Konya'da Yaşanan Depremler Paniğe Yol Açtı! JMO Başkanı Uyardı...

Konya'da Yaşanan Depremler Paniğe Yol Açtı! JMO Başkanı Uyardı...
Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesi verilerine göre Konya'da 3.0 şiddetinde bir deprem meydana geldi. İnsanlar kısa sürede olsa korku dolu anlar yaşadı. JMO Konya Şube Başkanı Konya'da meydana gelen depremleri gazetemize özel değerlendirdi

Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesi verilerine göre Konya'da 3.0 şiddetinde bir deprem meydana geldi. İnsanlar kısa sürede olsa korku dolu anlar yaşadı. JMO Konya Şube Başkanı Konya'da meydana gelen depremleri gazetemize özel değerlendirdi.

Konya’da gün içerisinde sıkça meydana gelen depremler Konyalıları tedirgin etmeye başladı. AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin internet sitelerinde Konya’da yaşanan depremleri sık sık aratan Konyalılar yaşanan felaket sonrası tedirgin olmaya başladı. Bu durumda jeoloji uzmanlarına başvuran Konyalılar için Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, “İnsanlar yaşadığımız felaket sonrası sık sık yaşanan son depremleri kontrol etmesi durumunda her dün depremlerin olduğunu fark ettiler. Aslında bu durum güncel hayatımızda devam etmekteydi. Şuan sadece yaşanan depremleri sıkı şekilde takip etmeleri insanlara korku verdi. Geriye dönük arşiv deprem verilerine vatandaşlarımız bakarsa günlük Konya’da deprem yaşandığını görmeleri muhtemeldir” ifadelerini kullandı.

‘KONYA’DA GÜN İÇERSİNDE YAŞANAN

DEPREMLER SORUN TEŞKİL ETMİYOR’

Konya’da gün içerisinde sık sık yaşanan depremleri değerlendiren Başkan Şükrü Arslan, “Kahramanmaraş depremi sonrası insanlar sık sık Konya’da meydana gelen depremleri araştırıyor. Kahramanmaraş depremi sonrası Konya’da meydana geldiği düşünülen depremler aslında tedirginlikten kaynaklı. Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem öncesinde de Konya’da küçük şiddetli depremler gün içerisinde meydana gelebiliyordu. Biz jeoloji mühendisleri için olağan bir durum söz konusu değildir. Bu yaşanan depremlerin şiddetleri küçük olduğu sürece bir sorun teşkil etmeyecektir. Yer kabuğu durağan bir yapı değildir. Hareketli levhalardan oluşan yapılardır. Dönemsel olarak bu levhaların kırılmalar yaşaması doğaldır” şeklinde konuştu.

‘KONYA’DA DEPREMLER HEP YAŞANIYORDU’

Konyalı vatandaşların geçtiğimiz günlerde yaşanan deprem sonrası ‘sın depremleri’ kontrol etmesinin insanlarda tedirginliğe yol açtığını belirten Şükrü Arslan,“Doğu Anadolu’da ki diri fay hattı sebebi ile Kahramanmaraş depremlerini yaşadık. Fakat Doğu Anadolu fay hattı Konya’mızdaki fay hatları ile ilişkili değil. Konya’da yaşanan depremlerin Ilgın, Akşehir civarında sıkça olma sebebi ise buralarda diri fay hattı olmasıdır. Burada olan fayların gün içerisinde kırılması sonucu depremler meydana gelmektedir. İnsanlar yaşadığımız felaket sonrası sık sık yaşanan son depremleri kontrol etmesi durumunda her dün depremlerin olduğunu fark ettiler. Aslında bu durum güncel hayatımızda devam etmekteydi. Şuan sadece yaşanan depremleri sıkı şekilde takip etmeleri insanlara korku verdi. Geriye dönük arşiv deprem verilerine vatandaşlarımız bakarsa günlük Konya’da deprem yaşandığını görmeleri muhtemeldir. Bu depremler korkunç bir felaketin habercisi değildir. Vatandaşlarımızın tedirgin olmalarını gerektirecek bir durum yoktur” açıklamalarında bulundu.

İVEDİKLE YAPI STOĞU UYGULANMALI!

Konya’da ivedi şekilde yapı stoğu uygulamasına geçilmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, “Bizler il koordinasyon kurulu olarak oda başkanlarımız ile birlikte evlerin kontrol edilmesi konusunu sık şekilde dile getiriyorduk. Kesinlikle Konya’daki yapı stoğunun ortaya konulması gerekiyor. Konya şehrimiz ova olduğu için düz zemine yapılarımızı inşa ediyoruz. Bu sebeple bizlerde zemin büyütmesi sorunu mevcut. Çevre illerde bulunan fayların ürettiği depremlerde Konya’mız ne kadar etkilenecek bunu ortaya koyabilmemiz gerekiyor. Yapı stoğu, Konya’da mevcut bulunan binaların kaç yılında yapıldığı, hangi yönetmeliğe göre imar edildiği ve şu anki şartlarda yaşanacak depremlere ne kadar dayanıklı olduğunu ve malzemelerin kalitelerinin alenen ortaya konulduğu bir durumdur. Bu yapıların yaşanacak en büyük Konya depreminin senaryosuna göre yapıların depremde ne gibi tepkiler vereceği ortaya konulması gerekir. Eğer bu binalar depreme dayanamayacaksa ivedi bir şekilde kentsel dönüşüme kazandırılması gerekir” dedi.

KONYA’NIN ZEMİN

SEÇME HAKKI YOK!

“Konya’da vatandaşların zemin seçme hakkı yok. Mecbur ovaya yerleşmek zorundayız. Eğer bizlerde ovaya yerleşmeyi kabul ediyorsak ova zeminine uygun yapılar yapmalıyız” şeklinde konuşan Arslan, “Şu anda depremlerin yaşandığı Kahramanmaraş’tayım. Kahramanmaraş’ta biz uzmanların görmüş olduğu bu şehrin hem dağlık alana hem de ovalık bir alana yerleşmiş olduğudur. Dağlık kesimlerde çok fazla yıkımlar meydana gelmezken ovalık alanlarda yıkımların fazla olması zemin seçiminin de çok önemli olduğunu bizlere göstermiş oluyor. Bizlerin Konya’da zemin seçme hakkı yok. Mecbur ovaya yerleşmek zorundayız. Eğer bizlerde ovaya yerleşmeyi kabul ediyorsak ova zeminine uygun yapılar yapmalıyız. Bu şartlara uygun olmayan yapılarımızı da ivedi bir şekilde kentsel dönüşüme kazandırmalıyız” ifadelerini kullandı.

‘DEPREM ÖLDÜRMEZ, YAPI ÖLDÜRÜR’

Konya’nın olası deprem felaketi öncesi gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Mühendislikte her zeminin üzerine yapı yapılabilir. Farklı zeminlerin üzerine yapı yapılmaz diye bir şey yok. Önemli olan yapıda kullanılan malzemenin kalitesidir. Zeminin şartlarının ne olduğunu ortaya koyarak buna göre yapı yapmak önemli bir noktadır. Bu sebeple zeminin ne olduğu insanları tedirgin etmemelidir. Bizler zemin gerçeğini kabullenerek zemin şartlarına uygun yapılar yaptığımız takdirde hiçbir sorun ile karşılaşmayız. Konya’mız adına bu durumlar yaşanmadan bizler gerekli tedbirlerimizi alarak yaşanması olası kötü günlerin önüne ivedi bir şekilde geçelim. Yap stoğumuzu kısa bir sürede sadece vatandaşımızla değil, Büyükşehir Belediyemiz ile ve odalarında dahil olacağı bir kapsamlı çalışma gerçekleştirmeliyiz. Her zaman söylediğimiz gibi ‘Deprem Öldürmez Yapı Öldürür’. Depreme dayanıklı sağlam binalarımız olduğu sürece korkuya gerek kalmayacaktır” dedi. •Gizem Başar