Konya 125 Yıllık Hırsızlığın Peşinde! Göz Göre Göre Çalmışlar!

Konya 125 Yıllık Hırsızlığın Peşinde! Göz Göre Göre Çalmışlar!
 Muhabir
Konya’dan Berlin Konsolosu tarafından çalınan mihrabın hikayesi duyanlara pes dedirtiyor. İşte şu an hala Almanya’nın elinde olan Konya’nın tarihi eseri ile ilgili yaşananlar…

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı tam 125 yıl önce Konya Beyhekim Camii’nden çalınan tarihi mihrabın Türkiye’ye getirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

ALMAN KONSOLOSU KAÇIRDI

Alaaddin Tepesi’nin güneybatısında Beyhekim Mahallesi’nde bulunan ve mahalle ile aynı ismi taşıyan Beyhekim Camii 13. yüzyılın en değerli örneklerinden biri ve Beyhekim Tabip Ekmelettin tarafından yaptırıldı. Dışarıdan bakıldığında oldukça sade bir yapı olarak görülmesine rağmen içine girildiğinde dönemin mimari özelliğini gözler önüne seren caminin girişinin sağ tarafında Beyhekim Türbesi bulunuyor.

Beyhekim Camii ile ilgili en üzücü hadise ise camiye ait çini mihrabın 19. yüzyıl sonunda dönemin Almanya konsolosu tarafından yasadışı yollarla kaçırılması olayıydı.

KENDİ MÜZELERİNDE SERGİLİYORLAR

Konsolos çinileri restore edebileceğini söyleyerek resmî makamlardan aldığı izinle Almanya’ya götürdü. Olaydan on yıl sonra mihrap, Berlin Pergamon Müzesi’nde sergilenmeye hazırlandı.

Mihrabın geri alınması için yapılan çalışmalar Osmanlı döneminde başladı ve Cumhuriyet döneminde devam etti. 1991 yılında Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Federal Almanya’ya muhtıra verildi ancak sonuç alınamadı.

GERİ GETİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

1998’de UNESCO Kültürel Varlıkların İadesi Komitesi’nin 10. dönem toplantısında Boğazköy Sfenksi ile Beyhekim Camisi’nin mihrabı da istendi fakat Almanya yine tutumunu değiştirmeyerek iade etmeyeceğini belirtti.

Halen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından Beyhekim Camii mihrabı için çalışmalar sürüyor. Başkanlık tarafından konunun sonuna kadar takipçisi olunacağı her fırsatta belirtiliyor. •Buse Aşçı