Konya'da yurt kapasite sorunu çözüldü: yedek sıra 0

Konya'da yurt kapasite sorunu çözüldü: yedek sıra 0
Konya’daki üniversiteleri kazanan ve barınma ihtiyaçlarını Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda gidermek için başvuruda bulunan 14 bin 458 öğrencinin tamamı birinci yerleştirmede yurtlara yerleştirildi

Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdurrahman Şahin, Konya’nın Türkiye’deki yurt sırasında ilk sırada yer aldığını ifade etti. Şahin gazetemize yaptığı özel açıklamada; “Konya, yurt hizmetleri bakımından Türkiye’nin en fazla yurduna sahip ili konumda yer alıyor. Şu anda Konya’da 31 yurt bulunuyor. Ancak geçen yıl hizmete açtığımız 4 tane yurdumuza isim beklendiğimizden dolayı o yurtları mevcut yurtlarımızın ek blokları şekilde kullanmaya başladık. Bu 4 yurda isim verildiği takdirde yurt sayımız 35’e çıkacak. Bizler bu 4 yurda öğrenci alımı gerçekleştirdik. Bu sene ilk defa Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubat yerleşkesi içinde bulunan ve İslami Dayanışma Oyunları’nda Oyunlar Köyü olarak sporcuların kullandığı yurt binalarına öğrenci alımı yaptık. Toplam 2.600 kapasiteye sahip” dedi.

İLK YERLEŞTİRMEDE BAŞVURU YAPAN HERKES YERLEŞTİ

Konya merkez ve ilçelerde bulunan 31 yurdun tamamında öğrencilerin yurtlara yerleştirildiğini ifade eden Şahin; “Toplam yatak kapasitemiz 36 bin 530. Bu kapasitenin 21 bin 495’i kız, 15 bin 035’i erkek öğrencilerin hizmetinde. Bu sene aldığımız tedbirlerle dahil 15 bin 265 boş yatağımız vardı. 14 bin 458 başvuru yapıldı ve tüm öğrencilerimiz yerleşti. Merkezde 14 yurtta 10 bin 627 boş yatağımız vardı. Başvuru sayısı ise 10 bin 545 idi. Şu anda merkez yurtlara başvuru yapan öğrencilerin tamamını 1. yerleştirmede hepsini yerleştirdik. Konya’da yedek sıra 0” ifadelerini kullandı.

ÇUMRA VE EREĞLİ’DE YEDEK ÖĞRENCİLER

İÇİN HIZLICA AKSİYON OLUŞTURDUK

İlçelerde de Çumra ve Ereğli ilçelerinde yedekte bekleyen öğrenciler olduğunu, diğer ilçelerde bulunan öğrencilerin hepsinin yurtlarına yerleştirildiğini söyleyen Şahin; “Çumra’da 264 kapasiteli yurdumuz vardı. Kız öğrencilerin hepsi yerleşmişti. Erkeklerde 18 tane yedek öğrencimiz vardı. Çumra Öğretmenevini ayarladık ve orada misafir olarak barınma imkanı sağladık. Ereğli içesinde de erkek öğrenci açığımız oluştu. Ereğli’de erkek öğrenci başvuru sayısı 313’dü. 156 boş yatağımız vardı, 157 tane de açık gözüküyordu. Bu sayı ev tutanlar ve kayıt yaptırmayanlarla 140’a kadar düştü. Ereğli Erkek Yurdumuzun yanında bulunan lojmanın gerekli bakım onarımlarını yaptırarak, ranza sisteminde 10 daireli bir yurt oluşturduk ve öğrencileri buraya almak için bekliyoruz. Kızlarda 129 açığımız görünüyordu. Ereğli Belediyesi misafirhane oluşturarak 130’a yakın kapasite ile Ereğli’deki sorunu tümden çözdük. Yurdumuz olan tüm ilçelerdeki tüm öğrencilerin mağduriyet yaşamamasını önlemiş olduk” açıklamalarını yaptı.

 

EK YERLEŞTİRMEDE SORUN YAŞAMAYIZ

Ek yerleştirme başvurusunda da Konya’da sorun yaşamayacaklarını aktaran Şahin; “Ek yerleştirmede Konya’daki üniversitelere yerleşen ve yurt başvurusu yapacak olanlar için Konya merkezde bin ile 2 bin arasında boş yatağımız mevcut. Ek yerleştirme ile Konya’ya gelecek öğrenciler gönül rahatlığı ile başvuruda bulunabilirler. Herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum” dedi.

YENİ İSTEM İLE İSRAFIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

Yeni eğitim-öğretim döneminde yurtlarda yeni yeme-içme durumunun devreye alındığını ifade eden Şahin; “Önceden açık büfe olan sistemden tabldot sisteme geçildi. Yurtlarımızda barınan öğrencilerimizin yeterli ve dengeli beslenmeleri için öğrenci talepleri doğrultusunda 2022-2023 Eğitim-Öğretim döneminde fix menü sistemine geçildi. Tüm yurtlarda uygulanacak. Yeterli ve dengeli beslenmelerine, israfın önlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.