Konya Ovası'nda Korkutan Mücadele!

Konya Ovası'nda Korkutan Mücadele!
 Muhabir
Sıcak ve kurak geçen yaz aylarından sonra Konya’da yağışların az olması çiftçiler için büyük bir sorunu da beraberinde getirdi. Konya Ovası’nda görülmeye başlanan fareler tarlara zarar vermeye başladı. Konya ziraat mühendisleri odası Yönetim kurulu...

Sıcak ve kurak geçen yaz aylarından sonra Konya’da yağışların az olması çiftçiler için büyük bir sorunu da beraberinde getirdi. Konya Ovası’nda görülmeye başlanan fareler tarlara zarar vermeye başladı. Konya ziraat mühendisleri odası Yönetim kurulu başkanı Burak Kırkgöz yağışların artmasıyla birlikte bu sorunun ortadan kalkacağını açıkladı.

Yağışlarının az olmasının farelere neden olduğunu söyleyen Burak Kırkgöz, “Sadece hububat alanlarında fare sıkıntısı gündeme geldi. Ciddi anlamda yağışların az olması da bunun en büyük etkenlerinden biri. Farelerin tarlalarda birtakım zararlar vermeye başladılar. Bundan sonraki dönemlerde eğer kış yağışları ve kar yağışları gelirse bu farelerin biraz daha toprağın tabanlarına çekilmesinden kaynaklı olarak bu zararların azalacağını düşünüyoruz” dedi.

KİMYASAL MÜCADELE MÜMKÜN

Yağış olmazsa farelerle mücadelenin mümkün olduğunu belirten Kırıkgöz, “Farelerle ilgili birtakım mücadele yöntemleri var. Mekanik mücadele yöntemleri ve kimyasal mücadele yöntemleri dediğimiz yöntemler var. Bunları bölgelerdeki çiftçilerimiz kendi bölgelerindeki bir ziraat mühendisi meslektaşımıza danışarak uygulamalarını yaparlarsa kendileri için iyi olur. Çünkü farelerin açtıkları her delik farenin orada sürekli giriş çıkış yaptığı bir delik olmuyor. Buralarda zehirli yemler uygulaması veya pasta tarzında dediğimiz uygulamalar yapılabilir. Bu zararlıdır ama bunu kendi bölgesindeki ziraat mühendisi meslektaşlarımıza danışarak yapmalarını tavsiye ediyoruz çünkü doğru uygulama yapılmadığı takdirde verilen ilacın da herhangi bir şeyi olmuyor. Yani kullandığınız ilacın herhangi bir çözümü olmuyor. Tabi ekstradan maliyet yapılmış oluyor. Tekrardan uygulama yapılması gerekebiliyor. Bu yüzden çiftçilerimiz ziraat mühendisi meslektaşlarımıza sorarak, onlardan fikir alarak bu uygulamaları yapmaları gerekir” şeklinde konuştu.

İLAÇLAMALARIN YAN ETKİSİ YOK

Fareler için kullanılan ilaçların besinlere veya çiftçilere bir yan etkisi olmadığını ifade eden Burak Kırkgöz, “İlaçlamaların herhangi bir zararı yok. Bunlar zaten yem amaçlı kullanılan farelerin tüketmesi için kullanılan ürünler. Bunların herhangi bir o alandaki otlara veya işte o alandaki bitkiye bir zararı, bir sakıncası olmuyor” diye açıkladı.

-Buse Aşcı