Konya’da aşurenin maliyeti ne kadar? İşte aşure malzemeleri ve fiyatları…

Konya’da aşurenin maliyeti ne kadar? İşte aşure malzemeleri ve fiyatları…
Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü’nde bereketin yayılacağı düşünülerek Aşure tatlısı yapılarak dağıtılır. Konya’da da aşure için hazırlıklar başladı. Peki bu yıl aşurenin maliyeti vatandaşlara ne olacak? İşte detaylar…

Ülke genelinde olduğu gibi Konya’da da aşure malzemeleri alınmaya başlandı. Baştimur Kuruyemiş Satış Sorumlusu Serkan Tanrıkulu’da Konya’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada her yıl olduğu gibi Konyalıların aşure hazırlıklarına başladığını söyledi. Baştimur, aşure malzemelerinin fiyatlarının uygun olduğuna da dikkat çekti.

Peki, Konyalıların alışverişte ilk tercihi olan Tarihi Bedesten Çarşısı’nda aşurelik malzeme fiyatları ne durumda?

Aşure malzemelerinin satışlarının hafta başında başladığını belirten Baştimur Kuruyemiş Satış Sorumlusu Serkan Tanrıkulu sizler için aşurenin 7 temel malzemesini ve fiyatlarını açıkladı.

7 TEMEL MALZEME

Fıstık kg 100 tl

Fındık kg 230 tl

Doğranmış kayısı kg 260 tl

Aşurelik Buğday kg 20 tl

Fasulye kg 50tl

Nohut kg 35 tl

Pirinç kg 85 tl

Fiyatların genellikle uygun olduğunu belirten Serkan Tanrıkulu, “Geçen seneye göre enflasyondan dolayı fiyatlarda bir yükselme söz konusu ama asgari ücrete, günümüz şartlarına bakacak olursak fiyatlar gayet makul fakat eskiden fındık, fıstık, badem bol bol alınırken vatandaşlar artık kurubaklagilleri daha çok alıyorlar” dedi.

KONYALILARIN FİYATLARA TEPKİSİ GÜZEL

Vatandaşların aşura zamanını iple çektiğini belirten Tanrıkulu, “Konyalılar Aşure malzemelerinin fiyatlarını duydukları zaman aşırı bir tepki vermiyorlar. Sürekli gelen güncellemelere alıştıkları için vatandaşların yüzde 70’i fiyatları uygun buluyor” diye konuştu.

AŞURENİN OLMAZSA OLMAZI SOYULMUŞ FISTIK

Aşurenin içine en çok yakışan malzemenin fıstık olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Bana göre aşurenin olmazsa olmazı soyulmuş fıstık. Hem lezzetli hem ekonomik” ifadelerini kullandı.

PEKİ AŞURE NASIL YAPILIR? İŞTE AŞURE TARİFİ:

(15 Kaselik)

MALZEMELERİ:

2 su bardağı aşurelik buğday

2 yemek kaşığı pirinç

2 su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı haşlanmış fasulye

150 gram kuru kayısı

150 gram kuru incir

150 gram kuru üzüm

1 su bardağından biraz az fındık

2 litre su (buğdayları pişirmek için)

4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)

1 tatlı kaşığı karanfil

1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)

1,5 su bardağı sıcak süt

3 su bardağı toz şeker

1 fiske tuz

1 fiske karabiber

YAPILIŞI:

İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.

Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Çıkan sarı suyu süzelim. Aynı işlemi bir kez daha yapalım ve suyunu süzelim.

Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.).

Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.

Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.

Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim.

Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.

Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.

Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.

Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.

Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde ettik.

Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. - Buse AŞCI