'Konya Kapalı Havzası’nda Su Yönetim Merkezi Kurulmalı'
Dünya Su Günü dolayısıyla Mimarlar Odası'nda yapılan toplantıda konuşan TMMOB Konya İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Övet, “İl Koordinasyon Kurulu Sekreteryası ve Mimarlar Odası Konya Şubesi Başkanı sıfatıyla; Dünya Su Günü’nde tüm bu risklerin önüne geçmek, var olan kıt su kaynaklarımızı korumak, bu kaynakların verimli ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak, temiz suya her insanın eşit oranda erişimi ve suyun dengeli kullanımı hususlarında mesleğimizin tüm hassasiyetlerini göstermek zorunda olduğumuzu belirtmek isterim. Binalarda su verimliliğini sağlamak adına 3 önemli strateji uygulanmalıdır.
Kullanılan su miktarı çeşitli yöntemlerle azaltılmalı, israfın önüne geçilmelidir. Binalarda yağmursuyu hasadı ve gri su kullanım sistemleri kullanılarak suyun yeniden kullanılması sağlanmalıdır. Suyu israf eden ekipmanlar veya yöntemler suyun verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak şekilde değiştirilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile 2.000 metrekare den büyük parsellerde inşa edilecek yapılara yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirilmiştir. Bölgemizde yağışların düzensiz ve miktarının azlığı, su için acil önlem alınması gereken konuların en başında yer alması hayati önem taşımaktadır. Doğru bitki tasarımları ile yağış rejimin arttırılabileceği bilimsel gerçektir. İlgili idareler, suyun sürdürülebilir kullanımı ve planlanmasına önem göstermeli ve su sorununda çözüm daha fazla su temin etmek değil, verilen suyu daha verimli kullanmak olmalıdır.”
‘SU KONUSUNDA ETKİN ÖNLEMLER ALINMALI’
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan da Gelecek nesillerin güvenilir, sağlıklı ve ekonomik içme ve kullanma suyuna sahip olabilmesi için acilen etkin önlemler alınması ve uygulanması gerekmekte olduğunu ifade ederek TMMOB İl Koordinasyon kurulu olarak önerileri paylaştı. Arslan, “ Gelecek nesillerin güvenilir, sağlıklı ve ekonomik içme ve kullanma suyuna sahip olabilmesi için acilen etkin önlemler alınması ve uygulanması gerekmektedir. Yeraltı ve yerüstü tüm su kaynaklarımızı kapsayan ve suyun devletin hüküm ve tasarrufu altında, kamu yararına bir kaynak olduğu esasına dayalı, yeni bir “Su Varlığı Yasası”na ihtiyaç vardır. Bunun yanı sıra Havzalar bazında su idaresini sağlayacak yasal düzelmemelere de gerek duyulmaktadır.
OSOS YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRMELİ
"Özellikle tehlike çanlarının çaldığı Bölgemizde, Konya Kapalı Havzası Su Yönetim Merkezi’nin kurulması kaçınılmazdır" diyen Arslan, "İçerisinde veri toplama, veri transferi, erken uyarı sistemi, havza gözleme merkezinin de olacağı Havzadaki tüm suyun idaresine ilişkin her türlü bilginin üretilebileceği yeterli donanımlara sahip bir teşkilatlanmanın oluşturulması gerekmektedir. Havzamızın gerçeklerine uygun Tarım Politikaları belirlenmeli ve buna bağlı tarım desenleri teşvik edilmelidir. Biran önce kendi içindeki açmaz durum giderilmeli su tahsisindeki kritik rezerv tanımı kaldırılmalı, “Kuyu Barışı” düzenlenmeli, mevcut bütün kuyulara ruhsat verilerek kayıt altına alınıp aşırılıktan uzak kontrollü su tüketimi sağlanmalıdır. Yeraltı sularımızın ölçümü ve takibi için çıkarılan 6111 sayılı torba kanun içerisinde bulunan OSOS yasası da buna paralel olarak yürürlüğe girmelidir. Havza Dışından Mavi Tünel Projesiyle havzamıza getirilmesi planlanan 414 milyon m3’lük su yeterli olmayıp bunun haricinde Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat, Seyhan, Göksu, Manavgat ve Köprüçay havzalarından da Konya Kapalı Havzasına su getirme projeleri geliştirilmelidir. Proje geliştirmede sadece Cazibeli su akış enerjilerine değil, yenilenebilir enerji kaynakları da yaratılarak yukarı kotlara su basımının projelendirilmesi, ilerleyen yıllarda da kuraklığın daha da derinleşerek devam etmesi halinde deniz suyunun arıtılarak Konya Kapalı Havzasına aktarımı ihtimali üzerine de gerekli fizibilite çalışmaları başlatılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Kaynak:Konya'nın Sesi