Konya'daki Bu Proje Türkiye'de Çok Konuşulacak! 6 Aşamada Tamamlandı!

Konya'daki Bu Proje Türkiye'de Çok Konuşulacak! 6 Aşamada Tamamlandı!
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından tamamlanan, “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi'nin sonuçlarını değerlendirildi. 6 Aşamada tamamlanan proje Türkiye'de ses getirecek

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2017-2023 yılları arasında tamamlanan, “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi (Tasnif, Tedvin, Teçhiz, Tekfin, Adli Bilimler, Osteoarkeolojik İnceleme, Yeniden Yüzlendirme, 3D, Uygulamalı Heykeltıraşlık ve Sergileme)’nin sonuçlarını değerlendirmek ve kamuoyuyla paylaşmak amacıyla, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü katkılarıyla düzenlenen panel; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın teşrifi ile Taş Bina Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

'PROJE 6 AŞAMADA TAMAMLANDI'
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar, “Anadolu’da 1077 ile 1308 arasında hüküm süren Türkiye Selçuklu Devleti’nin hükümdarlarının Konya’nın Alâeddin Tepesi’ndeki mezarlarından bundan 70 küsur sene önce çıkartılan, yıllar boyunca hakkında çıkan haberlerle karmakarışık hâle getirilen, kemiklerin DNA analizleri yaptırılarak hangi kemiğin hangi hükümdara ait olduğunun belirlenmesi, birbirlerinden ayrılmaları, cenazelerin naaş bütünlüklerinin sağlanarak yeniden defnedilmeleri ve kafataslarının da etlendirilmesi çalışmasını gerçekleştirdik. Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarihine ışık tutan, 2017'de başlayıp ve 6 aşamada proje tamamlandı. Projenin bütün aşamaları, bilimsel sonuçları sergi için yapılan uygulamaları ve sergileme çalışmalarının bilgileriyle yetkili kurumların görüşlerini içeren ayrıntılı raporlar, devlet arşivleri için hazır edilmiştir. Sergideki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu hanedanlarının silikon heykelleri oluşturuldu. Darülmülk salonda bu sergi için desteklerini esirgemeyen Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay Bey'e ve ekibini teşekkürlerimi iletirim. Bu çalışma vesilesiyle hayırlarla anılalım. Çünkü hayırla alınmak sonsuz bir ömürdür" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA'
Projenin Türkiye adına çok önemli olduğunun altını çizen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sn. Nadir Alpaslan, "Bilimsel anlamda ecdadımıza saygı açısından da çok önemli bir projeyi 6 yıla yakın bir süredir gerçekleştirdik. Gerek üniversite camiamız gerek Halkbankımız Konya'daki Ticaret, Sanayi, Borsa odalarımız ve üniversitelerimizin katkılarıyla gerçekleştirdik. Sergiyi tüm milletimize de göstereceğiz. Bu proje tarih ve kültür açısından oldukça önemli. Konya’nın, Türkiye’nin kültürünün ve turizminin gelişmesi adına çok başarılı bir çalışma. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi