Konya'da ara tatilde gezilecek 7 mekan!
31 Ocak 2025 Cuma günü sona erecek olan sömestr tatili bugün başladı. 15 gün boyunca evde olacak çocuklar yapılacak aktiviteleri araştırmaya başladı. Konya Büyükşehir Belediyesi ara tatil sürecinde Konya'yı keşfetmek isteyenler için sosyal medya hesabı üzerinden "Ara Tatilde Konya'yı Keşfet! Bu tatilde Konya'nın güzelliklerini keşfetmeye hazır mısın? Sürprizlerle dolu bir yolculuk seni bekliyor! Neler mi var? Hepsi videoda!" sözleri ile bir video paylaşarak Konya'da gezilmesi gereken 7 mekan önerisinde bulundu. İşte o paylaşım ve mekanlar...
- DARÜ’L-MÜLK SERGİ SARAYI
Üç sergi salonu ve bir dijital gösterim salonu bulunmaktadır. Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi’nde 12’si sultan olmak üzere 20 adet heykel, bir diğer sergi salonunda ise Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi’nde 2764 tane sikke bir mühür ve bir yüzük sergileniyor. Dijital Gösterim Salonunda panaromik şekilde Miryokefalon Zaferi ile ilgili kısa film izletiliyor.
- PANORAMA KONYA MÜZESİ
Üç sergi salonu ve bir dijital gösterim salonu bulunmaktadır. Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi’nde 12’si sultan olmak üzere 20 adet heykel, bir diğer sergi salonunda ise Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi’nde 2764 tane sikke bir mühür ve bir yüzük sergileniyor. Dijital Gösterim Salonunda panaromik şekilde Miryokefalon Zaferi ile ilgili kısa film izletiliyor.
- ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ
Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi; UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük’ün canlanması ve ziyaretçilerini etkili bir şekilde karşılayabilmesi amacıyla hayat geçirilen bir girişim. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi turistleri ağırlama, bilgi sunma ve kültürel deneyimlerini zenginleştirme hedefleri doğrultusunda tasarlandı.
Tamamen ahşaptan inşa edilen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi 4 bin 500 metrekarelik bir alana yayıldı. Bu alanda, ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen kapsamlı bir tesisi bulunuyor. Merkez, içerisinde kafeteryalar ve özellikler sergi alanları gibi çeşitli olanaklar sunarak turistlere benzersiz bir deneyim sunmayı amaçlıyor.
- TAŞ BİNA DİJİTAL TANITIM MERKEZİ
6 odadan oluşan Konya’nın her yönüyle tanıtımının yapıldığı merkez. Tarih odası, 4 ana dönemde, prehistorik, protohistorik, Roma- Bizans ve Selçuklu dönemlerinde Konya tarihini anlatılıyor. Go Konya odası, Konya’nın tarım, sanayi, ticaret ve turizm gibi dinamiklerinin anlatıldığı oda. Kültürel mozaik odası, Hz. Mevlana’nın ayna felsefesinin dijital ekranlar ve ayna paneller ile anlatıldığı odadır. Dijital ekranlarda aynı zamanda Konya’nın kültür mozaiğini gösteren geçmişten günümüze tüm sembolleri sergileniyor. Yaşayan kültür odası, gastronomi ve el sanatlarına dair bilgiler içeriyor. Tarihe açılan kapılar odası, yine 4 ana döneme dijital gösterimle tarihe yolculuk yapılıyor.
Konya modeli belediyecilik anlayışı ile yapılmış eserlerin ve projelerin sergilendiği modern kent Konya odası. Alt katta hat tezhip ve minyatür tabloların bulunduğu sergi salonu yer alıyor.
- BİLİM MERKEZİ
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi olarak hayata geçirdiği Konya Bilim Merkezi, 7’den 70’e herkese bilimi sevdirmek ve toplumun her kesiminde bilime olan merakı artırmak amacıyla faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 100 bin metrekare arsa üzerinde, 26 bin 250 metrekarelik kapalı alanda hizmet veren Konya Bilim Merkezi, 14 bin metrekarelik otopark alanı 11 bin metrekarelik yürüyüş yolları ve 47 bin metrekarelik yeşil alanıyla Konya’nın cazibe merkezlerinden biri konumunda. Gerçekleştirilmesi zor, ilgi çekici mimarisi ile dikkat çeken Konya Bilim Merkezi, tematik sergiler, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuvarları ve çocuk kütüphanesi ile toplumun her kesiminden bilim meraklılarına hitap ediyor. Hafta içi (Pazartesi kapalı) 09.00 – 17.00 hafta sonu ise 10.00 – 18.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
- KONYA ARKEOLOJİ MÜZESİ
Konya Arkeoloji Müzesi, ilk defa 1901 yılında Karma Ortaokulunun güneybatı köşesindeki yapıda açıldı. 1927 yılında ise eserler sergilenmek üzere Mevlana Müzesine taşındı. 1953 yılında buradan alınarak İplikçi Camii’ne taşınan eserler 1962 yılından itibaren bugünkü Arkeoloji Müzesi binasına taşınarak hizmete sunuldu.
Müzede Neolitik çağdan başlamak üzere, Eski Tunç, Orta Tunç(Asur Ticaret Kolonileri), Demir(Frig, Urartu), Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans çağlarına ait eserler sergileniyor.
- SEKSEN BİNDE DEVR-İ ALEM PARKI
Konya’da son zamanlarda oldukça popüler bir alan olan 80 Binde Devr-i Âlem Parkı, Meram Durunday Mahallesi’nde, Dutlu Caddesi üzerinde yer alır. 80.000 m² bir alana inşa edildiği için bu isimle anılan park, 23 Nisan 2014 tarihinde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hizmete açılmıştır. Ziyaretçilerin ilgi odağı halinde bulunan 80 Binde Devr-i Âlem Parkı üç bölümden oluşur. Bunlardan ilki çocukların tarihe olan ilgilerinin artırılması amacıyla yapılan baş, çene ve kuyrukları hareketli, sesli ve gerçek boyutunda yapılmış 41 türde 51 dinozor maketinin yer aldığı "T-Rex" Parkı’dır. Park içerisinde kanat açıklığı 7 metreyi bulan "Pterosaur", en büyük silahı kuyruk kemiği olan "Ankylosaurus", dünyanın bilinen en büyük etoburları "T-Rex" ve "Spinosaurus" ile boyu 45 metre, ağırlığı 90 tona ulaşabilen dev otobur "Seismosaurus" isimli dinozorlar ziyaretçileri büyülüyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya hesabından paylaştığı o video;
???? Ara Tatilde Konya’yı Keşfet! ????✨
— Konya Büyükşehir Belediyesi ???????? (@Konyabuyuksehir) January 20, 2025
Bu tatilde Konya’nın güzelliklerini keşfetmeye hazır mısın?
Sürprizlerle dolu bir yolculuk seni bekliyor!
???? Neler mi var? Hepsi videoda! ⬇️ pic.twitter.com/K7f2f4XryV