Konya'da kiralık ev sayısı arttı! Fiyatlar düştü!

Konya'da kiralık ev sayısı arttı! Fiyatlar düştü!
 Muhabir
Ard arda gelen zamlarla kiralık ev arayanları kara kara düşündüren kiralık ev konusu toplumun en önemli sorunlarından biriydi. Peki Konya'da kira fiyatlarında son durum ne? Kiralık ev arayanlar için ışık göründü mü? İşte detaylar...

Konya’da kiralık ev sayısının arttığını ve buna bağlı olarak kiralık ev fiyatlarının düşüşe geçtiğini dile getiren Coldwell Banker Dinamik Gayrimenkul Lüks Konut Uzmanı Selman Çifci, gayrimenkul piyasasını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendirdi.

Konya’da kiralık ev durumlarını değerlendiren Selman Çifci, “En kritik dönem dediğimiz haziran, temmuz ve ağustos aylarında Konya genelinde üç merkez ilçede kiralık konut sayısı çok azdı. Yine bu dönem düğünlerin artmış olduğu, ara atamaların ve şehir dışından memurların gelmekte olduğu döneme isabet ettiği için yoğun bir talep oluşmuştu. Fakat kiralık sayısı azdı. En son ağustosta 3 merkez ilçede çatı katı, apart oda dahil 232 toplam kiralık konut sayısı vardı. Neredeyse her sitede bir tane her bölgede birer tane yer kalmıştı. Hal böyle olunca aynı bölgede 10 kişi kiralık ev arayışı içerisindeydi. Fakat o bölgede bir tane kiralık ev vardı. O yüzden bu dönemde açık arttırmayla bile kiralık ev verildi. Tabi fırsatçılar da evinin piyasa rayicinin üzerinde kiralamalar gerçekleştirdi. 10 bin liralık yerler 18-20 bin TL’ye verilmeye başlayıp, 15 bin TL’nin altında neredeyse ev kalmamıştı. Konya’da 20 binden 60 bin TL’ye kadar kiralamalar gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

“KONYA’DA KİRALIK EV SAYISI ARTMAYA BAŞLADI”

Eylül ayı girdikten sonra kiralık ev sayısının artmaya başladığını belirten Çifci, “Kiralık evlerin artmasının başlıca sebebi depremzedelerin Konya’dan illerine dönmesi oldu. Konut kredilerinin kapalı olmasından kaynaklı satılamayan gayrimenkuller de kiralığa çevrildi. Eylül ayında atamaların son bulması, düğünlerin yavaş yavaş bitmesi, kiralık arz ve talebin azalmış olduğu bir döneme girilmesi bu dönemde kiralık ev sayısını hızla arttırdı. Eylül ayının sonuna gelmiş olduğumuz zaman da Konya genelinde 650’ye yakın kiralık sayısı oluşmaya başladı” şeklinde konuştu. Ekim ayına girildiğinde ise hızlı bir şekilde kiralık ev sayılarının arttığını söyleyen Çifci şöyle devam etti: “Konya’da şuan yaklaşık bin 775 adet kiralık ev var. Fakat kiralık sayısının az olduğu zamanlar birçok sorunu beraberinde getirdi. Bu sorunlara örnek verecek olursak, kira tespit davaları, tahliye davaları, mülk sahibi ile kiracı arasındaki kavgaları söyleyebiliriz. O dönemde mülk sahiplerinin beklentisi ise kiracısından 3 bin lira kira alırken aynı sitede 15 bine kiralanan evi görüp ya 15 bin kira ödeyeceksin ya da çıkacaksın söylemi oldu. Çıkmayan kiracılar ise tahliye davaları 2 buçuk yılı geçkin bir sürede sonuçlandığı için kaba kuvvete başvurdu.

“SELÇUKLU’DA KİRALIK KONUT SAYISI DAHA FAZLA”

Konya’nın merkez 3 ilçesinin kiralık ev durumlarını değerlendiren Çifci, Selçuklu ilçesinde kiralık ev sayısının daha fazla olduğunu söyledi. Çifci şöyle devam etti: “Konut sayısı olarak tabi ki Selçuklu ilçesi Konya’nın 3/2 yüz ölçümüne sahip. Yüksek katlı binaların ve yoğun inşaatların yoğun konutların olduğu bir yer. Bu yüzden Selçukluda kiralık ev daha fazla. Konya genelinde ise şuanda neredeyse 10 bin ile 15 bin arasında, 1 ile 10 yaşına kadar olan normal apartman dairesi kiralanabilir. Yüzme havuzu, güvenliği, kapalı otoparkı, havuz ve Fitness salonu olan sitelerde ise ağustos ayında 60 bin TL’ye kiralanan konutlar şuanda 25 bin ile 30 bin TL arasında kiralanabiliyor. Şu anda piyasa özellikle satışta durgun. Kiralıkta da çok fazla arayış içerisinde olan yok. Üniversiteler açıldığı için öğrenciye yönelik kiralamalar gerçekleşiyor. Onun dışında rutin bir kiralama söz konusu değil.”

“SATILIK EVLERDE FİYATLAR DÜŞMÜŞ GİBİ BİR ALGI OLUŞTURULDU”

Kiralık ev fiyatlarında düşüş olurken gayrimenkul satış fiyatlarında çok fazla bir düşüşün olmadığını söyleyen Çifci “Satışa sunulan evler ederinden fazla satıldığı için ya ceza yememek için yayından kaldırdılar ya da rakamı satılabilir fiyata indirdiler. İnternet sitelerinde de 10 milyondan 7 milyona düşen fiyatlar grafik olarak yansıdığı için sanki gayrimenkul rakamları düşüyormuş gibi bir algı oluşturuldu ama fiyatlar düşmedi. Hatta 5 buçuk 6 milyonluk yerleri 7-7 buçuk milyona yükselttik. Çünkü inşaat maliyetlerine gelen zamlar, arsa paylarına gelen zamlardan dolayı gayrimenkul rakamları rutin artışını devam ettiriyor. Piyasada sanki gayrimenkul fiyatları düşüyormuş gibi bir algı oluşturdu halbuki bunlar balon fiyatlardı” ifadelerini kullandı. Çifci şuanda Konya genelinde birçok inşaat yapımının devam ettiğini, bunların piyasaya yeni konut arzı olarak sürüleceği için Konya’da satılıkta da kiralıkta da bir yetersizliğin söz konusu olmayacağını da sözlerine ekledi.

“2024’ÜN BAŞI PİYASALAR NEZDİNDE SANCILI GEÇECEK”

2023 sonu 2024 yılı başı için gayrimenkul fiyatları hakkında öngörüde bulunan Selman Çifci, 2023 yılının son kasım aralık dönemlerinde ülkede nakdi bir krizin beklendiğini söyledi. Çifci şöyle devam etti: “Konut kredileri açılmadı, esnaf kefaletini vermiş olduğu krediler tamamen kapandı. Faizler çok yüksek. Eğer kasım aralık ayında faizler artmaya devam ederse ya da böyle kalırsa kredilerin önü açılmazsa, sadece gayrimenkul sektöründe değil bütün sektörlerde ciddi bir daralma ve nakdi sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız. 2024’ün başında ise daha önce kredi kullanmış olanlar, gayrimenkullerini, işletmelerini, arsa, arazi, konut ve fabrikalarını ipotek verenler ödeyemez hale gelirse bunların icradan satışı artacak. Bu satış arttığı zaman düşük fiyata satıldığı için banka aracılığıyla bunlarda piyasa arzına satışa sunulursa. Gayrimenkul rakamlarının çok fazla artmayacağı bu mülklerin ilk başta satılacağı 2024’ün ilk çeyreğinde genelde icradan satışların daha fazla olacağını düşünüyoruz. Yani 2024’ün başı piyasalar nezdinde sancılı geçecek gibi görünüyor.”

“VATANDAŞLAR KONTRAT HAZIRLARKEN ÇOĞU ŞEYİ BİLMİYOR”

Son olarak kira kontratı hazırlarken vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı madde ve hususlardan bahseden Selman Çifci, “Mülk sahibi için en önemli belge olan tahliye taahhütnamesini alırken, evliyse eşinin mutlaka imzası olması gerekir. Bunu çoğu insan bilmiyor. Evli olan insan tek başına tahliye taahhütnamesine imza attığı zaman davalarda geçersiz kılınabiliyor. Birde yapılan en büyük yanlış tahliye taahhütnamesi kontrat yapılırken aynı anda imzalandığı için aynı anda imzalanan kontrat tahliye taahhütnamesi geçersiz oluyor. Tahliye taahhütnamesi şartlara uygun imzalansa bile tahliye davası açıldığı zaman kiracılar imza benim değil diye itiraz da edebiliyor. İmzanın kendine ait olduğu eninde sonunda anlaşılıyor fakat bu tahliye süresini yaklaşık 2 buçuk yıl uzatıyor. Tahliye taahhütnamesi noter tasdikli yapılırsa imza benim değildir diye itiraz etme şansı kalmıyor. Ayrıca kontratın özel ve genel şartlarına eklenmesi gereken demirbaşlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ev ne şekilde teslim alınıyor ne şekilde teslim ediliyor. Evi teslim ederken de imza tutanak karşılığında anahtar teslim tutanağıyla teslim etmek ya da almak gerekiyor. Mülk sahipleri için 3’üncü şahıslara kiraya verilemez maddesi mutlaka yer alması gerekiyor. Yani kontratın içeriğinde çok fazla şey değişmedi ama bazı maddelere dikkat edilmesi gerekiyor” dedi. -Nurseda İnan

Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Konya Güncel Haberler, Konya Ekonomi Haberleri, Konya Kiralık ev, Konya Satılık Ev, Konya kiralık ev fiyatları

Kaynak:Konya'nın Sesi