Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem: Otomobil yatırım değil ihtiyaç için alınmalı

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem: Otomobil yatırım değil ihtiyaç için alınmalı
Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem 2.el araç piyasasını değerlendirdi. Otomobilin yatırım değil ihtiyaç için alınması gerektiğini ifade eden Acıbadem, merdiven altı çalışan kişilerin sektörü zora soktuğunu açıkladı

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem 2.el araç piyasasını değerlendirdi. Otomobilin yatırım değil ihtiyaç için alınması gerektiğini ifade eden Acıbadem, merdiven altı çalışan kişilerin sektörü zora soktuğunu açıkladı.

ÖTV indirimi söz konusu olmadığını matrah düzenlemesinin ara ara yapıldığını söyledi. Acıbadem; “Şimdi de matrah düzenlemesi yapılacak. Burada bazı segment araçlarda fiyat düşüşü olabilirdi ama dövizin son günlerde hareketlenmesi bunu zora soktu. Önemli bir konu da sıfır araç satan araç bayilerinde araçların kısıtlı gelmesi. Baktığımızda bayiler normal ithalatçı firmaların internet üzerinde ki fiyat tarifelerinin üzerinde satıyorlardı. Gelecek küçük indirimler direkt olarak bayilerin kasalarına girecek vatandaşım asla istifade etmesi söz konusu değil. Araç alacakların bu şekilde bir indirim için beklemeye geçmelerine gerek yok. Sadece burada önemli olan ihtiyaç durumuna göre araç almak. Yatırım amaçlı araç almayın diyoruz. Arz talep arttıkça fiyat dengesizliğinin önüne asla geçemeyiz” dedi.

ARTIŞ YÜZDE 500’LERİ GÖRDÜ

Otomobil sektörü 2 yıldır çağını yaşadığını ifade eden Acıbadem; “Sektör en çok yatırım tercihi edilen sektörlerin başında oldu. Bunun zararını tüm ülke olarak çektik çekmeye de devam ediyoruz. Fiyat artışları ile geçmiş 30 aylık zaman da yüzde 500’leri gördü. Dünyada yaşanan Covid-19 salgını pandemi ile başlayan süreç çip krizi yedek parça ve hammadde sıkıntısı tedarikte üretimde aksaklıklarla yaşanan bir sektör haline geldi ve bu üretim sıkıntısı markaların çoğunda devam ediyor. 2022 yılının da üretimde sıkıntı yaşamaya devam ettiği görülüyor ve 2022 yılı bu şekilde bitecek” açıklamalarını yaptı.

ARZ VE TALEP BİR ANDA YÜKSELDİ

2 yıllık süreçte sektördeki yeni açılan işletme sayılarının oldukça arttığını söyleyen Acıbadem; “Sadece Konya merkezde bine üye Konya Oto Galericiler esnaf odasına kayıtlı bunun yanında 500’e yakın Konya Ticaret Odasında kayıtlı işletme sayısı var. 31 ilçeye baktığımız zaman bu sayı toplamda 3 bin civarında Tabii işletme açmadan bunu gayri resmî yapanların sayısı belli bile değil. Elinde birden fazla araç alabilecek olan herkes bu işi yapmaya başladı. Bir kısım içinde tamamen yatırım aracına dönüştü. Tabii bunların hepsini bir araya getirdiğimizde arz talebin artması araç fiyatlarına kat kat yansıdı” şeklinde konuştu.

0 ARAÇLAR BAYİLERDE SAKLANIYOR

Pandemide 0 araçlara zam yapıldığını ifade eden Acıbadem; “2019 yılına baktığımızda sıfır araç satmakta zorlanan araç bayileri zam yapamazken pandemiden sonra adeta yapamadıkları zamları misli ile yaptılar. Maalesef ülkemizde zamlar döviz kurlarını bahane göstererek döviz kuru arttığı zaman zamları hemen yapan ama döviz düştüğü zaman kur farkını indiremeyen bir toplum olduk. Ülkemizin bu kadar araca ihtiyacı yok ama halen kenarda depolarda saklanan bekletilen araçlar var” dedi.

MERDİVEN ALTI İŞLETMELER SEKTÖRÜ ZORA SOKTU

Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz ayda bir yasa çıkardığını hatırlatan Abdullah Acıbadem; “Bu yasa da Şirketlerin, Kiralama Firmaların ve Oto galericilik yapanlara sıfır araçlarda ilk tescil tarihinden itibaren ilk 6 ay ve 6 bin km sınırlaması geldi. Tabii bu da araç fiyatlarının düşmesine büyük etki yapmadı. Eksik olan çıkan yasa da en büyük açık bu yasa ya şahısların dahil olmamasıydı. Vergisiz al sat yapan biz bunlara merdiven altı galericilik yapanlar diyoruz bunların önü kesilmedi. Ülkemizde nerdeyse ikinci meslek olarak bu işi yapan milyon kişi var. Bu da tamamen sektörün fahiş fiyat artışlarına sebep oldu. Ben buradan halkımıza öneride bulunmak istiyorum. Lütfen ihtiyaç harici yatırım amaçlı araç almayın. Halen ülkemize dışardan gelen araç sayısı kısıtlı sıfır araç Satan araç bayilerinde araç yok gelen araçları ise bazı bayiler gerçek tutarın üzerinde fahiş fiyatlara el altından araç satıyor satmaya devam ediyor” açıklamalarını yaptı.

TOOG İÇİN BÜYÜK UMUT

Şuan bütün umutlar yerli üretim TOGG üzerine endekslendi. Halkımız büyük umutla TOGG ‘u bekliyor. Fiyatının ne olacağını merakla bekleniliyor. TOGG piyasaya çıkmaya başladığında otomobil sektörü bir yandan tamamen elektrikli araçlara geçişi yaşayacak. Bir yandan şarj istasyonlarının çoğalması ile Elektirikli araçlar ön plana çıkacak. 4. Aya kadar araç fiyatlarında düşme kesinlikle beklemiyoruz. Sektör Şuan çok yavaş ilerliyor. Araç satışları yavaşladı. Araç alacak vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum araç alırken Ticaret ile Müdürlüklerinden yetki belgesi olan işletmeleri tercih etmeleri ve internet üzerinden satışa çıkan araçların ekspertizlerine dikkat etmelerini öneriyorum. Güvenilir işletmelerden Ekspertiz yaptırmadan araç almayın.

KONYALILAR TOGG İÇİN ARAÇLARINI SATILIĞA ÇIKARDI

Galerici Metin Gönülalan ise TOGG konusunda gündeme dair açıklamalar yaptı. Gönülalan; “Ülkemizin geç kalınmış bir çalışması. Zamanla, piyasaya girdikçe piyasaların daha da ucuzlaması, milli sermayenin artması gibi birçok fayda olacağının kanaatindeyiz. Ülkemiz adına hem bu şekilde atılımlar atmak, otomobil markamızı oluşturmak, yeni istihdamlar oluşturmak için bu tür atılımlara fazlasıyla ihtiyacımız var. Zamanla daha iyi noktalara gelecektir. Bir Türk vatandaşı olarak gurur duyuyorum. Devrim aracı üretildiğinde hareket etmiş olsaydık şu an çok daha ileride olabilirdik. Geçte olsa yapılan bir çalışma. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Zamanla eksikler giderilerek daha güzel çalışmalar ortaya çıkacaktır. Konyalı vatandaşlardan mevut araçlarını satılığa çıkartıp Yerli otomobil TOGG almak isteyenler oldu. Bir an önce sıraya yazılmak istediklerini ilettiler. İnsanlar piyasaların düşeceğini düşünüyor ve değer kanan arabalarını ellerinden çıkartıyorlar. TOGG sayesinde hem mili bir araca binmiş olacaklar hem de elektrikli olduğu için daha masrafsız seyahat edecekler. Herkes heyecanlı ve oldukça umutlu. Bizler o şekildeyiz” dedi. •Halil Yılmazer