Kış geldi, alternatif tıbba ilgi arttı

Kış geldi, alternatif tıbba ilgi arttı
Konya’nın emektar aktariyelerinden biri olan Dereli Kemal Baharatçısında 42 yıldır çalışan Yafez Sinop, Konya’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Sinop, kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için şifalı karışımlar hakkında bilgiler paylaştı.

1980 yılında askerden geldikten sonra babasının yanına bu işlere başladığını ifade eden Yafez Sinop, babası Dereli Kemal ile usta-çırak ilişkisi içinde dükkânı işlettiklerini aktardı. Sinop, “Dereli ismini değiştirmeyi düşünmedim, babamın hatırasını ve yarattığı imajı bozamazdım. Manavlar nasıl ürününü satmak için bağırırsa, bozacı nasıl malını satmak için mahalle mahalle dolaşırsa, bizde türlü bitkinin rayihası ile müşteriyi cezbetmeye çalışırız. Bu kokular özellikle turistleri ve bitkilere yabancı olan insanları etkiliyor. Fakat biz körfez bir yerdeyiz, sokak içindeyiz. Buraya bilen gelir, birde bulamadıkları şeyler olursa gelirler. Aşağı yukarı müşterinin her isteğini karşılayabiliyoruz” dedi.

ÇAYLAR, ENFEKSİYON VE HASTALIKLARA

KARŞI OLDUKÇA ETKİLİ

Tecrübeli aktar, kış mevsiminin gelmesiyle insanların hastalıklara karşı güçsüz düşebileceğini vurguladı. Sinop; “Kış çayları dediğimiz karışımlar var. Bu karışımları şiddetle tavsiye ediyoruz. Bu çaylar kaynatılıp 1 hafta boyunca tekrar tekrar içilmeli. Enfeksiyonlara, hastalıklara karşı neticesi çok olumlu. Biz bu çayları rahmetli babam zamanında beri satarız, tabi o zamanlar kullanıcı fazla değildi. Zaman içerisinde tavsiyeler doğrultusunda yaygınlaştı” ifadelerini kullandı.

7’Lİ ÖZEL KARIŞIM HER DERDE DEVA

Kış mevsiminde Konyalı vatandaşların içebileceği çok özeli karışım hakkında bilgiler sunan Sinop; “Kış devresinde 7’li bir grubumuz var, baharat çayı diye bilinir. 3’ü ot, 4’ü baharat olmak üzere 7 malzemeden oluşur. İlave olarak şekerle, balla tatlandırılma yapılabilir. Bu karışımın 2 aylık bebekten 80 yaşındaki insana kadar kullanımında bir beis, yan etki yoktur. Baharat çayının içemem, ben daha basit şeyler istiyorum diyenler için: Adaçayı, Papatya çayı, Ekinezya, Kuşburnu, Zencefil, Zerdeçal gibi ürünler kullanılabilir.” diye konuştu.

DÜZENLİ KULLANIM KÖTÜ

ALIŞKANLIKLARDAN UZAKLAŞTIRABİLİR

Dükkana sürekli sigara, alkol gibi bağımlılıklardan kurtulmak için gelen insanlar olduğunu ifade ede Yafez Sinop, “Bu mükeyyifatın öncelikle kafada bitmesi gerekir. Kafanda bitirmediğin sürece istersen Hızır’ın fısıldadığı hayat otlarından kullan nafile. Kuru üzüm, karabaş otu gibi bazı otları tavsiye ediyorum ama istikrarlı kullanılması gerekiyor. 1 hafta sonra direkt faydasını görmek için kullanıyorsan hiç kullanma!” dedi.

AKTARLIK BİTMEZ

Konya’da bu işi yapan 200 kadar aktar olduğunu belirten Sinop; “Bu işin bittiğin söyleyenler yanılıyor. Ben babamdan öğrendim ve şimdi kızımla çalışıyoruz. Zamanında buraya heves edip gelenler oldu, staj şeklinde bu işi öğrenmek için gelenler oldu. Bu işi gerçekten sevip yapanların sayısı çok fazla. Aktarlar bazen doktorların bile çare bulamadığı hastalıklara, Allah’ın izniyle karışımlarla şifa oluyorlar” diye ekledi.

EKİNEZYA, GRİBAL ENFEKSİYONLARDA OLDUKÇA ETKİLİ

Aktar Yafez Sinop’un yanında çalışan ve aynı zamanda kızı olan Azize Sinop’ta kışın hastalıklara karşı direnç artıracak bir karışım tarifi verdi. Azize Sinop; “1 tatlı kaşığı zencefil, zerdeçal, tarçın. 2 yemek kaşığı balla karıştırılıp 1 çay kaşığı şeklinde tüketilebilir. Bunlara alternatif olarak narçiçeği kullanılabilir. Narçiçeği C vitamini bakımından zengindir. Gribal enfeksiyona karşı da ekinezya kullanılabilir. •Gökhan Oral