Konya Etliekmeği nasıl olur? Uzun mu, kısa mı? Son noktayı koydular!
Konyalıların vazgeçilmez yemeklerinden biri olan etliekmeğin, birçok çeşidi bulunuyorken, Konya’ya özgü olanı ise yöre insanı arasında fikir ayrılığına neden oluyor. Konu hakkında Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Çaybaşı Etliekmek İşletme Ustası Âdem Tosun, etliekmekteki fikir ayrılığına son verecek konuşmalarda bulundu. Etliekmeğe her ne kadar zam gelmiş olsa da insanların vazgeçilmezi olduğunu belirten Âdem Tosun, etliekmeğin Konya yemeklerinin baş tacı olduğunu ifade etti.
ETLİEKMEĞİN KONYA’YA ÖZGÜ HALİ NASILDIR?
Etliekmeğin birçok çeşidi olduğuna dikkat çeken Âdem Tosun, kısa ve geniş halde yapılan etliekmeğin, Konya’ya özgü olduğunu ifade etti. Sözlerini devam ettiren Tosun, şunlara değindi: “Etliekmek, Konya halkının vazgeçilmezleri arasında başta gelir. Bu yemeğin birçok çeşidi bulunuyor. Bunlara örnek verecek olursak; Etliekmek, Mevlâna, Bıçak Arası, Pide ve son zamanlarda börek şeklinde yapılan çeşitleridir. Etli Ekmeğin orijinal hali hakkında insanlar arasında fikir ayrılığı olsa da asıl hali, geniş ve kısa şekilde yapılanıdır. Şu an için tabi çıtır olması adına ince ve uzun haline getirirdi. Ama dediğim gibi Konya’ya özgü hali kısa ve geniş olanıdır.”
ETLİEKMEK NASIL YAPILIR?
Etliekmeğin hamuru ve yapılışı hakkında bilgi veren Âdem Tosun, şunları söyledi: “Öncelikle hamurdan başlayalım. Hamuru, mayalı hamur şeklinde olacak. Ekmeğin hamuru kadar çok mayalı olmayacak şekilde, dinlendirilir. İçerisine domates, soğan, biber ve et konur. Et iki defa kıyma haline getirilerek hazırlanır. Hazırlanan malzemeler açılan hamura karıştırılarak fırına verilir. Fırında her tarafı eşit pişince yemeğe hazır hale gelir.”
“ODUN ATEŞİNDE PİŞENİ DAHA LEZZETLİ OLUR”
Etliekmeğe zamların geldiğini ancak insanların yine de bu yemekten vazgeçmediğini dile getiren Usta Âdem Tosun, evin aksine odun ateşinde pişen Etliekmeğin daha lezzetli olduğunu iddia etti. Tosun, “Konya halkı etliekmeği seviyor ve tercih ediyor. Son günlerde Etliekmek hamuruna zam geldiği için biz de mecburen bunu fiyatlara yansıttık. Ancak yine de müşteri sayısında düşüş yok. Çoğu kişi haftada en kötü 2 defa lokantaya uğrar. Etliekmek, evde yapılanın aksine odun ateşinde pişeni daha lezzetli olur. Doğal gazlı fırınlar da pişiriliyor ancak odun ateşinde pişirilen gibi tat vermiyor.”
ETLİEKMEK, KONYA’NIN MI, SİVAS’IN MI?
Sivas’ın da Etli Ekmeğin kendilerine ait olduğunu söylediklerini vurgulayan Tosun, “kim ne derse desin Etli Ekmek denilince Konya akla gelir” dedi. Âdem Tosun, şunları aktardı: “Etliekmek hakkında Sivas’ta kendilerine ait olduğunu söylüyor. Örneğin bir Konyalı ve Sivaslı iki arkadaş yan yana gelse illaki ikisi de Etliekmeğin, kendilerine özgü olduğunu kanıtlamaya çalışır. Ama geçmişten günümüze Etliekmek, Konya ile biliniyor. Şimdi dıştan gelen biri de bilir ki Etliekmek, Konya’ya özgüdür.”
•ŞAHİN YALDIZLI
Kaynak:Konya'nın Sesi