Koçak: Zorunlu Bakımevi Merkezleri Kurulmalı
Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mesut Koçak, son dönemde tüm Türkiye’nin gündeminde yer alan sahipsiz başıboş sokak köpekleri hakkında açıklamalar yaptı.
Her ilçede zorunlu bakım evi merkezlerinin kurulması gerekiyor
Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mesut Koçak, son dönemde tüm Türkiye’nin gündeminde yer alan sahipsiz başı boş sokak köpekleri hakkında açıklamalar yaptı. Köpek popülasyonunun oldukça hızlı ve yüksek nüfuslu olduğuna dikkat ecen Koçak, Türkiye’de 922 ilçe var ancak toplam hayvan bakım evi 200 civarında. Bu kadar hızlı bir üremenin karşısında bu kadar zayıf bir önlem Türkiye’yi bu durumlara getirdi” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi bu alanda iyi işler yapıyor
Başı boş sokak köpeklerinin son dönemde en fazla tartışılan konulardan birisi olduğunu ifade eden Mesut Koçak; “Başı boş sokak hayvanları vakalarında inanılmaz bir artış var. Bununla ilgili sosyal medyaya her gün yeni görüntüler düşüyor. 2022 yılında resmi veriler olmamakla beraber bu yıl içinde 27 vatandaşımızın bu sebeplerden hayatını kaybettiği öne sürülüyor. Geçtiğimiz haftalarda Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde başı boş köpeklerin ısırması sonucu kuduz teşhisi konan Mustafa kardeşimiz vefat etti. 21. Yüzyılda bu başı boş hayvanların ısırması sonucu veya saldırması konusunu neden konuşuyoruz. Bunları altında yatan bazı sorunlar var. Köpekler, gebelik süresi ay. Her doğumda 5-9 yavru verebiliyor. Bu yavrularda kısa süre içinde tekrar üreme noktasına geliyor. Yani burada çok ciddi bir hayvan popülasyonu ortaya çıkıyor. Tüm belediyelerin Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün olması gerekiyor. Türkiye’de 922 ilçe var ancak hayvan bakım evi 200 civarında. Bu kadar hızlı bir üremenin karşısında bu kadar zayıf bir önem Türkiye’yi bu durumlara getirdi. Bu durum belediyelerin inisiyatifine bırakılmamalı, her ilçede zorunlu bakım evi merkezlerinin kurulması gerekiyor. Konya Sahipsiz Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi Türkiye’nin en büyüğü. Konya olarak çok şanslıyız. 1930 yılında yürürlüğe konulan belediye ve hıfzıssıhha kanunları veteriner hekimlere çok ciddi görevler yüklüyordu. 2006 yılında çıkartılan kanun ile veteriner işleri müdürlükleri belediyelerin inisiyatifine bırakıldı. Bizler Konya’da şanslıyız. Büyükşehir Belediyemizin Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü var. Bu sadece sahipsiz sokak hayvanlarını toplama, bakım, besleme, tedavi ve rehabilitasyonda değil geçtiğimiz yıllarda doğal afetlerde kullanılan 4 Canbulan ambulansı var. Büyükşehir barınağından köpek sahiplenmek isteyenler için aylık 350 TL bir ödenek var” dedi.
Kuduz, yüzde 99 öldürücü, yüzde 100 önlenebilir bir hastalık
Kuduz vakası hakkında da açıklamalar yapan Başkan Koçak; “Kuduz, yüzde 99.9 öldürücü, yüzde 100 önlenebilir bir hastalık. Aşılatmamız lazım. Isırılan kişiye hemen aşı tedavisi başlanılması lazım. Kuduz; aslında bir virüs. Isırma, tırmalama, salya ile bulaşabiliyor. Yüzünden veya sırtından ısırıldığı zaman 14 gün içende belirti gösterirken bacağınızdan ısırıldığınızda 285 gün ile 2 yıl arasında belirti gösterebilir. Hayvanlar her yıl aşılanması gerekiyor. Buna maruz kalan vatandaşlarımızda hemen aşılama tedavisine başlamalı” ifadelerini kullandı.
Mikroçip taktırmak yasal sorumluluktur
Her yaştaki sahipli kedi ve köpeklere çip takılması Petvet sistemine kaydedilmesi ve pasaport düzenlenmesi için son tarih 31 Aralık 2022 olduğunu da hatırlatan Mesut Koçak; “2023 yılından itibaren yalnızca yeni doğan hayvanlara çip uygulaması yapılacak. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Konya Veteriner Hekimleri Odasında yaptığımız protokol kapsamında Konya ili genelindeki sahipli kedi ve köpeklerin çiplendirme, kayıt işlemleri Veteriner Klinikleri ve Polikliniklerinde yapılıyor. Bu sistem ile hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il-ilçe bilgileri, acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Ayrıca bunun yanında açı bilgileri, sahip değişikliği, kayıt durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de kayıt ediliyor. Bu durum yasal bir sorumluluk. Bu işlemleri uygulamayan hayvan sahiplerine 5996 sayılı kanun gereğince idari para cezası uygulanacak. 2022’de bin 634 TL olan cezanın 2023’te yeniden güncellenmesi de bekleniyor” açıklamalarını yaptı. HALİL YILMAZER