Konya'da 42 Bin Fidan Toprakla Buluşacak! Milyonlarca Fidanla Türkiye Yüzyılı'na Nefes...

Konya'da 42 Bin Fidan Toprakla Buluşacak! Milyonlarca Fidanla Türkiye Yüzyılı'na Nefes...
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nün bu yılki teması " Türkiye Yüzyılı'na Nefes" olarak belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birçok kurum ve kuruluşun da katılımıyla Konya Orman Bölge Müdürlüğünce Milli Ağaçlandırma gününde 42 bin fidanın toprakla buluşturulması için hazırlıkların sürdüğü öğrenildi.

Konya Orman Bölge Müdürlüğü’nde 11 Kasım 2022 Milli Ağaçlandırma Günü için yoğun hazırlık yapıyor. Her yıl Milli ağaçlandırma gününde milyonlarca fidan toprakla buluşturularak, daha yeşil bir Türkiye amaçlanıyor. Konya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ilçelerde halkla ve Konya Protokolü ile birlikte toplam 42.000 adet fidanı toprakla buluşturacağı kaydedildi.11 Kasım'da, 81 ilde, 1023 noktada düzenlenecek programlarda on binlerce vatandaşın katılımıyla milyonlarca fidanı toprakla buluşacaktır. 11 Kasım Cuma günü Kayalıpark’ta başlayacak programda 42.000 fidan dağıtımı yapılacaktır. Sonrasında Sarayköy’de belirlenen alanda ağaç dikimine başlanacaktır

ORMANLAR GEÇMİŞTEN

KALAN MİRAS DEĞİLDİR

Geçtiğimiz günlerde basın açıklaması yapan Vahit Kirişçi, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nü, gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu hatırlama ve hatırlatma günü olarak da değerlendiriyoruz. Ormanlarımızı, geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin bizlere emaneti olarak görüyoruz. Önceki yıllarda farklı başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nün bu yılki temasını, 'Türkiye Yüzyılı'na Nefes' olarak belirledik. Bu yıl, 7'den 70'e hepimizin dikeceği milyonlarca fidan Türkiye Yüzyılı'na nefes olacak." dedi.

TÜRKİYE YÜZYILI NAKIŞ

NAKIŞ İŞLENECEK

Konuşmasında Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleriyle ilgili bilgi veren Bakan Kirişci, "Orman Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla 11 Kasım'da, 81 ilimizde, 1023 noktada düzenlenecek programlarda on binlerce vatandaşımızın katılımıyla milyonlarca fidanı toprakla buluşturacağız. Bu yılki ana programı, Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Millet Ormanı'nda gerçekleştireceğiz. Bu alanda 100 bin fidan dikerek dev bir Türkiye Yüzyılı logosunu resmedeceğiz. Ayrıca ülke genelindeki etkinliklerimiz çerçevesinde her ilimizde de Türkiye Yüzyılı logosunun yer aldığı ağaç desenleri oluşturacağız. Böylece Yeşil Vatanımıza da Türkiye Yüzyılı'nı nakış nakış işlemiş olacağız.” dedi.

'YARIN KIYAMET KOPACAĞINI

BİLSENİZ, ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ'

Ormanların korunması ve geliştirilmesine yönelik atılan her adımın doğa, insanlık ve yeryüzündeki tüm canlılar için büyük önem arz ettiğini dile getiren Bakan Kirişci, "Ormanlarımıza, Peygamber Efendimizin 'Yarın kıyamet kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz' hadisine uygun olarak sahip çıkmak durumundayız. 20 yıldan beri de bu dikkatimizi sürdürmekteyiz. Sağlıklı bir toplumun, sağlıklı bir çevre oluşturmaktan geçtiği idrakiyle geleceğimizin teminatı evlatlarımıza zümrüt yeşili bir Türkiye bırakmak için gece gündüz durmaksızın çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bu emeğin, bizi en çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında Avrupa'da ilk, dünyada 4'üncü sıraya taşıdığını da kıvançla belirtmek istiyorum." dedi.

6 MİLYAR FİDAN

TOPRAKLA BULUŞTU

Bakan Kirişci, Orman Teşkilatının 183 yıldır, orman ve orman kaynaklarını, her türlü tehlikelere karşı koruyarak ekosistem bütünlüğü içinde yönettiğini ifade ederek, sözlerini "Yürüttüğümüz ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları ile dünya orman varlığı sıralamasında 2015'te 46'ncı sırada olan ülkemizi, 2020 yılında 27'nci sıraya yükselttik. Son 20 yılda yaklaşık 5,7 milyon hektar alanda çalışma yaparak yaklaşık 6 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Aynı zamanda, iklim değişikliğinin etkilerine karşı karbon yutak bölgeleri olan orman alanımızı, son 20 yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde 20,8 milyon hektardan 23,1 milyon hektara çıkardık. Yarınlarımıza umut olmak için 2023 yılı hedefimiz 23,4 milyon hektar orman alanına ulaşmaktır." cümleleriyle sürdürdü. •Gizem Başar