Konya’da Dezenformasyonla Mücadele Vakti!

Konya’da Dezenformasyonla Mücadele Vakti!
Konya’da, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Medya Derneği işbirliğinde "Yerel Medya Buluşmaları-2022" kapsamında "Dezenformasyonla Nasıl Mücadele Edilir?" konulu panel düzenlendi.

Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde bu yıl ikincisi düzenlenen panele, Daily Sabah Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Çelik, Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş ile Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı Editörü Ömer Faruk Görçin konuşmacı olarak katıldı.

Dezenformasyonun sosyal medya ve ana akım medyada nasıl kullanılıp yayıldığına dair sunum yapan konuşmacılar, haberlerin daha bilinçli, ön yargıdan uzak ve kaynağı araştırılarak takip edilmesi gerektiğini belirtti. Mehmet Çelik, teknolojinin ve sosyal medyanın gelişmesiyle dezenformatif bilginin nasıl geliştiğini ve yayıldığını buna karşı neler yapılması gerektiğini ele aldı. AA Teyit Hattı Editörü Görçin, panelin ardından gazetecilere, gelişen teknolojiyle radyo, televizyon, gazetenin yerini sosyal medyaya bıraktığını ve dezenformatif bilginin daha hızlı yayıldığını ifade etti.

BOMBALAR İNSAN ZİHİNLERİNDE PATLIYOR

Dezenformasyon hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Taner Taşkıran, “Dezenformasyon yalanın hilenin aldatmanın sistematik olarak işlenmiş halidir. Dezenformasyonda kasıtlı çarpıtma vardır. Sinsidir, insan aklının kör noktalarını kullanır. İnsan iradesini belli bir amaca dönük, işgal etme, yönetme, yönlendirme amacı ve saikiyle hareket eder. Dezenformasyon başka bir ifadeyle sistematik yalandır. Bilgi terörizmidir. İnsan hakkı ihlalidir. Dezenformasyon vatandaşlarımızın en temel hakkı olan doğru bilgiye ulaşmasının önündeki en büyük engeldir. Her bir yurttaşımızın doğru bilgiye, doğru habere erişme hakkı vardır. Dezenformasyon bu hakka açıkça yapılmış bir saldırıdır. Dezenformasyonla mücadele etmek bir milli güvenlik meselesidir. Vatandaşlarımızın doğru bilgiye erişme hakkı, bilgi terörizmine kurban edilemez. Bilgi terörizmi klasik terörizm faaliyetlerinden daha tehlikelidir. Sinsidir, yayılma gücü ve hızı daha yüksektir. Etkisi ve sonuçları itibari ile ağır tahribatlara sebebiyet verir. Artık bombalar savaş meydanlarında değil bilgi terörizmi ve dezenformasyon faaliyetleriyle insan zihnin derinliklerinde patlatılıyor. Sıradan masum insanlar zombileştirilerek terörize edilebiliyor. Hiçbir silah bilginin geçişkenliği, derine nüfus etmesi kadar etkili ve güçlü değildir. Vatanımızı, milletimizin çelikleşmiş bağımsız iradesini, milli birlik beraberliğimizi, bilgi terörizmi ve dezenformasyona karşı her daim korumak zorundayız.Siz değerli basın mensupları, hakikat peşinde koşan, yüce milletimizin müşterek sesi, asil kalemleri, sizlerin ortaya koyduğu hassasiyet ve özveri bilgi terörizmini yenmemizde, dezenformasyonla mücadelemizde en önemli gücümüz ve dayanağımız olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

İNSANLARA HESAP VERMEK ÇOK ÖNEMLİ!

Hesap veren ve yaptığı işin arkasında duran haber kaynaklarına bakmanın ve bunları takip etmenin daha güvenli olacağına dikkati çeken Görçin, "Biz Anadolu Ajansı'nda bunlarla mücadele etmek için Teyit Hattını kurduk. Eylül ayından beri bu işi yapmaktayız. Sosyal medyada ve ana akım medyadaki haberlere bakıyoruz. Buradaki yalan haberlerle mücadele etmek için, bunların doğrusunu halka ulaştırmak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Anadolu Ajansı 102 yıllık bir kurum. Hesap vermek çok önemli. Dolayısıyla 102 yıl boyunca ortaya koyduğu yayım ilkelerini ve tüm dünyada kurduğu güveni kaybetmek gibi korkusu olan bir kurum. Dolayısıyla biz yalan haber ya da tartışmalı haberleri giren bir kurum değiliz. Öte yandan dünyanın dört bir yanında muhabirlerimiz olduğu için de son derece hızlı bir şekilde meselenin birincil kaynağına erişebilen bir kurum" diye konuştu.

DOĞRU HABER ALMANIN ÖNÜ AÇILACAK

Ekrem Kızıltaş da İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüklerinin olduğu illere giderek yerel gazetecileri ve vatandaşları bilgilendirdiklerini ifade ederek, "Son dönemde özellikle sosyal medyanın da ciddi yaygınlık kazanmasıyla dezenformasyon faaliyetlerinin yani kafa karıştıran, birtakım mihrakların amaçlarına uygun yayımlar yapılmasını temin etmeye çalışan girişimler konusunda mümkün olduğu kadar yerel basınla bölgesel basını bilgilendirmek amaçlı toplantılar düzenliyoruz. Genel mesele basının hür bir şekilde, objektif bir şekilde insanların bilgilendirilmesi konusunda bir tür katkıda bulunmak. İnsanların doğru haber alma imkanlarının daha geliştirilmesinin önünü açmak" şeklinde konuştu. •Gizem Başar