Konya’da Bir İlk! Bu Dükkânda Her Şey El Emeği!

Konya’da Bir İlk! Bu Dükkânda Her Şey El Emeği!
 İnternet Editörü
Konya Ecdat Parkı Sanat Sokağın’da bulunan Konya’nın ilk iğne oyası mekânı olan Beyti Oya Evi, Konya’nın Sesi’ne özel kapılarını araladı.

Ürünlerinin ve el yapımı hediyelik eşyaların satıldığı büyülü bir yere dönüşen Beyti Oya Evi Sahibi Emine Çevik, “Ben küçüklüğümden beri iğne oyası ile meşgul olmayı hep seviyordum. El sanatlarıyla uğraşmak beni motive ediyor. Bu yolla duygularımı ifade edebiliyor, moralimi düzeltebiliyorum. Araştırıyor, yeni şeyler yaratıyorum” ifadelerini kullandı.

USTASIZ ŞEKİLDE İŞİN PİRİ OLDU!

İğne oyası sanatına bir ustası olmadan başladığını ifade eden Emine Çevik, “Ben bu işe çok küçük yaşta annemden öğrenerek başladım. Bizim zamanımızda kız çocukları pek okula gönderilmiyordu. Bu sebeple bende evde annem vakit geçiriyor onun yaptığı iğne oyalarını izliyordum. Benim hiç bu meslekte ustam olmadı. Görsel hafızamın güçlü olması beni bu mesleğin ustası olmamı sağladı. 7-8 yaşlarında yazma kenarlarına el işi yaparak temellerini atım diyebilirim. İlkokul bitmeden ben akrabalarıma ve yakın çevremize iğne oyası hediyeler hazırlamaya başladım. Yönümü aslında iğne oyasına çevirdim. Bu da benim bir mesleğim haline geldi. Öncelerde Sille’de evimin alt katında satışlarımı yaparken şimdi ise Ecdat Parkı’nda bulunan Sanat Sokağı’nda satışlarımı gerçekleştiriyorum. El sanatlarıyla uğraşmak beni motive ediyor. Bu yolla duygularımı ifade edebiliyor, moralimi düzeltebiliyorum. Araştırıyor, yeni şeyler yaratıyorum. Burada sadece iğne oyası değil magnetler, hediyelik ev eşyaları da yapıyoruz. Küçük ve orta boy magnet süpürgelerde el yapımı olduğu için oldukça yoğun ilgi görüyor” şeklinde konuştu.

İĞNE OYALARI TAKIYA DÖNÜŞTÜ!

Önceleri daha çok yazma kenarlarında kullanılan, günümüzde de sadece çeyiz sandıkları içinde kalan iğne oyalarını değişik takılar yaparak kullanmaya başladığını dile getiren Çevik, “Beyti Oya Evi Konya’da ilk olarak iğne oyası dükkânını ben açtım. Sonrasında iğne oyaları zamanla tülbentlerden takılara evrim değiştirdi. Eskiden iğne oyları yazmalarda, havlu kenarları ve çarşaflarda kullanılırdı, günümüzde artık daha modern, kullanışlı ve gösterişli takılar haline geldi. Otantik tarzda yapılan takılara ilgi oldukça iyi. Farklı şekle bürünen iğne oyaları, turistlerin dikkatini çekiyor ve geçmişe karşı bir ilgi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Beyti Oya Evi Sahibi Emine Çevik, sözlerine şu şekilde devam etti: “İğne oyasına olan talep sebebi ile internet üzerinden satış maalesef alamıyorum. Dükkânımıza gelen müşterilerimizin taleplerine yetişmeye çalışıyoruz. Çünkü iğne oyasının serüveni biraz meşakkatlidir. Dikkat, özen ve emek ister. Bu dükkânı açtıktan sonra onlarca kadın arkadaşımıza da istihdam sağladım. Bu konuda çok mutlu olduğumu dile getirmek isterim. Tek kişilik başladığım bu serüvenime onlarca ev hanımı arkadaşım katılarak aile ekonomilerine de katkı sağlamış oldular.”

Kaynak:Konya'nın Sesi