KİTAP GÜNLERİ’NDE KÜLTÜR ŞÖLENİ YAŞANIYOR

KİTAP GÜNLERİ’NDE KÜLTÜR ŞÖLENİ YAŞANIYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl “Sizin Hikayeniz Kitap” sloganıyla düzenlediği Anadolu’nun en büyük kitap etkinliği olan Konya Kitap Günleri’nin resmi açılışı yoğun katılımla yapıldı.

“Sizin Hikayeniz Kitap” sloganıyla kapılarını açan Konya Kitap Günleri’nin resmi açılışı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın katılımıyla yapıldı. Selçuklu Kongre Merkezi’nde Konyalı kitapseverlerin yoğun ilgi gösterdiği açılış programında konuşan Başkan Altay, Anadolu’nun en büyük kitap etkinliğini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ AKIN ETTİ

Konya Kitap Günleri’ne üniversite öğrencileri tarafından yoğun ilgi gösterildiğinin altını çizen Beka Yayınevi Yazarı Duran Çetin, “Konya’da düzenlenen Kitap Günleri aslında günden güne kendini aşmaya devam ediyor diyebiliriz. Konya gibi kültürel geçmişi olan bir şehirde elbette buna benzer etkinliklerin dokuz güne sığdırılması mümkün değil. Farklı açılardan bakılacak olursa Konya’ya yakışan bu tür etkinlikleri daha ileriye taşımaktır. Konya Kitap Günleri’ne olan ilgi ve alakanın yüksek olduğunu söylememek mümkün değil. Konya bakıldığında kültürel anlamda baş şehirlerimizden biri diyebiliriz. Böylesine köklü bir şehre yakışan bence bu tarz etkinliklerin yıl boyuna yayılmasıdır. Türkiye’de en çok kitap sirkülasyon olan şehirlerden biri de Konya’dır. Konya kültürel açıdan ve etkinlikleri bakımından kayda değer bir şehirdir. Ben hem bir okuyucu olarak hem de yazar olarak ilgiden çok memnunum diyebilirim. Geçmişten gelen bir okuyucu kitlemizin olması da buna etki ediyor diyebilirim. Konya Kitap Günleri’nin olmasından çok mutluyum. Daha güzelini Büyükşehir Belediye’mizin tasarlayıp ileri ki yıllarda bize sunacağından da eminim. Bu sene açıkçası şaşırdığım bir konu var. Her sene okurlarımızla diyalog kuran bir yazarım. Okuyucuların yazarlarla konuşmasına çok önem veriyorum. Bunun sebebi ise yazarların okuyucularda güzel izler bırakacaklarını bildiğimdendir. Dediğim gibi şaşırdığım bir konu var bu konu ise bu sene üniversite öğrencilerimizin diğer yıllara nazaran biz yazarlarla daha çok iletişim halinde olması. Bu durum onlar içinde bizler içinde paha biçilemez nitelikte. Üniversite öğrencilerinin bu sene yoğun bir ilgi gösterdiğine tanıklık etmiş olduk. Bu tarz etkinliklerde en güzelinin de ailelerle gelinmesi olduğunu kendimce düşünüyorum. Ailelerin çocukları ile birlikte kitapla hemhal olması inanılmaz bir durum. İnsanların büyükten küçüğe kitaplara dokunarak hissetmesi harika bir deneyim diyebilirim” şeklinde konuştu.

KİTAPLARINI RUHUNU

BURADA HİSSEDEBİLİYORUZ

Konya Kitap Günleri’nin atmosferinin kendisini etkilediğini dile getiren Fatma Ahsen Can, “Konya Kitap Günleri’nin atmosferi benim için çok etkileyici oldu. Kapıdan girer girmez kitapların ruhunun olduğunu hissedebiliyoruz. Burada olan kitaplar insanı farklı dünyalara sürükleyebiliyor diyebilirim. Konya Kitap Günleri bu açıdan beni çok etkiledi. Burada olan kitaplara dokunmak, incelemek beni büyüledi diyebilirim. Gördüğüm her kitabı incelemek, onların yazılış hikayelerini bilmek ve öğrenmek için sabırsızlanıyorum diyebilirim. Burada olan kitap türleri genel olarak hepsi dikkatimi çok çekti. Fakat kişisel gelişim ve fantastik türler dikkatimi fazlası ile çekiyor. Okumayı seven biri olarak çok bir tür ayrımı yapmadan okumayı seviyorum diyebilirim. Konya Kitap Günleri’nin olması adına çok mutluyum. Sonuçta her insanın ilgi alanına yönelik fuarların ve bu tarz etkinliklerin olması değerli olduğumuzu gösteriyor. İleri ki dönemlerde bu tarz kültürel etkinliklerin fazlalaşmasını istiyorum. Burada Duran Çetin Bey ile tanıştım. Kendisinin açık görüşlü olması beni çok etkiledi. Farklı perspektiflerden hayata bakmasını bilen bir insan ve kendisinin benim öğretmenim olmasını çok isterim. Eminim ki karşıdaki insana çok şey katabilen biri” ifadelerini kullandı.

ÜRETMEK VE DÜŞÜNMEK

ÇOCUKLUKTAN BAŞLAR

İnsanlığın daha çok okumaya, düşünmeye ve üretmeye ihtiyacının olduğunu belirten Yükselen Zeka Yayınevi Sahibi Mehmet Kahraman, “İnsanların kitaplardan uzaklaştığı böyle bir çağda… Dikkat dağınıklığının ve odaklanma problemlerinin olduğu bu çağda kitaplara yönelik bu tür etkinliklerin artırarak insanları kitaplarla buluşturmak çok önemlidir. Konya Kitap Günleri’nde 250 tane yayınevinin ve 300 den fazla yazarın gelip burada bir arada bulunması insanları biraz daha okumaya ve düşünmeye yönelttiğini dile getirebilirim. Kitaplarla alakalı çok güzel bir etkinlik olduğunu ve okullarla koordineli olunduğunu gördüm. Herkese ayrı ayrı bu açıdan teşekkür ediyorum. İnsanlık olarak daha çok okumaya, düşünmeye ve daha çok üretmeye ihtiyacımız var. Bunun içinde bizler Yükselen Zeka olarak bu durumun çocuklardan başlayacağını düşündük. Çünkü çocuk yaşta alınan eğitimler, alışkanlıklar hiçbir zaman değişmiyor. Eğer bir çocuk kitaplardan ve öğrenmekten uzak kalıp makas açılırsa bu makasın kapanmasının zor olduğunu söyleyebilirim. Biz çocukların dikkat ve zeka becerilerini hızlandıracak materyaller üreterek 0’dan 80 yaşına kadar oyunlarımızla ve etkinliklerimizle insanlara fayda sağlamaya çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

KONYA GÜNDEMİ

DOLU DOLU GEÇİYOR

Konya gündeminin kültürel açıdan dolu dolu olduğunu dile getiren Gülay Şen Ben bir okur olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a çok teşekkür ediyorum. Bunun sebebi ise her kitleye uygun etkinlikler düzenliyor olması. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde ‘Konya Gastrofest’ vardı şimdi ise ‘Konya Kitap Günleri’ bu tarz etkinlikler halk olarak bizi çok mutlu ediyor. Konya gündeminin kültürel açıdan dolu dolu olması bizim gelişmiş bir toplum olduğumuza işarettir. Konya gençlerimiz etkinliklere yetişemiyor diyebilirim. Her günleri kültürel açıdan dolu olması gençlerimiz açısından da faydalı oluyor. Biz aile olarak çok kitap okuyan insanlarız bu sebeple de bugün kızıma kitap almaya geldim. Buranın atmosferinden de etkilendiğimiz içinde anı olarak fotoğraflar çekildik” şeklinde konuştu.

YENİ OKUR

KİTLELERİ KAZANILDI

Yeni öğrencilerle tanışmanın yeni fikirler kazandırdığını belirten MGV Yayınevi Sorumlusu Esat Sezer, “Konya Kitap Günleri bizlere anaokulundan üniversite okuyucularına kadar aynı alanda görme fırsatı tanıdı. Burada birçok öğrencilerle tanışma fırsatımız oldu. Yeni öğrenciler demek bizim için yeni fikirler yeni düşünceler demektir. Bu şansı bizlere tanıdıkları için öncelikle emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Biz MGV Yayınevi olarak bir okur kitlesine sahiptik fakat Konya Kitap Günleri bizlere yeni okurlar kazandırdı. Bu açıdan çok memnunuz” dedi.

SÖYLEŞİLER ÖN PLANDA

Geçen sene ve bu senede Konya Kitap Günleri’ne katılım sağladıklarını ve memnun olduklarını dile getiren Gökçe Çiğdem Tırıs, “Konya Kitap Günleri’ne geçen sene de katılım sağlamıştık. Bizim küçükhanım tam bir kitap meraklısıdır. Bu sebeple bu senede burada olmak bizim memnun ediyor. Geçen sene geldiğimizde daha fazla etkinlik vardı. Bu sene etkinliklerden ziyade söyleşilerin daha fazla olduğunu söyleyebilirim” dedi.

KİTAPLARI BİR ARADA GÖRMEK

İNSANA HEYECAN KATIYOR

Kitapların hepsini bir arada görmenin kendisine heyecan kattığını ifade eden Eylül Tırıs, “Burada olmak çok güzel. Kitapların hepsini bir arada görmek çok heyecan verici. Geçen sene aldığım bütün kitapları bitirdim. Bu sene de Konya Kitap Günleri’ne gelip yeni kitaplara sahip oldum. Ben macera kitaplarını okumaktan çok zevk alıyorum. Benim yaşımdaki arkadaşlarımda bu tarz etkinliklere katılarak kitap okumayı daha çok sevebilirler. Bende okulumda olan kütüphanedeki kitapları okuyarak sevmeye başladım. Şuanda bu tarz etkinliklerle daha çok kitapla tanışıyorum” şeklinde konuştu. •Gizem Başar