Konya Selçuklu’da Gezilecek Yerler!

Konya Selçuklu’da Gezilecek Yerler!
Selçuklu’da görülecek neler var? Selçuklu’ya gittiğimizde ne görebiliriz? Selçuklu gezilecek yerler listesinde bunlara yanıt verdik! İşte Selçuklu’da görülmesi gereken güzel yerler...

Konya’ya bağlı merkez ilçeler arasında yer alan Selçuklu, spor tesisleri, park ve bahçeleri, alışveriş merkezleri, tarihten izler taşıyan yapıları ve cafe restoran alanlarına sahip yaşam merkezidir. Selçuklu’da gezilecek yerler listesi ise aşağıda yer almaktadır.

1- KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ

2015 yılında hizmete açılan ve bin 600 metrekarelik kelebek uçuş alanı ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise sayılı kelebek uçuş alanlarından bir tanesi olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi; 3 bin 500 metrekaresi gezi alanı olmak üzere toplam 7 bin 600 metrekarelik kullanım alanına sahip.

Tropikal ülkelerden gelen ve 45 farklı türdeki yaklaşık 10 bin kelebeğe doğal yaşam alanı sunan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde ayrıca farklı hayvan türleri ile birlikte 98 türe ait yaklaşık 20 bin adet bitki yer alıyor.

Tropikal iklime sahip olan Kelebek Bahçesi’nde sıcaklık oranı 28 derecede, nem oranı ise yüzde 80 olarak sabit tutuluyor.

KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ

2- MACERA KULESİ

Kelebekler Vadisi Parkı içinde yer alan Macera Kulesi, 2800 m² alan üzerinde yer alıyor. Birbirinden farklı 18 denge parkurundan oluşan kulede her biri farklı bir heyecan taşıyan halat, ahşap ve ip üzerinde yürüme gibi denge sporları yapılabiliyor. Parkurlar 12 yaş ve üzerindeki macera ve adrenalin tutkunlarına hitap ediyor. Koruma kemerleri ve özel eğitimli personel kontrolünde güvenliğin sağlandığı alanda halat üzerinde serbest atlayış oyunları ve tırmanma duvarı da yer alıyor.

Macera Kulesi’nin olduğu alanda 4 yaş ve üzerindeki çocuklar için de ip parkuru ve macera kompleksi bulunuyor. 13 metre yüksekliğindeki oyun ve eğlence alanında küçük çocukların macera ve heyecan yaşaması ve eğlenceli dakikalar geçirmesi amacıyla 3 halat köprü bulunuyor.

MACERA KULESİ

3- SELÇUKLU ÇİÇEK BAHÇESİ

Kelebekler Vadisi Parkı’nda bulunan Selçuklu Çiçek Bahçesi, şehrin en uğrak mekanlarından biri konumundadır ve ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

45 tür ve 90 çeşitten oluşan 286 bin çiçeğin yer aldığı Selçuklu Çiçek Bahçesi, fotoğraf sanatçıları tarafından da yoğun ilgi görmektedir. Yaklaşık 11.000 metrekare alana sahip çiçek bahçesinde özel peyzaj alanları da ziyaretçiler tarafından dikkat çekmektedir. Bahçede ayrıca yürüyüş yolları, kamelyalar, seyir tepesi, çocuk oyun alanları ve hatıra köşesi bulunuyor.

SELÇUKLU ÇİÇEK BAHÇESİ

4- MEVLANA TÜRBESİ

Bugün müze olarak kullanılmakta olan Mevlana dergahının yeri Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesi sultan Alaeddin Keykubat tarafından Mevlana’nın babası Sultanü’l Ulema bahaeddin velede hediye edilmiştir. Sultanü’l ulema 12 ocak 1231 yılında vefat edince bugünkü yerine defnedilmiştir.bu defin gül bahçesinde yapılan ilk definedir Sultan’ül ulema’nın ölümünden sonra kendisini sevenler Mevlana’ya müracaat ederek babasının mezarının üzerine Nil türbe yaptırmak istediklerini söylemişlerse de Mevlana ‘ Gök kubbeden daha iyi türbe mi olur? Diyerek bu isteği reddetmiş.

Ancak kendisi 7 Aralık 1273 yılında vefat edince Mevlana’nın oğlu sultan veled Mevlana’nın mezarının üstünde türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir. ‘’kubbe-i hadra’ yeşil türbe denilen türbe dört fil ayağı( kalın sütun) üzerine 130.000 Selçuki dirhemine Mimar Tebrizli Bedreddin’e yaptırılmış.

MEVLANA TÜRBESİ

5- İNCE MİNARELİ MEDRESE

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254 yılında (Hicri 663) yaptırılmıştır. Mimarı Abdullah oğlu Kelük’tür. Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış Yasin ve Fetih sureleri vardır. Binanın iç mekânları avlu, dershane ve örgenci hücrelerinden oluşuyor. Minare kaidesi kesme taşla kaplı tuğla malzeme kullanılarak yapılmış ve ön cephede akant yaprağı ile bezelidir. Yarı piramit formlu üçgenle, 12 köşeli, gövde köşeli turkuaz mavi sırlı tuğladan yapılmış çift şerefelidir. 1901’de yıldırım düşmesiyle birinci şerefeye kadar yıkılmış. 1956 yılında müze haline getirilen İnce Minareli Medrese’de; Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait taş ve ahşap eserler sergileniyor.

İNCE MİNARELİ MEDRESE

6- SİLLE MÜZESİ

Hükümet Caddesi'nde yer alan Sille Müzesi, Sille'de günümüze ulaşan tarihi kamu yapılarından bir tanesidir. 1930'lu yıllarda inşa edilen iki katlı bina uzun bir süre Sille İlkokulu olarak kullanılmıştır. Bir dönem de belediye binası olarak hizmet vermiş. 1995-1996’lı yıllarda binada Sille Halı Kooperatifi faaliyet göstermiştir. Kırma çatısı, cumbaları ve fer pencereleri ile geleneksel Türk evi planında yapılan bina büyük bir konak görünümünde. Sille'nin en görkemli binalarından birisi olan müze, aynı zamanda Sille'deki ilk kiremit çatılı yapılardan birisidir.

2002-2004 yılları arasında Selçuklu Belesiyesi tarafından restore edilen bina 2014 yılına kadar "Sille Kültür Evi” olarak kullanıldı. Başta Konya Aydınlar Ocağı olmak üzere Konya'da faaliyet gösteren dernek ve vakıflar tarafından burada kültür-sanat etkinlikleri düzenleniyordu. Belediye tarafından Sille Müzesi olarak düzenlenen bina 2018 yılının Nisan ayı içerisinde ziyarete açıldı.

SİLLE MÜZESİ

7- AYA ELENİA MÜZESİ

Sille Selçuklu merkezine bağlı kent merkezinin 7 km uzaklıkta olan bir yerleşim yerinde bulunuyor. İsa’nın doğumundan 327 sene sonra Bizans imparatoru Costantin’in annesi Helana bir gün hac için Kudüs'e giderken Konya’ya uğramış buradaki ilk Hıristiyanlık çağlarına ait oyma mabetler görmüş Hıristiyanlara Sille'de bir mabet yaptırmaya karar vermiş. Mihail Arhankolos adına bu kilisenin temel atma töreninde bulunulmuştur. Kilise asırlar boyun onarımlar görerek günümüze kadar gelmiştir. Kilisenin iç kapısının üstünde Yunan harfleriyle yazılmış Türkçe bir tamir kitabesi kilisenin tarihi hakkında bilgi vermekte. Bu kitabe 1833 tarihlidir. Aynı kitabenin üzerinde ise kilisenin 4. Tamiratın Sultan Abdulmecit döneminde gördüğünü belirten üç satırlık bir kitabe daha bulunuyor.

AYA ELENİA MÜZESİ

8- ZAMAN MÜZESİ

Sille Şapeli olarak da bilinen Zaman Müzesi, 2012 yılında restore edilerek turizme kazandırıldı. Türkiye’nin ilk zaman müzesi olma özelliğini taşıyan mekânda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait zaman ile ilgili birçok nadide eser sergileniyor.

Müzenin ilgi çeken eserleri arasında; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma baskı takvimler yer almaktadır. Müzede ayrıca altın ve gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumu’na ait illere göre coğrafik ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma dönemine ait arkeolojik güneş saati örneği ve halen Konya Hacı Hasan Camii şerifi kıble duvarında bulunan Osmanlı dönemi güneş saati reprodüksiyonu gibi birçok kıymetli eser bulunuyor.

ZAMAN MÜZESİ

9- SİLLE BARAJ PARKI

1 milyon 985 bin metrekarelik alanıyla Türkiye'deki en büyük parklardan biri olma özelliğini taşıyan Sille Baraj Parkı’nın içerisinde 221 bin metrekare yüzey alanı ile Sille Himmet Ölçmen Barajı yer alıyor.

Park alanında uçurtma tepesi, iskele, çim amfi, piknik alanları, çocuk oyun alanları, spor alanları yürüyüş parkurları, ahşap gezinti yolları ve tırmanma parkurları gibi farklı etkinlik alanları bulunmaktadır. Doğal alanların korunduğu ve mevcut bitki örtüsünün güçlendirildiği parkta öğrenciler ve izciler için kamp alanları da hazır bulunuyor.

Sille Baraj Parkı’na gelen misafirlerin rahatça dinlenebilmeleri için alana 80 adet kameriye ve 100 adet piknik masası yerleştirilmiştir. Park alanında çay bahçesi, restoran ve mescit de bulunmaktadır. Bu sayede misafirler günlük ihtiyaçlarını karşılayıp ibadetlerini de yapabilmektedir. Misafirler ayrıca gölet içerisinde tekne gezintisine de katılabilme imkanları oluyor.

Haftanın tüm günlerinde açık olan Sille Baraj Parkı, hafta içi 10.00-24.00, hafta sonu ise 09.00-24.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

SİLLE BARAJ PARKI

10- SİLLE MAĞARALARI

Sille Subaşı Mahallesinde bulunan M.S.11 yy. yapıldığı tahmin edilen mağaralar sille kentsel sit alanı içerisinde yer alana arkeolojik tescilli mağaralar olarak yer alıyor. Sille’nin güney kesimindeki tepelerde yer alıyor. 2 adet mağara kilise ve banaya evleri yer alyor. Burada yaklaşık 40 adet mağara bulunuyor.

SİLLE MAĞARALARI

11- KARATAY MEDRESESİ

Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlılar devrinde de kullanılan medrese XIX. Yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay medresesi 1955 yılında ‘çini eserler müzesi’ olarak ziyarete açılmıştır.Karatay müzesinde,Beyşehir gölü kenarında Kubat-Abad sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar kandiller ve alçı buluntuları sergileniyor.

KARATAY MEDRESESİ

12- KÜLTÜR PARK ALAEDDİN TEPESİ

Konya’nın eski adliye binasının yıkılıp etrafındaki tarihi doku korunarak yaklaşık 150.000 m2 alan üzerine yapılan kültür park şehrin çekim merkezi haline gelmişti. 17 Aralık 2009 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın katıldığı bir törenle hizmete açılan kültür park şehrin merkezinde dinlenme mekanı haline geldi. Kültür park yeşil alanları ve fıskiyeli havuzu ile insanlara güzel bir dinlenme imkanı sunuyor. Kültür park artırılan yeşil dokusu aslına uygun inşa edilen dede bahçesi, yeni amfi tiyatrosu, havuz düzenlemesi, kapalı kermes alanı, sosyal alanları, yeni yaya yolları, 112, polis ve zabıta merkezleri ile güvenilir bir park haline getirildi.

KÜLTÜR PARK ALAEDDİN TEPESİ

13- GEVALE KALESİ

Takkeli Dağ’da bulunan Gevale Kalesi, birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri. Gevale Kalesi arkeolojik kazı çalışmaları Selçuklu Belediyesi ve Kültür Bakanlığı ortaklığında 2012 yılında yüzey araştırması ile başladı, ve halen devam ediyor. Tarihte Gevale Kalesi Süleyman Şahın kılıcı ile açılmış olup Süleyman Şah karargah olarak kullanılmıştı.

GEVALE KALESİ

14- SUBAŞI HAMAMI

Subaşı mahallesinde bulunan hamam KKTVK kurumunun 26.07.1991 / 1086 sayılı kararı ile tescillenmişti. Çifte hamam olarak yapılan hamam uzun yıllar önce bir yangın sonucu harap hale geldi. 1800 yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılan Sille hamamında Sille’de geçmişte kullanılan eşyalar sergileniyor.

SUBAŞI HAMAMI

15- KARATAŞ CAMİİ

Camii ismini bir zamanlar kalabalık bir Müslüman Mahallesi olan Karataş Mahallesi’nden alıyor. Çevresinde oturan insan kalmadığından şimdilerde kapalı olan bu camii, bir zamanlar içini dolduran kalabalık bir Müslüman cemaatin varlığının ayakta duran son şahidi. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber vaaz kürsüsü arkasında bulunan H.1295/M.1878 tarihi bu yapının daha önceye tarihlenmesine sebep oluyor.

Yapıyı özel yapan diğer bir unsur ise içinde bulunan el sanatı eserleri. Mumlar, avizeler, askılı gaz lambaları, orijinal Sille el dokuması halılar ve üzerinde bağış yapanın Osmanlıca künyesi bulunan kandiller bu eserlerden sadece birkaçı. Selçuklu Belediyesi tarafından 2010 yılında restore edilen eser, bugün sadece Ramazan aylarında teravih namazı için açılıyor.

KARATAŞ CAMİİ

16- MEZARYAKA CAMİİ

Yukarı mahalle’de bulunan caminin bir diğer adı da “Kayabaşı Camii’dir”. Eskiden kalabalık bir mahallenin ortasında iken, şimdilerde göçlerle mahalle boşaldığından, derin bir sessizlik içinde. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen eserin doğu duvarındaki kitabeden H.1285/M.1868 tarihinde inşa edildiği ya da onarım geçirdiği düşünülüyor. Bugün sadece Ramazan aylarında teravih namazı için açılan camii, 2011 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından restore edildi.

MEZARYAKA CAMİİ

17- TÜRK YILDIZLARI PARKI

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara Yolu’nda toplam 321 bin metrekarelik bir alanda yaptığı Türk Yıldızları Parkı’nda 50 metre kanat genişliğinde, 54 metre boyunda Airbus A300 tipi uçak, 12 bin metrekarelik gölettin içinde restoran olarak hizmet veriyor.

TÜRK YILDIZLARI PARKI

18- SELÇUKLU SEYİR TEPESİ

Sille Mahallesi’nde bulunan Selçuklu Seyir Tepesi, eşsiz Konya manzarası ile şehrin yeni cazibe merkezi konumunda. 1.300 metre rakımdaki seyir tepesinde; 35.000 metrekare yeşil alan, çim spor sahası, 119 kamelya, 210 araçlık otopark, lavabo, mescit gibi sosyal alanlar bulunuyor. Selçuklu Seyir Tepesi’nin yaklaşık bir milyon metrekarelik kullanım alanının içerisinde ikinci etap proje çalışmaları kapsamında restoran, çay bahçesi ve kamp alanının oluşturulması planlanıyor.

SELÇUKLU SEYİR TEPESİ

HAZIRLAYAN: GİZEM BAŞAR

Kaynak:Konya'nın Sesi