Konya gayrimenkul sektöründe son durum

Konya gayrimenkul sektöründe son durum
Coldwell Banker Dinamik Gayrimenkul Sahibi Selman Çifci, Konya’daki gayrimenkul ve arsa satışlarıyla ilgili son durumları değerlendirdi.

Coldwell Banker Dinamik Gayrimenkul Sahibi Selman Çifci, Konya’daki gayrimenkul ve arsa satışlarıyla ilgili son durumları değerlendirdi.

Piyasa daraldı

Konya’da TAPU işlem yoğunluğunun son dönemde azaldığını ifade eden Coldwell Banker Dinamik Gayrimenkul Sahibi Selman Çifci; “TÜİK verilerinde yabancı yatırımcı için satış gözüküyor, ancak yerli yatırımcı için herhangi bir veri yok. Konya özelinde baktığımız zaman 20 Temmuz-10 Ekim arasında hiç olmadığı kadar gayrimenkul satışında düşüş yaşandı. 10 Ekim’den sonra da gayrimenkul ihtiyacı olan, nakit parası olan insanlar alıma devam etti. Şu an biraz piyasalarda hareketlilik var ama bunun sebebi de sosyal konut projesi ve konut faizlerinin düşeceği ile alakalı halkın beklentisi. İnsanlar biraz el freni çekmiş durumda. Bu anlamda da piyasaların durgunluğu ve gayrimenkul satışının düşüşünü sebebini buna bağlıyoruz. Sosyal konut projesi açıklandı ama bu durum piyasaya çok fazla etki yapmayacağı için vatandaşlar nakit paralarını gayrimenkuller için yatırmaya başladılar. Konuk kredilerinin açılmasıyla birlikte gayrimenkul satışının biraz daha hız kazanacağını temenni ediyorum. 60 gün içinde konut kredilerinin açılmasını bekliyoruz. Piyasa ciddi anlamda daraldı. Sektörde Eylül ayı içerisinde siftah edemeyecek düzeyde satışlarımız düştü. Tapuda başvuru yaptığımız zaman birkaç gün içinde imzaya çağırırlardı, şu anda başvuru yaptıktan 10 dakika sonra imzaya çağırılıyoruz. Tapu memurunun elinde işlem yoğunluğu olmadığından 1 saat içinde devir-teslim işlemleri gerçekleşiyor. Bu durum tapuda hareketlilik olmadığının bir delilidir. Yalnızca Antalya bölgesinde Rus yatırımcının gelmesiyle satış işlemleri hız kazandı. Diğer illerde yerli satışı aşağı çekildi” dedi.

Kiralık satışları da durgun

Sosyal konut projesi hakkında da konuşan Çifci; “Şu an kendisine kiralık veya diğer türlü ev sahibi olmak isteyen bir vatandaşa Sosyal Konut projesinin hiçbir katkısı ve faydası yok. Şu andaki ihtiyaca bir katkı sunmuyor. Gayrimenkulünü satışa çıkartan vatandaşlar alıcı bulamadığı için tekrardan kiracı aramaya başladılar. Bundan dolayı kiralık konuk artış gösterdi. Ancak okulların açılması, düğünlerin bitmesi ile birlikte kiralık arzı azaldı. Buradaki fiyatların pahalı olmasının da elbette etkisi var. Konut sayısı arttı ve arz azaldı diyebiliriz. Kiralamalarda da şuan için gözle görülür bir artış yok” açıklamalarını yaptı.

Konya’da orta ölçekliye konut yok

Konya’daki özel sektörün konut üretimindeki durumlardan da bahseden Çifci; “Konya’da özel sektör konut üretimine devam ediyor ancak orta kesime yönelik değil, lüks konut üretiyor. Üretilen konutların hepsi 10 Milyon TL ve üzerinde değer biçilen konutlar. Orta ölçekli vatandaşa uygun konutlar üretilmiyor. Son dönemde belediyeler önceliğinde kurulan kooperatifeler orta ölçekli vatandaşa hitap ediyor, orada da projeler yeni başladı “ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul daima güvenli limandır

Gayrimenkulün daima güvenli liman olduğunu aktaran Çifci; “Gayrimenkul sadece seçim öncesi değil, Cumhuriyet kurulduğu günden beri güvenli limandır. Gayrimenkul hiçbir zaman yatırımcısına kayıp ettirmemiştir. Geçmişten günümüze gayrimenkul her zaman döviz ve borsadan daha çok kazandırmıştır. Arsa, dükkân, ev, dükkan ne olursa olsun her zaman kazandırmıştır” şeklinde konuştu. HALİL YILMAZER