Konya İçin Tehlike Kapıya Dayandı! Evinizde Görünce Hemen İmha Edin!

Konya İçin Tehlike Kapıya Dayandı! Evinizde Görünce Hemen İmha Edin!
Uzmanlar, kahverengi kokarca böceğinin (Halyomorpha halys) kış konaklaması için şu günlerde evler, ahırlar, samanlıklar gibi kapalı yerlere gireceğini bildirerek mutlaka görüldükleri yerlerde imha edilmesi gerektiğini açıkladı. İşte o böcek...

Uzmanlar, kahverengi kokarca böceğinin (Halyomorpha halys) kış konaklaması için şu günlerde evler, ahırlar, samanlıklar gibi kapalı yerlere gireceğini bildirerek mutlaka görüldükleri yerlerde imha edilmesi gerektiğini açıkladı.

Uzman isimler üreticilerin dikkatli olmaları gerektiğini, sonbahar ve kış döneminde evlerde geçirmek üzere hazırlanan böceğin mekanik bir mücadele ile elle toplanarak imha edilmesinin, gelecek yıl böcek popülasyonunu önemli ölçüde azaltacağını ifade ediyor. İşte o böcek…

KAHVERENGİ KOKARCANIN ZARARLARI!

Sokucu emici ağız yapısına sahip olan Kahverengi Kokarca'nın erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar yapar. Meyvelerde başlangıçta küçük nekrotik alanlar oluşturur. Esas zararı meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektarinde üretim dönemi boyunca yapmış olduğu zarar sonucu meyveler üzerinde kedi yüzüne benzer, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme-çürük benzeri doku kayıpları oluşur. Domates, biber, mısır ve soya fasülyesinde de benzer zarar şekilleri oluşur. Zararlı birçok konukçuda olgunlaşma öncesinde de beslenebildiği için meyveler geliştikçe zarar gören alanlar hasada yakın daha belirgin hale gelir.

TEHLİKE KAPIDA!

Kahverengi kokarca zararlısının yayılımı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, ergin uçuşu yoluyla ve bulunduğu ülkelerden ithalat işlemleri sırasında gerçekleşir. Bu nedenle zararlının yayılım alanlarının belirlenmesi, iç karantina önlemlerine önem verilmesi öncelik taşımaktadır. Zararlı yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için kışlaklarda mücadelesi önemlidir. Bu nedenle ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekaniksel (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) ve kimyasal mücadele yıl içinde oluşabilecek popülasyonu düşürebilmektedir. Zararlının bulaşık olduğu tarımsal alanlarda kimyasal mücadele yapılabilir. Biyoteknik mücadelede ise feromon tuzaklardan yararlanılabilir.

30 KİLOMETRE UÇABİLİYOR!

Kahverengi kokarca zararlısı günde 30 kilometre uçabilme yeteneğine sahiptir, bu da onun hızlı bir şekilde yer değiştirebilmesi ve yeni alanlara yayılabilmesi anlamına gelir. Kahverengi kokarca, beslendiği meyvelerin dış yüzeyinde nekroz alanları veya çukurlar oluşturabilir, ayrıca yapraklarda benekler oluşabilir. Meyvenin aroma ve tadında acılaşma meydana getirir, bu da Pazar değerini olumsuz etkiler.