Konya'daki o hastane tüm ülkeye kornea dağıtıyor!

Kornea temininde Türkiye genelinde birinci olduklarını dile getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kornea Bankası Yöneticisi Prof. Dr. Refik Oltulu, Konya’dan tüm Türkiye’ye kornea ulaştırdıklarına dikkat çekti. Prof. Dr. Refik Oltulu, “Sadece kendi hastanemiz için değil tüm ülke için çalışıyoruz. 2024 yılında 500 tane kornea temin ettik ve birinci olduk” dedi
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Türkiye genelinde kornea temini konusunda önemli bir rol üstleniyor. Gelişmiş sağlık hizmetleri ve uzman kadrosu ile göz sağlığını koruma amacıyla faaliyet gösteren üniversite, ihtiyaç duyulan kornea bağışını artırmayı hedefliyor. Bu sayede, daha fazla kişinin kornea bağışında bulunması teşvik ediliyor ve görme kaybı yaşayan bireylere umut oluyorlar. Necmettin Erbakan Üniversitesi, hem sağlık alanındaki katkılarıyla hem de sosyal sorumluluk projeleriyle göz sağlığına yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu bağlamda Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kornea Bankası Yöneticisi Prof. Dr. Refik Oltulu ve ekibi, oluşturdukları kornea bankası ile kornea temini noktasında Türkiye’de birinci oldu. İstanbul gibi çok nüfuslu ve imkanlı hastaneleri bile geçen ve birinciliği kazanan NEÜ Kornea Bankası sayesinde, görme noktasında sorunlar yaşayan hastalar en fazla 3 ay gibi bir süre bekledikten sonra sağlıklarına kavuşabiliyor.
“2018 YILINDA VE ŞİMDİ YİNE ÜLKE BİRİNCİSİYİZ”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Refik Oltulu, göz bankalarının Türkiye’deki kornea nakillerinin yönetilmesini sağlayan kurumlar olduğunu söyleyerek ülkede yaklaşık olarak 50 tane göz bankası olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Refik Oltulu, “Bu göz bankaları, kornea teminini sağlıyor. Bağışçılardan, otopsilerden veya morglardan izinli bir şekilde gözün önünde saydam cam gibi olan kısmı çıkartıyoruz. Gözüyle ilgili hastalığı olanlara da bu korneaları ulaştırıyoruz. Sağlam bir kornea ile hastalıklı olan korneayı değiştiriyoruz. Buna da kornea ya da göz nakli deniliyor. Bu işin temelinde de göz bankaları var. Çünkü siz çok iyi bir cerrah ve hastane olabilirsiniz ama elinizde kornea yoksa nakli yapamazsınız. Türkiye’de yıllık yaklaşık 4 bin korneaya ihtiyaç duyuluyor. Göz bankaları da korneaları temin ediyor. Bir dönem bu kornealar yurt dışından getirtiliyordu. Hali hazırda bizim vatandaşımız olmayan kişiler için de yine yurt dışından temin ediliyordu ve bunun 2 bin dolar civarında ücreti var. Bu da devletimiz üzerinde bir yüktü. Bunun sonucunda 2013 yılında bir atılım gerçekleşti ve göz bankalarının sayıları artırıldı. Bizim kornea bankamız da 2013 yılında kuruldu. Bu bağlamda 40-50 tane olan kornea bankaları arasında 2018 yılında Türkiye birincisi olduk ve 2025’te yine ülke birincisiyiz. İstanbul gibi bir şehirde olan hastane bile bizim kornea alım rakamımıza ulaşamadı. Bu aradaki süre zarfında da ikinci olmuştuk. Konya’da ise bizle birlikte 2 tane göz bankası var. Diğeri de Numune Hastanesinde” diye konuştu.
“SADECE HASTANEMİZE DEĞİL TÜM TÜRKİYE’YE HİZMET EDİYORUZ”
Sadece ameliyatını yaptıkları hastaların kornealarını değil başkalarına da kornea temin ettiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Refik Oltulu, elde ettikleri korneaları tüm Türkiye’ye gönderdiklerini açıkladı. Prof. Dr. Oltulu, “Ben yıllık ortalama 80 tane nakil yapıyorum. Dolayısıyla 80 tane kornea alsam da bu bankamız işler. Ama biz 2024’te 500 tane kornea aldık. 80’ini biz kullandık, 420 tanesini ülkenin çeşitli yerlerine gönderdik. Kornea bekleyen çok sayıda hastaya bu temini sağladık. Biz zaten kornea nakli yaptığımız için değil bu kadar çok temin ettiğimiz ve diğer hastalara ulaştırdığımız için birinciyiz. Haftada 2 nakil yapabiliyoruz. Kendi hastanemiz ile çevremize hizmet ediyoruz. Ama tüm Türkiye’ye de kornea temininde hizmet veriyoruz. Türkiye’deki kornea temininin neredeyse 5’te 1’ini biz karşıladık” şeklinde konuştu.
“KORNEA İHRAÇ ETMELİYİZ!”
Sağlık Bakanlığına, ‘Biz sadece kendi ülkemize almayalım, kornea ihraç edelim’ diyerek bir talepte bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Oltulu, “Amerika bize kornea satıyor. Çok ciddi rakamlarda para kazanıyor. Biz de başka ülkelere göndermeliyiz. Özellikle Ortadoğu’da kornea alımları yasak. Dışarıdan satın alıyorlar. Biz de Ortadoğu’ya satalım demiştim. Ama o dönem Kovid-19 vardı ve bu yüzden destek bulamadık. Bunun dışında; ‘Diyelim ki Aksaray Üniversitesi’nin hastanesi var. Orada kornealar alınmıyor. Biz oradan teknisyen alalım. Burada yetiştirelim ve o teknisyenler bizim adımıza kendi hastanelerinde kornealar alsınlar’ diye bir proje daha sundum. Ancak yine destek anlamında arkası gelmedi” dedi.
“TANIMADIĞIMIZ HASTALARA BURADAN ŞİFA GÖNDERİYORUZ”
NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kornea Nakil Birimi Laboratuvar Yöneticisi Cemile Dinçer ise, bir cenazeden kornea çıkartıp başka birine nakledilmesi noktasında ilk işe başladığında zorlandığını söyleyerek yapılan nakillerden sonra hastalarla karşılaştığında onların mutluluğunu görünce bu işten kopamadığını ifade etti. Cemile Dinçer, “Konya’dan tüm Türkiye’ye kornea nakli noktasında çok güzel işler başardık. Bunu birinciliğimizle de kanıtladık. Geçen sene toplam çıkardığımız kornea sayısı 518, bunun 80 tanesini kendi bünyemizde hocalarımız tarafından hastalarımıza naklettik. Geriye kalan korneayı ülkemizde ihtiyacı olan illere ulaştırdık. Bu konuda çok mutluyuz. Hatta Türkiye genelinde neredeyse tüm göz hekimlerini tanıyoruz. Tanımadığımız hastalara da Konya’dan şifa gönderiyoruz” diye kaydetti.
“2024 YILINDA 518 TANE KORNEA ÇIKARDIK”
İstanbul gibi nüfusu ve adli tıp olaylarının fazla olduğu şehirleri, kornea temininde geçip birinci oldukları için gurur duyduklarını dile getiren Dinçer, sözlerine son olarak şunları ekledi: “2024 yılında 518 tane kornea çıkardık. İnşallah bu rakam daha çok artacak. Aylık çıkardığımız kornealar ise 45-50 adet arasında değişiyor. Bunun 10 tanesini hastanemize verip geriye kalanları bakanlığın aracılığıyla Türkiye genelinde kornea bekleyen hastalarımıza ulaştırıyoruz. Daha önce hiç kornea gönderilmemiş Kayseri’deki yaklaşık 100 tane hastanın 1 senede bize bağlı nakil merkezinde sağlıklarına kavuşmalarını sağladık. Böylece Kayseri’de hiç bekleyen hasta kalmadı. Sonra Midyat’ta da çalışan ekibimiz bize ulaştı. Onların da kornea nakli bekleyen tüm hastalarına yardım ettik. Ayrıca İstanbul, Balıkesir, Ankara, Bursa, Zonguldak, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illere de kornea temin ettik ve gönderdik. Hangi şehirde olursa olsun ne kadar çok nakil ekipleri bulunursa ona göre kornea ulaştırıyoruz. Bu şekilde Konya dışına kornea temin ettiğimiz illere hızlı tren, kargo veya otobüsle buz bataryalarıyla birlikte kornea gönderiyoruz. İnsanların görmelerine yardımcı oldukça manevi olarak çok huzurlu ve mutlu hissediyoruz. Kornea nakillerinden sonra kontrol amaçlı gelen hastaların da görme duyuları arttığından dolayı hepsi bize minnettar oluyorlar.” •Tuba Kaya