.sırada ve OSB’lerde En Çok Kadın İstihdamı Sağlayan Firma kategorisinde 3.sırada yer alarak 4 ayrı kategoride 4 ödülün sahibi oldu. Konya’dan diğer ödül alan firma ise Bera Holding şirketlerinden olan MPG Makine oldu. MPG Makine, OSB’lerde Ar-Ge Harcamasını En Çok Artıran Firma kategorisinde 6.sırada yer alarak ödül almaya hak kazandı.

Ülkenin sanayicileri, üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü gerçekleşen ödül töreninde açıklamalarda bulundu. OSB Yıldızları Araştırması ile ilgili bilgiler paylaşan Memiş Kütükcü; “Ülkemizin dört bir yanındaki organize sanayi bölgelerimizde üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan, Ar-Ge yaparak nitelikli üretim kabiliyetimizi geliştiren 12 farklı kategoride ilk 10'a giren 77 firmamıza, toplam 120 plaket takdim edeceğiz. Öncelikle ifade etmek isterim ki, tamamen gönüllülük esasını göre yapılan araştırmamız 2022 yılının bilanço verileri 2023 yılı içinde oluşacağından, 2021 yılının verilerini kapsamaktadır. Araştırmamıza 38 farklı şehir ve 82 farklı OSB’mizden şirketlerimiz katılım sağlamıştır. Araştırmamıza katılan firmaların sektörlerine baktığımız zaman ise; makine, tekstil, gıda, ana metal ağırlıklı olmak üzere 29 farklı sektörden katılım sağlandığını görüyoruz. Araştırma sonuçlarına göre; OSB’lerimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre; Brüt satışlarını yüzde 75, ihracatlarını yüzde 46,5, istihdamlarını yüzde 11,7, kadın istihdamını ise yüzde 13,8 artırarak adeta yeni bir üretim tarihi yazdı. Elbette marifet iltifata tabidir ancak şunu biliyoruz ki; OSB sanayicilerimiz; gösterdikleri performans ve üretim azmi ile her türlü ödülün, her türlü teşekkürün çok daha fazlasını hak ediyorlar. Çünkü, üretimin ve ticari hayatın tüm dünyada baskı altında olduğu bu dönemde, yükselen küresel enflasyona, artan maliyetlere ve tüm diğer zorluklara rağmen bizim sanayicilerimiz yılmadan-usanmadan ısrarla üretti, ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın her köşesinde dalgalandırdı, dalgalandırmaya devam ediyor. Onun içindir ki; OSB sanayicilerimiz başta olmak üzere, bu ülkenin sanayicileri, üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır” dedi.

Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm konusunda somut adımlar atık

Özellikle Yeşil Dönüşüm konusunu OSB’lerimiz için fırsata çevirmek amacıyla bugüne kadar pek çok çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Kütükcü “Sanayicilerimize yönelik emisyon ticaret sistemi, karbon vergisi, teşvikler, yeşil finansman gibi başlıklarda çok sayıda eğitim, bilgilendirme semineri ve çalıştaylar düzenleyerek camiamızın farkındalığını artırdık. Türk Standardları Enstitümüzle Yeşil Dönüşüm İşbirliği Protokolü imzalayarak, OSB çalışanlarımıza yönelik Sera Gazı Emisyonlarının Uzaklaştırmalarının Hesaplanması ve Raporlanması, kaynakların etkin kullanımı gibi eğitimler düzenledik. Kuveyt Türk Katılım Bankası ile, yeşil dönüşüm sürecinin en kritik adımlarından birisi olan yenilenebilir enerji yatırımlarında, OSB’lerimize avantaj kazandıran bir protokol imzaladık. Bu protokolümüz kapsamında bugüne kadar 24 OSB’den 69 firmamız GES Kredilendirilme sistemine başvurdu ve 250 milyon lira değerinde, 31.7 MW’lık 16 proje de finanse edildi. Vodafone ile OSB’lerimize yönelik "Bu Atıklar Kod Yazıyor" projesini hayata geçirdik. 14 pilot OSB’mizde başlattığımız bu proje ile, OSB’lerimizdeki elektronik atıklar toplanıyor. Toplanan bu elektronik atıkların geri dönüşümünden elde edilen gelirlerle de okullarımıza kodlama sınıfları kazandırıyoruz. Şu ana kadar 8 kodlama sınıfı açtık, kısa bir süre içerisinde 9. sınıfımızı da açacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte yürüttüğümüz Yeşil OSB Projesi ve Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca hayata geçirdiğimiz Enerji İzleme Sistemi, OSBÜKbulut Projesi ve OSB’lerde Dijital Dönüşüm Sertifikasyon Programı gibi projelerimizle de hem dijitalleşme hem de yeşil dönüşüm konusunda somut adımlar atmış olduk. Her zaman ifade ettiğim gibi organize sanayi bölgelerimizin yeşil dönüşüm sürecinde de Türk sanayisine rol model olacağına yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Sanayici yatırım iştahını halen koruyor

Türkiye’deki tüm zorluklara rağmen sanayicinin yatırım iştahını hala koruduğunu söyleyen Kütükcü; “Sanayicilerimiz ya mevcut yatırımlarını büyütmek istiyor ya da yeni yatırım yapmak istiyorlar. Ancak pek çok OSB’miz, yatırım yapmak isteyen bu sanayicilerimize yer tahsis edemiyor. Organize sanayi bölgelerimizde yeni genişleme bölgesi açmak, yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri o kadar uzun sürüyor ki; yeni bir OSB açmaktan hiçbir farkı yok. Ben aynı zamanda Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı olarak sanayicime ‘yer yok’ demekten ya da ‘kura ile arsa tahsis edeceğiz’ demekten hicap duyuyorum. Oysa ki bizim bu yatırımcıyı başımızın tacı yapmamız lazım. Bakanımız olarak sizden, yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılması noktasında desteklerinizi bekliyoruz. Tarım arazilerimiz bizim için altın madeninden daha kıymetli. Tarıma elverişli arazilerimizi elbette hep birlikte koruyalım. Zira sanayi tarımın alternatifi değil, tarım da sanayinin alternatifi değil. İkisine de ihtiyacımız var. Bütün başkanlarımı, yönetim kurulu üyelerimizi, sanayicilerimizi ve tüm katılımcılarımızı bir kez daha saygıyla, muhabbetle selamlıyor, hepinizin yeni yılını şimdiden kutluyorum. Ayrıca OSB Yıldızları Araştırmamıza destek veren, iş birliği yaptığımız TEPAV’a teşekkür ediyorum. Başarılarıyla Türkiye’nin Üreten Gücü haline gelen ödül alacak firmalarımıza “Yıldızınız Hep Parlasın” diyorum” dedi.

Hükümetimiz asgari ücrette ara düzenleme yapmaktan da asla çekinmeyecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu sene özel sektöre 5,7 milyar liralık asgari ücret desteği verdiklerini belirterek, "2023 yılında ise bu destek 10 milyar lirayı geçecek." dedi. Varank, TOBB Konferans Salonu'nda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen "OSB'nin Yıldızları Araştırması Ödül Töreni"ne katılarak bir konuşma yaptı. Asgari ücrete, emekçiler ve işverenlerin penceresinden büyük bir hassasiyetle yaklaştıklarını ve ortak bir dengeyi gözetmeye çalıştıklarını bildiren Varank, "Malumunuz önümüzdeki aylarda enflasyon, hızla bir düşüş eğilimine girecek. Evet, burada bir baz etkisi olsa da bu enflasyonla mücadelede sonuç aldığımız gerçeğini değiştirmiyor. Dışsal yeni şoklarla karşılaşmadığımız takdirde, enflasyonda beklentilerin de aşağı yönlü olmasını öngörüyoruz. Dolayısıyla asgari ücrette yapmış olduğumuz yüksek oranlı zam, enflasyondaki düşüşün de eşlik etmesiyle, vatandaşlarımızın alım gücünü çok daha fazla iyileştirecek. Bundan hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Sayın Cumhurbaşkanımızın da altını çizdiği gibi, beklenmedik bir tabloyla karşılaşılması durumunda, Hükümetimiz asgari ücrette ara düzenleme yapmaktan da asla çekinmeyecektir." diye konuştu.

"Yeni OSB kurma çalışması yapıyoruz"

Kasım ayında 56,9 milyar lira sabit yatırım tutarı olan 1437 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirten Varank, "Sanayicimizin yer talebini karşılayabilmek için yoğun şekilde çalışıyoruz. İşte bir senede 16 OSB kurarak rekor kırmamızın nedeni bu. Bununla birlikte 28 ilimizde 12 bin 300 hektar büyüklüğünde 38 yeni OSB kurmanın da çalışmalarını yapıyoruz. Yine mevcut OSB'lerimizi genişletmek adına gayret içindeyiz. 39 ilimizde 65 OSB'de 20 bin hektar ilave alan için yer seçim süreçlerine devam ediyoruz. Bunların süreçlerini kısaltmak adına da ilgili bakanlıklarımızla sürekli iletişim halindeyiz." dedi.