Konya'da Artık Topraksız Tarım Yapılacak! Dünyanın En Büyük Üçüncüsü...
Gözpınarı Mahallesi’nde bulunan jeotermal sera alanı ihalesi geçtiğimiz günlerde yapılmış ve ihaleyi alan firma tarafından proje çalışmaları başlatılmıştı. Bölge halkına ve özellikle Akşehir istihdamına katkıda bulunacak proje 432 bin m²lik alanda yapılacak. Jeotermal serada jeofizik çizimleri tamamlandı. 12 adet kuyu için ölçümler yapıldı ve kuyu çalışmaları 30 gün içerisinde başlatılacak. Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, jeotermal seranın kurulacağı alanda incelemelerde bulundu, proje hakkında bilgi edindi.
Projenin ilk etabındaki 76 bin m²’lik alanın çalışmaları 2024 yılının Temmuz ayında bitirilmesi hedefleniyor. İlk etapta 80 kişiye istihdam sağlanacak ve sonrasında net üretim sahası 350 bin m² alana ulaşmasıyla istihdam sayısı 500 kişiye ulaşacak. Akşehir’i tarım şehri olma yolunda bir adım daha öteye taşıyacak.
Planlanan ihracat çalışmaları ile yurtdışına işlenmiş veya ham meyve ticareti yapılacak. Böylece ülkemizin Avrupa piyasasında söz sahibi olması sağlanacak. Ayrıca alternatif ürünler için Sera-Arge Merkeziyle iç piyasada kullanılmak üzere ürün araştırması yapılacak. Uluslararası piyasalarda ise ihtiyaç olan ürünlerin sürekli üretimi yapılarak, yüksek katma değeriyle ülkemize ihracat konusunda hız kazandırılacak olan bu proje şehrimize hayırlı olsun.
JEOTERMAL SERA NEDİR?
Tarımsal üretimde çevreci ve ekonomik bir sistem olan jeotermal seralar, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal enerjinin sera ısıtmada kullanılması ile sera tarımının toplam üretim giderleri içerisinde büyük yer tutan ısıtma giderleri azaltacak ve buna bağlı olarak üretim maliyetini azalacak bir uygulamadır.
JEOTERMAL SERACILIĞIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Jeotermal enerjinin tarımsal üretim alanlarında kullanılması, bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlamasının yanı sıra, aşırı sıcak dönemler hariç, kesintiye uğramadan yılın her döneminde üretim yapılabilmesine imkan sağlıyor.
Fosil yakıt veya odun kullandığınız sistemin soğuması veya ısınması, dinlenmesi, külünü alması gibi durumlarda sistem soğuyor ve tekrar ısınıyor. Jeotermal seralarda sabit sıcaklık olduğu için verim, temel kural.