Konya’da kiralık yapı krizi kapıda! Müştemilatlar bile kiraya çıktı!

Konya’da kiralık yapı krizi kapıda! Müştemilatlar bile kiraya çıktı!
Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından kiralık yapı stokundaki azalma artmaya başlandı. Konuya ilişkin Konya’nın Sesi’ne özel konuşan Coldwell Banker Konya Ofis Brokeri Selman Çifci, bir an önce önlem alınmasını gerektiğinin altını çizdi

Konuya ilişkin Konya’nın Sesi’ne özel Coldwell Banker Konya Ofis Brokeri Selman Çifci ve Avukat Tuğba Eseroğlu, kiralık yapı stoklarının azalması hakkında açıklamalarda bulundu.

Konya’da Kahramanmaraş depremleri sonrası kiralık yapı stoklarında azalmalar meydana geldiğini belirten Coldwell Banker Konya Ofis Brokeri Selman Çifci, “Konya’da kiralık yapı stokunda çok fazla şekilde bir azalma mevcut. Buna örnek verecek olursak, yazlık olarak kullanılan evler, müştemilat yapıları, çiftliklerin eşya tedarikleri yapılarak depremzede vatandaşlara tahsis edilmeye başlandı. Kullanılmayan evlerin tahsisinden sonra bile ciddi anlamda azalmalar gözlemlemekteyiz. Konya’nın nüfusu giderek artıyor. Bunun deprem öncesinde de bilgilendirmelerini sık sık yapıyorduk. Bizler bu durumda konut üretiminin artması yönünde yetkililere çağrıda bulunduk. Konya’da konut sayıları artan nüfusa yetişemeyecek. Bunun önüne konut üretimi sayesinde geçebiliriz. Pratik yapı üretimler ile çelik konstrüksiyon evler, 1+1, 2+1 evlerin ya da içeriği az evlerin üretime kazandırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

KONYA’DA YATAY MİMARİ ÖN PLANDA OLMALI!

Çelik konstrüksiyon yapıların betondan daha sağlıklı olacağını vurgulayan Selman Çifci, “Kısa ve orta vadede bina temelinin ve inşaat malzemesinin sağlamlığı, konutun bulunduğu bölgenin deprem risk haritası, az bina yaşı ve binadaki kat sayısı, alt yapı kalitesi gibi faktörlerin önemi artarak devam edecek. Öte yandan ilerleyen dönemlerde müstakil, villa tipi evlerin ve yatay mimarinin daha fazla tercih edileceğini öngörüyoruz. Belli bölgeler belediyelerimiz tarafından imara hızlı bir şekilde açılırsa çelik konstrüksiyon krizi olsa bile zamanla Konya’ya gelen depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderebileceğimizi düşünüyorum. Bu yapıların hepsi deprem yönetmeliğine uygun ve betondan daha sağlamdır. Avrupa Birliği’nden destek ve hibe alan devlet kurumları betondan malzeme yaptıkları takdirde hibe alamazlar. Çelik konstrüksiyondan yaptıkları takdirde hibe alabilirler. Bu sebeple çelik konstrüksiyonlu yapılar yönetmeliğe uygun ve sağlamdır” açıklamalarında bulundu.

‘SİSMİK İZOLATÖRLER İNŞAATLARDA ZORUNLU OLMALI’

Sismik izolatörün inşaatlarda kesinlikle kullanılması gerektiğinin altını çizen Çifci,“Bu süreçte inşaatlarına devam eden özel sektörlerin ivedi şekilde sismik izolatörü mutlaka kullanmaları gerekmektedir. Bu inşaat maliyetlerinin %15-%10 şekilde arttırıldığı iddiası var. Bu sismik izolatörü inşaatlarımızda sık şekilde kullandığımız takdirde fiyatlarının olduğundan biraz daha düşeceğini söyleyebilirim. Birçok firma bunun üretimine geçtiği zaman maliyeti azalacaktır. Devletimizin bu süreçte DASK’ı zorunlu tuttuğu gibi ruhsatta izolatör kullanmanın ve kolonların sağlamlığını zorunlu tutmalıdır. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde şahit olduğumuz birçok kamu kurumlarında bu sistem mevcut olduğu için binalara zarar gelmemişti fakat diğer özel mülkiyetlerde zararlar ve kayıplar oluşmuştu” ifadelerini kullandı.

‘KİRA ARTIŞLARI EMLAKÇILARIN ÜSTÜNE KALDI’

Kira artışı yapanların genellikle mülk sahipleri olduklarını belirten Çifci, “Konya’da son on gündür mülk sahipleri tarafından 3-4 milyona satılan mülklerin 9-10 milyona çıkardıklarını gözlemliyoruz. Devletimizin acilen bu durumda satışlarda ekspertiz zorunluluğunu geri getirmesi gerekir. Temmuza kadar ertelenen bu zorunluluğun acilen geri gelmesi gerekmektedir. Bu fırsatçılara ceza verilmesi gerekmektedir. Emlak ofisleri mali polis eşliğinde denetlenmeye başlandı. Konya’da da şuana kadar ceza alan bir işletme ya da şahıs bulunmamaktadır. Kira artışlarının sebebi emlakçılardan biliniyor fakat mülk sahipleri tarafından internet sitelerinde belirlendiği bir gerçektir. Bizler taşınmaz ticaret yönetmeliğine uygun denetime açık emlak ofisleri olarak fiyat artışı sağlamadık. Sektör temsilcileri olarak deprem sonrası fiyat artışı gerçekleştiren mülk sahipleri ile çalışmalarımıza son vererek bu durumun takipçisi olarak yapılan usulsüzlüklerde şikâyette bulunacağımızı dile getirdik” dedi. •Gizem Başar

Kaynak:KONYA'NIN SESİ