Konya'da kazısı yapılan ilk tiyatro
Savatra Antik Kenti’nin önemli bir yerleşim yeri merkezi olduğunun altını çizen Kazı Başkanı Doç. Dr. İlker Işık, “Yaklaşık olarak 160 metrekarelik alan üzerinde bir açma açtık ve büyük bir mozaikli alanla karşılaştık. Mozaik genel itibari ile sağlam bir durumda. Figüratif örneklerini ve ele geçen buluntularına bağlı olarak Erken Bizans örnekleri sunmakta. Burası zaten Roma Döneminde önemli bir Garnizon Kenti, Bizans Döneminde ise Piskoposluk Merkezi olarak kullanılmıştır. Bundan mütevellit önemli bir yerleşim merkezidir. Zenginliğin, asaletin ve kentin gücünün sembolleri olan bir yapı ile karşılaşmak bizi çok fazla şaşırtmadı” ifadelerin kullandı.
Zenginliğin ve asaletin sembolü Savatra Antik Kenti
Savatra Antik Kenti’nin önemli bir yerleşim yeri merkezi olduğunun altını çizen Kazı Başkanı Doç. Dr. İlker Işık, “Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’nın destekleri ile geçen yıl Konya Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda, Savatra Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına başladık. Bu yılda Cumhurbaşkanlığı kararnameliğinde kazı çalışmalarını devam ettirmekteyiz. İlk etapta tiyatroda kazı çalışmalarımıza başladık. Kazı çalışmaları sırasında kaveya dediğimiz oturma basamaklarını ortaya çıkarmaya başlıyoruz. Bu yıl tiyatro dışında bir başka kazı çalışmamızda mozaikli alandır. Mozaikli alan üzerinde 23 Ağustos’tan itibaren Koruma Kurulu’muzun verdiği müsaade ile tescil alanı ilan edildikten sonra eylül ayı itibari ile kazı çalışmalarımıza başladık. Burada yaklaşık olarak 160 metrekarelik alan üzerinde bir açma açtık ve büyük bir mozaikli alanla karşılaştık. Mozaik genel itibari ile sağlam bir durumda. Figüratif örneklerini ve ele geçen buluntularına bağlı olarak Erken Bizans örnekleri sunmakta. Burası zaten Roma Döneminde önemli bir Garnizon Kenti, Bizans Döneminde ise Piskoposluk Merkezi olarak kullanılmıştır. Bundan mütevellit önemli bir yerleşim merkezidir. Zenginliğin, asaletin ve kentin gücünün sembolleri olan bir yapı ile karşılaşmak bizi çok fazla şaşırtmadı” ifadelerini kullandı.
Kazı Esnasında Enteresan Bulgularla Karşılaşıldı
Kazılar esnasında enteresan bulgularla karşılaştıklarını belirten Doç. Dr. İlker Işık, “Bu alan daha da genişletilecek ve ilerleyen safhalar içerisinde yeni bulgularla karşılaşmayı umut etmemizi sağlamaktadır. Yapının genel planı açısından bir yorum yapmak zor. Bir konut mimarisi mi yoksa kamu yapısına mı ait olduğu konusunda yorum yapmamız şu an içinde çok erken. Ancak ilerleyen safhalarda kazı çalışmasıyla birlikte çok büyük bir mozaikli alanı kazdığımızı söylemek mümkündür. Bu noktada sadece burada değil birkaç farklı noktada da mozaikli sahamız var. Bu da Savatra Antik Kenti’nin ihtişamını ve gücünü gösteriyor. Bunun haricinde Savatra Antik Kenti büyük bir höyük yapısına 5 bin yıllık bir geriye giden höyük yapısına ve yeraltı dehlizlerine sahip kilometrelerce derinlikte ve uzaklıkta yeraltı dehlizleri söz konusudur. Onun haricinde 1,5 kilometrelik su sarnıcımız ve buna benzer birçok enteresan bulgularla karşılaşmaktayız. İnşallah hem Konya Büyükşehir Belediyemizin hem de Karatay Belediyemizin verdiği destekler neticesinde hem şehrimize hem de ülkemize kültür açısından önemli bulgular ve eserler katmak izindeyiz” şeklinde konuştu.
Konya Turizmde Marka Şehir Olacak
Savatra Antik Kenti ile Konya adına yeni bir destinasyon oluşturacaklarını vurgulayan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Burada aslında Konya Modeli Belediyeciliğin bir örneğini görüyorsunuz. Büyükşehir Belediyemiz ve Karatay Belediyemizin destekleri ile Savatra Antik Kenti’nde kazı alanında incelemelerde bulunuyoruz. Az önce yukarıdaki bölgedeki tiyatroyu gördük. Şimdide mozaikli alanı inceliyoruz. Biliyorsunuz burası Yağlıbayat Mahallemiz yaklaşık merkeze 70 kilometre mesafede bulunan bir alan. Kapadokya yolu üzerinde turizmin uğrak yerlerinden bir tanesidir. Hedefimiz Konya’mızı turizmde zaten bir marka olan şehrimizi daha iyi yere getirebilmek. Bu anlamda destinasyon sayımızı çoğaltmaya çalışacağız. Yeni bir destinasyon olacak inşallah. Savatra Antik Kenti’nde eserler çok değerli bulgulara şahitlik ediyoruz. Geçen günlerde ilk defa İslamiyet’ten önceki dönemlere ait bir Türk yazısı kitabesi bulunmuştu. Yine bir tiyatro kazısı ve şimdide mozaiklerle birlikte çok özel bir alan olduğunu görüyorsunuz. Konya’mızı turizmde marka şehirlerarasında üst basamaklara çıkarmak hedefimizdir” dedi.
Büyük Resmin Parçası Savatra Antik Kenti
Savatra Antik Kenti’nin büyük resmin bir parçası olduğunu belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya Modeli Belediyecilik ile şehrimize fayda sunmaya devam ediyoruz. Konya 10 bin yıllık bir şehirdir. Çatalhöyük’ten bu yana insanların her dönemde önemli yerleşim alanlarından birisi Konya’dır. Gün geçtikçe yapılan kazılarla bunu görüyoruz. Konya bir sanayi şehri, tarım şehri ama son dönemde yapılan çalışmalarla bir turizm şehri de olma noktasına hızla ilerliyoruz. Geçenlerde Kültür ve Turizm Bakanı’mızın Konya seyahatinde kendisi de ifade etti. Konya’nın turizmden aldığı payının artırılması bu pay vesilesi ile insanların kazançlarının arttırılması, yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve Konya ekonomisinin gelişmesi ile ilgili çok önemli bir süreç yürütüyoruz. Bu süreci yapmış olduğumuz ‘Turizm Master’ planı çerçevesinde tüm Türkiye’ye örnek bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın desteği ile yürütüyoruz. Birçok şehirde turizm ile ilgili konularda Konya’da ne yapıldığını görmek için yaptığımız işleri ziyaret ediyorlar. Çatalhöyük’te çok önemli bir karşılama merkezi yapıyoruz. Sizlerle birlikte ziyaret ettik. İnşallah bahar ayları ile birlikte orası tamamlanmış olacaktır. Yine Boncukluhöyük’te Karatay Belediyemiz bir çalışma yürütüyor ve Savatra Antik Kenti’ndeyiz. Selçuklu Belediyemiz Sille’de çalışmalarını yürütüyor. Meram Belediyemiz Meram Bağları’nda çalışmalarına devam ediyor. Büyükşehir olarak Mevlana tarafında bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Bunların hepsinin tamamı bir üst ölçek planın parçalarıdır. İnşallah yakın zamanda bu çalışmaların hepsinin büyük resmin bir parçası olduğunu göstermeyi planlıyoruz. Bulunan eserler hepimizi çok heyecanlandırdı. İnşallah gelecek yıllarda daha iyileri ile karşılaşacağız. Savatra Antik Kenti şehrin önemli markalarından olacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.