Kentsel Dönüşümde Meram Belediyesi Modeli
Meram Belediyesi, önceki yıllarda; Aymanas, Aksinne, Uluırmak, Turgut Reis, Fahrünnisa evleriyle başlattığı büyük dönüşüm projelerine 2022 yılında da devam etti. Bu yıl içinde Piri Reis, Oruç Reis Evleri, Bizim Meram Köyü Dağ Evleri ve Meram Gödene Evleri Konut Yapı Kooperatif projeleri hayata geçirildi. Bu projelerin yanında Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 2. etap temeli de atıldı.
Uluırmak, Aymanas ve Aksinne Evleri’nde 2 bin 940 daireyi kooperatifler kurarak kentsel dönüşüm hamlesini başlatan Meram Belediyesi bu projelere 6 yeni proje daha ekledi. Toplamda 7 bin 252 konutu ilçeye kazandıracak olan belediye, oldukça büyük Kentsel Dönüşüm projelerine imza atıyor. 2022 yılında Turgut Reis, Fahrünnisa, Piri Reis, Oruç Reis, Bizim Meram Köyü Dağ Evleri ve Meram Gödene Evleri projesiyle ile 4 bin 312 daireyi de ilçeye kazandırmak için projeler oluşturdu. Toplamda 7 bin 252 konut ilçeye kazandırılmış olacak.
Toplamda 7 bin 252 konut
Konut Yapı Kooperatiflerine öncülük ettiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “İlçemizdeki kentsel dönüşüme ve konut açığının kapatılmasına katkı sağlamanın yanında hemşehrilerimize daha sağlıklı alanlarda yaşam fırsatı sunmak üzere başlattığımız Büyük Konut Hamlesi’nde önemli bir yol kat ettik. Uluırmak, Aymanas ve Aksinne Evleri’nde 2940 daireye ek, Turgutreis, Fahrünnisa, Piri Reis, Meram Gödene ve Oruç Reis Evleri’nde 4 bin 312 daire sayısı yer alıyor. Böylelikle şu ana kadar 7 bin 252 daire sayısına ulaştık. Meram Belediyesi olarak öncülüğünü gerçekleştirdiğimiz tüm inşaatlarda çalışmalar hızla sürüyor. Bizler de bu kooperatifleri yakından takip ediyoruz. İnşallah tüm hak sahipleri bir an önce evlerine kavuşarak aileleriyle mutlu bir yaşam sürerler” şeklinde konuştu.
Her kooperatife rekor başvurular
Meram Belediyesi’nin başlattığı Büyük Konut Hamlesi’nin öneminin ve değerinin, tüm dünyanın bugün içinde bulunduğu durum nedeniyle daha iyi anlaşıldığına vurgu yapan Başkan Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüm dünya bir krizin içinden geçiyor. Bu krizin yansıması olarak her geçen gün artan konut açığı ile karşı karşıya kaldık. Ama belediyemizin konut hamlesi sayesinde bu negatif durum Meram için bir umuda dönüştü. Bu umudun semeresini de öncelikle başvuru sayıları ile alıyoruz. Her bir kooperatifimiz başvuru rekorları kırdı. Her bir kooperatif, değişen, dönüşen ve yenilenen Meram’ın yüz akı oldu” açıklamalarını yaptı.
Meram’ın dönüşümünü ve gelişimini yavaşlatma lüksümüz yok
Meram’ın kentsel dönüşüm hamlesinde bu kooperatiflerin önemli bir rol oynadığının altını çizen Başkan Kavuş, vatandaşların 4 kooperatife de büyük ilgi göstermelerinin kendilerini bu yönde yeni projeler üretmeye sevk ettiğini kaydetti. Vatandaşlardan gelen talepleri de hiçbir zaman göz ardı etmedikleri gibi bu noktada da etmeyeceklerini belirten Başkan Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Meram’ın dönüşümünde bu kooperatiflerin üstlendiği rol yadsınamaz. Biz bu dönüşümde esasen planlayıcı ve yol açıcı bir görev üstlenmek istiyoruz. Ama özel sektörün içinde bulunduğu durum bizi bu noktada harekete geçmeye sevk ediyor. Meram’ın dönüşümünü ve gelişimini yavaşlatma lüksümüz yok” dedi.
Şükran’da Dönüşüm Sürüyor
Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 2. etap temeli atıldı. İmar yoğunluğunun ve yapı stoğunun azaltılarak, yatay mimarinin tercih edildiği 2. Etap, 165 Milyon liralık dev yatırım bedeli ile Konya ve Meram tarihinin en önemli dönüşüm projelerinden biri olacak. Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hem maliyet ve mahiyeti bakımından hem de anlamı ve değeri açısından Meram ve Konya tarihinin en önemli yatırımlarından biri olduğunu dile getiren Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, ortaya koydukları gayret, özveri, fedakârlık ve çaba ile ikinci etabın temelinin de atıldığını söyledi. Bölgede yoğun tarihi kazı çalışmalarının da yaşandığı projenin, yoğunluk veya kat artırımı şeklinde yapılan geleneksel dönüşüm anlayışının tam tersine, imar yoğunluğu ve yapı stoğunun azaltılarak, doğal alanların çoğaltıldığı ve yatay mimarinin en güzel örneklerinden biri olacağını ifade eden Başkan Kavuş, “İnşaat yoğunluk alanının üçte iki oranında düşürülerek yatay mimari ile donattık. 250 bin metrekare olan inşaat yoğunluk alanı 75-80 bin metrekareye düşürüldü. 165 Milyon liralık yatırım bedeli ile 20 bin m2 arsa alanı içerisinde 20 bin 210 m2 inşaat alanına sahip olacak ve 126 adet dükkan ile 64 adet ofis ve sosyal yaşam alanlarından oluşacak. Bu etapta çalışmalar tamamlandığında bölge ecdattan miras bir yaşam ile yeniden canlanacak. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinin tamamını ele alarak düşündüğümüzde bu bölgeye diğer etaplarla birlikte yapılacak toplam yatırım tutarı 1.5 milyar TL yani katrilyon tutarında olacak. Bu rakam bile projenin büyüklüğünü yeterince gözler önüne seriyor ” şeklinde konuştu.
Meram’a Dair Ne Varsa, Dağ Evlerinde De O Olacak
Meram’ın ruhunu yansıtması ve yaşatması adına bugüne kadar olanlardan ayrı olarak bambaşka bir konseptte ve hedefte yükselecek olan ‘Bizim Meram Köyü Dağ Evleri’nin Meram Büyük Konut Hemlesinin en yeşil halkası olacağına vurgu yapan Başkan Mustafa Kavuş,“Meram demek yeşil demek, tertemiz bir hava ve eşsiz güzellikte bir doğa demek, toprakla iç içe insan ve doğallık demek. Meram demek huzur demek, sükunet demek. İşte Meram’a dair ne varsa, Meram’a ait ne varsa Bizim Meram Köyü Dağ Evleri’nde de o var. Hemşehrilerimizden gelen talepler doğrultusunda hayata geçirdiğimiz Bizim Meram Köyü Dağ Evleri, Konya-Antalya yolu 30. kilometrede, Sefaköy sapağında inşa edilecek. 400 bin metrekarelik alan içerisinde, 230 bin metrekarelik arsa alanında 500 ila 700 metrekare müstakil parsellerde konumlanacak. Toplamda 407 adet olarak inşa edilecek dağ evleri’nin bünyesinde, tarım yapılabilecek alanlarıyla birlikte bir de açık otopark alanı bulunacak. Evler, tek tip 91,33 metrekare büyüklükte, hem yaz hem de kış aylarında konaklanabilecek şekilde ve imar mevzuatına uygun şekilde yapılacak. Her parselin kendi tapusu bulunacak. Parseller konum ve büyüklüklerine göre şerefiyelendirilecek” dedi. HABER MERKEZİ