Konya'daki bu mezarın ismini gören bir daha bakıyor! Peki sırrı ne?

Konya'daki bu mezarın ismini gören bir daha bakıyor! Peki sırrı ne?
 Muhabir
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan Konya, alimleri ve dervişleriyle de adını sıkça duyuruyor. Adıyla ve hakkında bilinmeyenleriyle Mevlana meydanı civarında olan Pinti Hazretleri Türbesi de hem vatandaşlar hem de araştırmacılar tarafından...

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan Konya, alimleri ve dervişleriyle de adını sıkça duyuruyor. Adıyla ve hakkında bilinmeyenleriyle Mevlana meydanı civarında olan Pinti Hazretleri Türbesi de hem vatandaşlar hem de araştırmacılar tarafından merak ediliyor. Peki Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri kim, ismini nereden aldı? İşte detaylar...

Asırlık hafızaya sahip olan Konya pek çok türbe ve tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Bunlardan birçoğu adını sıkça duyururken bazıları ise araştırılıp gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

Mevlana Türbesi civarında, eski Konya İl Turizm Müdürlüğü arkasında bulunan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri Türbesi de hem Konyalılar hem turistler hem de belgesel yapımcıları tarafından merak ediliyor.

KONYA TARİHİNİN BİLİNMEYENLERİ ORTAYA ÇIKABİLİR

Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’nin Türbesi Mevlana Müzesine yakın olması sebebiyle, Konya tarihi açısından önemli bir zat olabileceğini akıllara getiriyor. Uzmanlar da Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’nin, Hz.Mevlana ve Şems-i Tebrizi’nin arkadaşı olabileceği yönünde yorumlar yapıyor. Ayrıca uzmanlar türbe kalıntılarının çok eski olması nedeniyle Konya tarihinin bazı bilinmeyen olaylarının da ortaya çıkarılabileceğini söylüyor.

"DELİ VELİ HAMİDİ PİNTİ HAZRETLERİ ÇOK BÜYÜK BİR ZAT"

Üzerinde herhangi bir bilgi olmayan türbe kalıntısında sadece ‘Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’ yazan levha yer alıyor. Mahalle sakinleri tarafından rivayetlerle konuşulan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri, ilim ve dini bilgisi çok kuvvetli olduğu için o zamanlarda ‘Deli Veli’ olarak anıldığı aktarılıyor. Gerçek adının ise ‘Hamid’ olduğunu dile getiren vatandaşlar ‘Pinti’ sözcüğünün eskilerde ‘Gariban’ olarak kullanıldığına da dikkat çekiyorlar.

Bu zat hakkında sadece büyük bir zat olduğunu biliyoruz diyen çevre sakinleri, Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri Türbesi hakkında şu sözleri kullandı: "Buraya belediye gelir senede bir defa çevre temizliğini, bakımını yapar gider. Burası vakıfların kimse buraya çivi dahi çakamaz. Zamanında burada sanduka varmış. Evvelden beri bu türbeyle gazeteciler, belgeselciler çok ilgilendi herkes merak ediyor ama hakkında pek bir bilgi yok."

- Nurseda İnan

Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Konya Güncel Haberler, Deli Veli Pinti Hazretleri, Mevlana Türbesi

Kaynak:Konya'nın Sesi