Konya’da üretildi: Hem can hem mal güvenliğini sağlıyor!
Konya makine endüstrisi, teknolojik üretim gücü ile üretici sektörlere her geçen gün yeni makineler kazandırmaya devam ediyor. Talaşlı imalat ile ana metal sanayide çok fazla kullanılan ve stratejik öneme sahip bir makine daha Konya’da, yerli bir üretici tarafından üretildi. OİL MİST COLLECTOR olarak tanımlanan CNC YAĞ BUHARI TOPLAYICININ üretimini Konya merkezli FLİO Otomasyon şirketi tarafından gerçekleştirildi. Flio markası ile üretilen makineler, tezgâhlarda kullanılmaya başlandı.
Makinenin üreticisi olan şirketler grubunun sahibi Ahmet Faruk Doğan, yerli alt yapı ve imkânlarla talaşlı imalat sektörü için çok stratejik bir makine ürettiklerini belirtti.
Doğan, “CNC makinelerinde yağ sıyırma, buhar toplama, endüstriyel yağ buharı arıtma ve filtreleme işlemleri yapacak çeşitli sistemlere sahip bulunan Flio Otomasyon Makine, insan sağlığını korumaya büyük önem veriyor. Merkezi ve bireysel yağ ve hava filtrasyon sistemleri, yağ buharı toplayıcı, mobil kaynak duman emme sistemleri, endüstriyel lazer toz toplama ve filtreleme sistemleri, taşlama ve kaynak tozu filtreleme sistemleri üretimini yapıyoruz.
Yerli üretimini yaptığımız filtrasyon makinelerimizin şu an Avrupa’da bütün talaşlı imalat sistemlerinde ve üretim hatlarında kullanımı zorunlu. Türkiye Cumhuriyeti devletinin de paydaşlarından biri olarak imza koyduğu Paris İklim Anlaşması çerçevesinde 2025 yılında Türkiye’de de mecbur hale gelecek, Karbon Yasası kapsamında yer alıyor. Üreticilerin CNC’lerde kullandığı yağlar insan sağlığı için zararlı bileşenler içeriyor. Bu makine yağın buharını emerek insana verdiği zararın önüne geçiyor.
Cihazımız yağ buharının içindeki kimyasalı CNC makinesine geri veriyor, içerisindeki havayı ayrıştırarak % 100 temiz hava olarak Makine operatörünün yağ ve buharla temasını bitiriyor. Makine aksamını soğutma özelliği olan cihazımız kesici uç ömrünü de arttırıyor. Ayrıca yangın riskine de olumu önleyici katkı sunuyor. Makinenin görünmeyen metal ve elektronik aksamına gelecek zararın da önüne geçiyor. Yani çok yönlü bir faydası bulunuyor. Hem insan sağlığını koruyor hem makine hem de fabrikayı tehlikelere karşı koruyor” dedi.
AVRUPA’DA ZORUNLU BİZDE DE OLACAK!
Makinenin şu an Avrupa’daki CNC’lerde kullanım zorunluluğu olduğunu vurgulayan Ahmet Faruk Doğan, “Biz bu makinenin yerli üretimini gerçekleştirdik. Şu an kullanan firmalarımız var ve oldukça olumlu geri dönüşler alıyoruz. 2023 yılı ekim ayı itibari ile firmalara her üç ay da bir karbon ölçüm zorunluğu getirildi, bu ölçümlerin içerisin de hava, sıvı, toz, kimyasal buhar olacak ve işletmeler için 2025 yılında Karbon Yasası kapsamında bu cihazların kullanımı zorunlu olacak.
Önlem almayan firmalar ürettikleri karbon salınımı miktarınca çok ciddi vergiler ve cezalar ödeyecek. Paris iklim anlaşmasını imzalayan ülkelere ihracat yapan firmalar, ihracat yaptığı ülkelere gümrükte bu karbon beyanı bildirmek zorunda kalacaklar. Pozitif Karbon üretimi olan firmaların ürünleri gümrükten geçirilmeyecek. Firmalarımıza şimdiden önlem almalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu. •İbrahim Çiçekçi
Kaynak:Konya'nın Sesi