Kışa hazır olmak isteyen Konyalılar soluğu burada alıyor!

Kışa hazır olmak isteyen Konyalılar soluğu burada alıyor!
Konya’nın bitkilerle şifa dağıtan 83 yıllık Dereli Kemal Baharatçısı’nda, 41 yıldır çalışan Yafez Sinop ve kızı Azize Sinop, Konya’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Sinop, yaklaşan kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için tüketilebilecek şifalı...

Konya’nın bitkilerle şifa dağıtan 83 yıllık Dereli Kemal Baharatçısı’nda, 41 yıldır çalışan Yafez Sinop ve kızı Azize Sinop, Konya’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Sinop, yaklaşan kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için tüketilebilecek şifalı bitkiler hakkında bilgiler verdi.

Konya’nın en çok bilinen ve tanınan aktarlarından olan Dereli Kemal Baharatçısı 1940 yılında Kemal Sinop tarafından buğday pazarında baharatçılığa başladı. O günden bu yana kadar bitkilerle şifa dağıtan baharatçıyı şimdi ise Kemal Sinop’un oğlu Yafez Sinop ve torunu Azize Sinop işletiyor.

Konya’da en zor bulunan bitkilerin bile bulunduğu Dereli Kemal Baharatçısı, bitkilerin temininin bir kısmını köylülerden sağlarken bir kısmını da Türkiye’de son 10 yıldır kurulan Tıbbi Bitkiler Bahçelerinden temin ediyor. Bitki çeşitliliğinin çok olmasından ötürü hızlı tüketim ve sirkülasyonun olduğu baharatçıda, kış aylarının yaklaşması ile vatandaşlarda artan soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi şikayetlere iyi gelecek çeşitli bitkilere de talep oldukça fazla oluyor.

BU AYLARDA TALEP ARTTI

Konya’nın sert kışına yaklaşırken vatandaşların kendisini koruması ve bağışıklığını arttırması gerektiğini ifade eden Dereli Kemal Baharatçısı aktarı Yafez Sinop “Kuşburnu, Hatmi, Ayva Yaprağı, Zencefil, Zerdeçal hem bağışıklığı kuvvetlendirmesi hem de soğuk algınlığını hızlı atlatmak için en çok önerdiğimiz bitkiler arasında. Karanfil, Kebabiye gibi bitkiler de daha çok boğaz ve üst solunum yollarına hitap eden bitkiler olduğu için bu aylarda onlara da talep de arttı. Yaklaşan kış mevsimiyle kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi için de Ekinezya ve Adaçayı tüketmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

KIŞ ÇAYLARI DİRENÇ KAZANDIRIYOR

Aktar Yafez Sinop’un yanında çalışan ve aynı zamanda Tıbbi Bitkiler Teknikeri olan kızı Azize Sinop’da kışın hastalıklara karşı direnç artıracak bir kış çayı tarifi verdi.

Azize Sinop evde herkesin hazırlayabileceği kış çayının yapılışını ise şöyle anlattı: “1 litre suya 1 yemek kaşığı kadar Kuşburnu, birer tane Zencefil, Tarçın, Havlıcan konulur. 2 tane Karanfil eklendikten sonra 3-4 tane Hatmi Çiçeği ve 3-4 tanede Ayva Yaprağı ilave edilip 15 dakika kaynatılır. İstenilirse Portakal ve Elma da ilave edilebilir. Günde 4-5 bardak içilebilen bu karışım bağışıklığı güçlendirirken vücuttaki enfeksiyonun dağılmasına, boğaz ağrısına ve soğuk algınlığı gibi şikayetlerin giderilmesine de çok fayda sağlıyor.”

•Nurseda İnan

Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Konya Dereli Kemal, Konya Dereli Kemal Baharatçısı, Soğuk Algınlığı, Grip, Kış Çayı, Zerdeçal, Zencefil

Kaynak:Konya'nın Sesi