Konya’da 50 bin fidan toprakla buluştu!
Konya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Dokuz Mahallesi Ağaçlandırma Sahası'nda Vali Yardımcısı Yavuz Güner, Konya müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, Orman Bölge Müdürü Cafer Bal ve yüzlerce öğrencinin katılımlarıyla gerçekleşen etkinlikte 5 bin karaçam ve 5 bin sedir fidanı toprakla buluştu.
Ormanları korumanın hepimizin birinci amacı olması gerektiğini söyleyen Yavuz Güner, “Ormanların ülkemizin doğal zenginliği bunu çoğaltma, büyütme ve koruma hepimizin birinci amacı olması gerekir. Ormana olan ihtiyacımız havaya, suya duyduğumuz ihtiyaç gibidir. Ormanların ve ağaçların insanlar için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan birçok güzel söz vardır.
Ağaç yaş iken eğilir sözünde olduğu gibi ağaçlar insana benzetilir ve onlarında canlı olduğu vurgulanır. Ağaç dikmenin hem dini hem de ahlaki öneminin olduğu hepimizin malumudur. Hepimizin bildiği gibi 'Kıyamet kopsa dahi elinizdeki ağacı dikiniz.' hadisinden ağaç dikmenin ve büyütmenin önemini anlayabiliyoruz. Şair ağaç varlığının değerini şu mısralarıyla ne güzel anlatmış, “Ağaç gibi sığınsınlar gölgene, ağaç gibi tutunsunlar gövdene. Ağaç gibi tohum saç ormanlara, ağaç gibi huzur kat meydanlara.
Ağaç gibi eğme başın namerde, ağaç gibi dimdik olsun her yerde. Ağaç gibi dinlensinler gölgende, ağaç gibi hayat bulsunlar sende.” Bütün bu güzel duygularla birlikte 21 Mart Orman Haftası ve Ağaç Bayramı kutlu olsun” dedi.
TOPLAM 50 BİN FİDAN DİKİLECEK
Her ağaca çok iyi davran, sanki dünyadaki son ağaç gibi davranılması gerektiğini belirten Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, “Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından olan ormanlara gereken önemin verip, toplumları bilinçlendirmek için, “21 Mart” gününün, “Dünya Ormancılık Günü” olarak kutlanmasını Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 1971 de Dünya Ormancılık Günü ilan etmiştir.
Teklifin kabul edilmesiyle 21 Mart, “Dünya Ormancılık Günü” 21-26 Mart tarihleri arası da “Orman Haftası” olarak kutlanmaya başlamıştır. Ülkemiz de bu kutlamalara, 1975 yılı itibarıyla katılmıştır. Temiz hava ve bol oksijen için, küresel ısınmayı, erozyonu, çölleşmeyi, su kaynaklarının kurumasını önlemek için ve düzenli bir iklim ve yağış düzeni için, varlığı hayati önem taşıyan Ormanlar kurmak için, etkili ve verimli ağaçlandırma konusunda var gücümüzle çalışmaktayız. Bugün Bölgemizde 34 farklı noktada 410 dönüm alanda 50.000 fidan dikilecektir. Bunun 35.000 adedi 20 noktada 260 dönüm alanda Konya’da, 13.000 adedi 6 noktada 130 dönüm alanda Karaman’da, 2.000 adedi 8 ayrı noktada 20 dönüm alanda Aksaray’da dikilecektir.
Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde gelecek kuşaklar serinler. Bugün Konya İli Selçuklu İlçemiz Dokuz Mahallesinde tören alanımızda; 85 dönüm alanda 5.000 adet Karaçam 5.000 adet sedir olmak üzere 10.000 adet fidan dikilecektir. Ayrıca bugün gün boyu 42.000 adedi Kayalı parkta olmak üzere ilimizde 100.000 adet fidan dağıtılacaktır. İnsanları şehirden ormanlara götürmek iyi bir başarıdır; fakat çok daha büyük bir başarı vardır: Ormanı insanlara, şehirlere getirmek. İlimizin Orman varlığı 643.000 ha olup, ilimizin %16’sıdır. Alan bazında ilimizin Orman varlığı iller arasında 9. Sıradadır. İlimizde kişi başına 2772 m2 Orman alanı düşmektedir. Orman ağaçlarımız Ardıç, Meşe, Karaçam, Sedir, Kızılçam ve Göknar ağırlıklıdır. İlimizde 2003-2024 yılları arasında 143 Milyon fidan dikilmiştir.
İlimizde 2003-2024 yılları arasında 280 Milyon fidan üretilmiştir. Konya’da bu yıl Tohum ekimi ve fidan dikimi yoluyla 4.000.000 fidan toprakla buluşacaktır. İlimizde 46 adet Orman Parkı oluşturulmuş, 21 Adet Bal Ormanı 2 adet de Ekoturizm alanı oluşturulmuştur” şeklinde konuştu.