Kontakt lens göz kaybına sebep olmasın!
Günümüzde dünya genelinde 150 milyondan fazla insanın kontak lens kullanıldığı düşünülüyor. Bu sayı her geçen gün artarken Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Oltulu’da kontak lens kullanımı hakkında bilgiler verdi.
LİSANSSIZ GÖZLÜKLERDEN
UZAK DURULMALI
Alınacak gözlüğün kesinlikle ultraviyole korumalı olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Refik Oltulu, “Biz doktorlar olarak yaz aylarında güneş gözlüğü kullanılması gerektiğinin sık sık altını çiziyoruz. Güneşten gelen ultraviyole ışınlarının insan sağlığına zararlı olduğu ispatlanmıştır. Durum böyleyken kontak lens kullanan hastalarımızda güneş gözlüğü kullanımlarına dikkat etmelidirler. Dikkat etmeleri gereken bir diğer durum ise numaralı kontak lens kullandıkları için numarasız güneş gözlüğü kullanmaları gerekir. Güneş gözlüğü kullanmadan ve almadan önce mutlaka bir göz hekimi muayenesi gerekir. Kontakt lens kullanmayan hastalarda ise hastanın mevcut kırma kusurlarının güneş gözlüğü camlarına ilave edilmesi gerekir. Yani hastanın göz kusuruna göre miyop, hipermetrop, astigmatı da içeren bir güneş gözlüğü camı olması şarttır. Lisanssız gözlükleri kullanmak tehlikeli olabilir. Kullanıcıların mutlaka lisansını sorgulaması gerekir. Merdiven altı satış yapan satıcılardan ziyade ruhsatlı optisyenlerden ve bilinen markalardan almaları gerekir” şeklinde konuştu.
KURALINA UYGUN
KULLANILMALI
Kontak lens kullananların kullanım kurallarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Refik Oltulu, “Lenslerin mutlaka eller temizken çıkarılıp takılması, her gün yeni solüsyon konulması, gece yatarken çıkarılması gerekiyor. Suyla temasının da mümkün olduğu kadar engellenmesi gerek. Kontak lens kullanan hastalarımızın için kesinlikle gözlerinde lens varken duşa, havuza ve denize girmemelerini öneriyoruz. Bunun sebebi ise kullanım halinde bulunan suda doğal olarak yaşayan mikroorganizmalar var. Bunlar normal insanda kolay kolay enfeksiyona neden olmazken kontak lens kullananlar için çok tehlike arzedebilir. Kontak lens estetiklik ve rahatlık açısından önemli bir araç. Bunu kuralına göre kullanmazsak karşılığında olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Kontak lens araç kullanmaya benzer aslında, nasıl kuralına uygun kullanıldığında trafikte hiçbir sorunla karşılaşmıyoruz. Kontak lensi de kuralına uygun kullandığımız takdirde bir sorunla karşılaşılmaz. Aksi takdirde görme kaybına neden olacak sonuçlara neden olur” ifadelerini kullandı.
GÖZ KURULUĞUNDA
LENS HASSASİYETİ
Göz kuruluğu olan hastaların lens kullanımları hakkında bilgi veren Oltulu, “Lens kullanmaya başlamadan önce gözler kontrol edilmelidir. Sadece kozmetik amaçlı takılan numarasız lensler içinde doktora gitmek, gözün uygunluğu hakkında bilgi almak avantajlı olacaktır. Göz muayenesi sırasında gözdeki kirpikler, göz kapakçıkları incelenir ve hassasiyeti kontrol edilir. Alerjik göz problemi olan kişilerin lens kullanması önerilmez. Lens, göz kuruluğu yapacağından normalde gözü kuru kişilerce kullanılmamalıdır. Ciddi göz kuruluğu olan hastalarımızda kontak lens kullanımını kesinlikle önermiyoruz. Kontak lensin kendisi zaten bir kuru göz nedenidir. Hem gözyaşı miktarını azaltır hem de gözyaşı kalitenizi düşürür. Dolayısı ile ciddi göz kuruluğu olan hastalarımıza kontak lensi reçete etmiyoruz. Bu durumda da hastaların anlayış göstermesini bekliyoruz. Hafif derecede göz kuruluğu olan hastalarımızda ise belirli süre tedavi sürecini tamamladıktan sonra suni gözyaşları destekleri ile kullanmalarını sağlıyoruz” dedi. •Gizem Başar