Konya’da aynı anneannelerin babaannelerin yaptığı gibi! Mis gibi arabaşı çorbası tarifi...

Konya’da aynı anneannelerin babaannelerin yaptığı gibi! Mis gibi arabaşı çorbası tarifi...
Konya yöresine ait olan bu çorba kış aylarının vazgeçilmez bir lezzetidir. Arabaşı çorbası aynı zamanda yanında hazırlanan özel hamuru ile de tüketilebilir. İşte detaylar ve tarifi!

Arabaşı çorbası nerenin yemeği diye birçok kişi merak etmiş olabilir. Bu çorba Konya yöresine ait bir yemektir. Kış aylarının vazgeçilmez bir lezzetidir. Peki, hiç neden arabaşı çorbası denir diye merak ettiniz mi? Arabaşı çorbasının yanında hazırlanan hamuru ile eşsiz lezzet Konyalıların vazgeçilmez lezzeti olmuştur. O halde bu lezzetli tarifin detaylarına geçebiliriz. Arabaşı çorbasının malzemeleri nelerdir? İşte ayrıntılar!

MALZEMELER:

Çorba için;

1- 2 adet tavuk göğüs

2- 7 su bardağı su

3- 2 yemek kaşığı salça

4- 1 yemek kaşığı margarin

5- 1 yemek kaşığı un

6- Nane, pul biber, tuz

Hamur için;

1- 7 su bardağı su

2- 2 su bardağı un

3- 1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:

  • Tavuğunuzu bir tencereye alıp bol suda haşlayın.
  • 7 su bardağı suyunuzu eklediğiniz tencerenizin içine tavuklarınızı koyup ocağa alın ve haşlamaya başlayın.
  • Tavuğunuz haşlandıktan sonra suyun içinden alın ve soğumaya bırakın.
  • Tavuğunuz soğurken bir tavada tereyağınızı eritin ve içine yanmaması için çok az sıvı yağ koyun.
  • Yağınız ısındıktan sonra 1 yemek kaşığı unu ekleyin ve kavurun. Unun kokusu çıkana kadar kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı salçanızı ve baharatlarınızı de ekleyip beraber kavurun.
  • İyice kavrulduğundan emin olduktan sonra tavuk suyu olan tencerenin içine koyun ve sürekli karıştırarak kıvam almasını bekleyin.
  • Çorbanız kıvam aldıktan sonra soğumuş ve didiklenmiş tavuklarınızı da içine koyun ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın. Çorbanız hazır.
  • Çorbanızı yaptıktan sonra bu yöresel yemekle beraber yenen hamuru hazırlayın.
  • Hamur için öncelikle bir tencereye 4 su bardağı suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca içine tuzu ekleyin.
  • Bir kapta unu ve tarifte kalan suyu koyup iyice çırpın. Cıvık bir hamur karışımı elde edeceksiniz. Bu hamur karışımınızı kaynayan suya yavaş yavaş dökün muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın.
  • Burada dikkat etmeniz gereken nokta sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirmek. Ortalama 15 dakika boyunca karıştırarak pişirin.
  • Hamurunuz hazır olduktan sonra fırın tepsisine hamurunuzu dökün ve ilk sıcağı çıktıktan sonra buzdolabına koyun ve iyice soğuyup sertleşene kadar bekleyin.
  • Buzdolabından aldığınız hamurunuzu kare dilimler halinde kesip çorbanızın yanında servis edebilirsiniz.