Konya Sanayisi Eleman Arıyor!

Konya Sanayisi Eleman Arıyor!
Türkiye'de uzun yıllardır tarımda ve turizm sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı kritik sektörlerden biri olan fabrikalara kadar ulaştı. Konya’da birçok dev firma sahibi yaşanan eleman sıkıntısını Konya’nın Sesi’ne özel dile getirdiler.

Türkiye'de uzun yıllardır tarımda ve turizm sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı kritik sektörlerden biri olan fabrikalara kadar ulaştı. Konya’da birçok dev firma sahibi yaşanan eleman sıkıntısını Konya’nın Sesi’ne özel dile getirdiler.

Sirkülasyonun yoğun olduğu meslek gruplarında yaşanan eleman sıkıntısı gündemden düşmüyor. Pek çok sektör temsilcisinin konuyla ilgili açıklamalar yaptığı ve sorunu çözmek amacıyla çeşitli girişimlere başladığı günümüzde Konya’nın Sesi olarak sorunları ve çözüm önerilerini sizler için dile getirmeye çalıştık.

‘ELEMAN SORUNU ÜRETİM VE YATIRIMA ENGEL OLUYOR’

Özyeşilyurt Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Koç, gerek usta gerek vasıfsız eleman noktasında yaşadıkları sorunun derinleştiğini belirtti.

Koç, “Üretim yapmamızda en büyük sorun elaman problemi. Türk sanayisi olarak iş sorunumuz yok. Gerek iç piyasa gerek dış piyasadan yoğun talep görüyoruz. Lakin kapasitemizin çok altında üretim yapıyoruz. Bunun nedeni de eleman bulamamak. Konya sanayisi olarak kurumsallaşma ve hak ettiğini verme noktasında sorun yok. Çalışma şartlarımız çok iyi. Ama sorun bu değil. Sorun gençlerimizin artık meslek sahibi olmaktan uzaklaşması. Bugün bir kaynak, CNC, kesim, torna ustaları yetişmiyor. Gençler de heves etmiyor. Aslında bu işlerde yetişecek elamanlar hem iş kaygısı yaşamayacak hem de maddi olarak tatminkar bir ücretle çalışacak” dedi.

Koç, Yeni yatırımlardan eleman bulamama endişesi yüzünden vazgeçtiklerinin altını çizdi.

‘EN BÜYÜK SORUN KALİFİYE ELEMAN’

Sektör sorunları hakkında da bilgiler veren Şakalak Tarım Makineleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mustafa Genç, “Sektörümüzün en büyük problemi vasıflı elaman. Ne yazık ki yeteri düzeyde yok. Bu sebeple yatırımdan çekiniyoruz. Eleman problemi olmasa bu gün yüzde 30 oranında daha fazla makine üretiriz. Bu bizim için büyük sorun” dedi. Mustafa Genç, 2023 yılında ekonomik dalgalanmalardan endişe duyduklarını, işçilik ve hammadde maliyetlerinin rekabet gücünü düşürdüğünü sözlerine ekledi.

‘ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BULAMIYORUZ’

Eleman sıkıntısının ve ani kur hareketlerinin de sektöre etki etiğini dile getiren İkon Lazer Metal Firma Sahibi Serdar Tosun, “Eleman sıkıntımız hat safhada. Elaman bulamıyoruz. İş ilanlarımıza başvurular oluyor, iş başı yapan genç işçilerde oluyor ancak 1 haftayı doldurmadan ayrılıyorlar. Ağır işte çalışmak istemiyorlar. Hâlbuki bu mesleği öğrenseler, kendilerini geliştirseler asgari ücretin çok üzerinde kazançlar sağlayabilirler. Sektörde yetişmiş eleman gücü eksiği çok fazla, işsiz kalmazlar. Ancak çalışmak istemiyorlar. Kur artışları başımızın en büyük belası. Bizler bütün ürünlerimizi ithal etmek zorundayız. Ürünlerimizi döviz bazlı alıyoruz ancak yurt içinde Türk Lirası olarak satış yapıyoruz” açıklamalarını yaptı. •GİZEM BAŞAR

Kaynak:Konya'nın Sesi