Konya’da oturduğunuz ev güvenli mi? İşte öğrenmenin yolu…

Konya’nın Selçuklu ilçesi Şeker Mahallesi’nde yıkılan dört katlı Taşoluk Apartmanı’nın yıkılmasından sonra ilk olarak Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün oradaki bir bina daha sonrasında da Aydınlıkevler Mahallesi Maun Sokak'ta bulunan Derya Sitesi riskli konumda olduğu için boşaltılmıştı. Son olarak Meram ilçesinde de bir binanın boşaltılması üzerine vatandaşlar binaların riskli yapı olup olmadığını araştırmaya başladı. Konu ile ilgili Konya İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Özgür Yetiştirici Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
Konya’da peş peşe boşaltıya başlanılan binalar hakkında açıklama yapan Özgür Yetiştirici, “Boşaltılan tüm binaları kendi için de değerlendirmek lazım. Her birinin farklı farklı nedenleri var ama genel anlamda konuşmak gerekirse artık ekonomik ömürlerini tamamlamış binalardan bahsediyoruz. Tabi ki can ve mal güvenliğini sağlamak için yıkım kararları alınmıştır. Yani mutlaka bunun teknik anlamda bir incelemesi yapılmış ve sonucunda da can ve mal güvenliği için bu binaların artık mesul hale geldiğinden dolayı kullanımına kapatılmasıyla ilgili bir güvenlik kararının neticesidir” dedi.
RİSKİ YAPILARI NASIL ÖĞRENEBİLİRİZ
Vatandaşlar oturdukları binanın riskli bir yapı olup olmadığını öğrenmek için başvurabileceği birçok kurum olduğunu söyleyen Yetiştirici, “Bununla ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın listesinde riskli yapı testi yapan firmalar var. Onlara başvurabilirler, üniversitelere başvurabilirler, İnşaat Mühendisleri Odamıza başvurabilirler. Yani yerinde gelip inceleme yapılıp bir performans analizi yapılması lazım. Beton numaranızı alınıp, basınç deneyi yapılmalı. Demirler için bir röntgen çekiminin yapılması gerekiyor. Bu performans analizleri sonucunda da binaların ekonomik ömürlerinin artık bitirip bitirilmediğinin testi yapılabilir ama ilk adres dediğim gibi Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı olmalı. Bakanlığın sitesinde yayınlanan yapı tespiti için lisanslı firmalar var. Vatandaşlarımız onlardan hizmet alabilirler” ifadelerine yer verdi.
“RİSKLİ BİNA TAHLİYE EDİLMELİ”
Bilirkişiler tarafından yapılan incelemeler sonucunda bina riskli ise boşaltılması gerektiğinin altını çizen Yetiştirci, “Bir an önce o binada bir tahliye olması lazım ki güçlendirmeyle o bina tekrar kullanıma açılabilir veya yıkılıp yeniden yapılması gerekiyorsa o yola gidilebilir. Eğer bir risk arz ediyorsa can ve mal güvenliği açısından o binada ısrar etmenin de anlamı yok” şeklinde konuştu.
EKONOMİK ÖMÜRÜ TESPİT EDİLMELİ
Riskli yapılar için sahada çalışmaların devam ettiğini belirten Yetiştirici, “Biz inşaat mühendisleri olarak binaların mühendislik hizmeti almasından taraftarıyız. Eski binalarımız olabilir ama bunların tekrar güçlendirilerek kazandırılması veya dediğim gibi ekonomik ömürlerini bitirdikleri tespit edilirse performans analizleriyle teknik anlamda bu binaların yıkılıp yenilerinin yapılması kentsel dönüşüm uygulamaları içerisinde söz konusu. Binanın envanterlerine çıkartılıp mevcut yapı stokumuzun bir an önce ortaya dökülmesini istiyoruz biz. Belki kolon kirişlerde müdahaleler olabilir. Eğer yıkılan Taşoluk apartmanı gibi yığma yapıysa duvarda yani taşıyıcı sistemlerinde bir müdahale söz konusu olabilir. Bunların yerlerinde statik rollenmelerinin alınmasını isteriz. Bize gelen taleplerde dilekçe örneğiyle başvuranların binalarla ilgili, bu konut binaları olabilir, ticari olabilir, sanayi olabilir. Biz mutlaka bir bilirkişi marifetiyle bu binalarla ilgili bir çalışma yürütüyoruz ve kendilerine bilirkişi marifetiyle rapor ediyoruz” sözlerine yer verdi.