Kent Mobilyaları Sektörüne Yeni Soluk!

Kent Mobilyaları Sektörüne Yeni Soluk!
 Muhabir
AKD Kent Mobilyaları sahibi Abdulkadir Çamlıca ve Durmuş Değirmenci, ahşap ve metali buluşturarak kent mobilyaları üretimine yeni bir soluk getirdiklerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Kent mobilyaları imalatında kalite ve estetiği bir arada sunmayı amaçlayan AKD Kent Mobilyaları sahibi Abdulkadir Çamlıca ve Durmuş Değirmenci, ürünleriyle sektörün açığını kapatıyor. AKD Kent Mobilyaları sahibi Abdulkadir Çamlıca, “AKD Kent Mobilyaları firması olarak çöp kovası, bank, piknik masası, kamelya, pergola ve geri dönüşüm kutuları üretimi yapıyoruz. İki ortağız ben ahşap üzerine Hasan Kulu Orman Ürünlerinde çalışıyordum. Biraz ahşap geçmişim var daha sonra bir park firmasında çalıştım. Ortağım Durmuş Değirmenci’de uzun yıllardır park sektöründe metal ağırlıklı çalışıyordu. Biz ahşap ve metali birleştirip çöp kovası, bank, piknik masası, kamelya bunların üretimine başlamış bulunduk. 2023 Mart ayında genç girişimci olarak bu işe başladık” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜN AÇIĞINI KAPATIYORUZ

Ürünleriyle sektörün açığını kapattıklarını belirten Çamlıca, “Genel olarak belediyelere, İl Özel İdarelerine ürünler gönderiyoruz. Ürünlerimizin hepsi teknik şartnameye ve TSE standartlarına uygun üretiliyor. Ortağım sadece metal olarak bu sektördeydi biz buna ahşabı da katarak sektörün açığını kapatmak adına beraber bu işi geliştirdik. Ahşapla beraber metal çöp kovası ürettik daha çok görselliğe hitap eden kaliteli ürünler yapmaya başladık. Sektörde genç olmamız bizim avantajımıza oldu” diye konuştu.

TÜM TÜRKİYE'DE ORTAK ÇALIŞMALARIMIZ VAR

İhaleye çıkılan alanlarda ortak çalışma yaptıklarını söyleyen Çamlıca, “Tüm Türkiye'de ihalede ortak çalıştığımız kişiler var. Aramızda iş paylaşımı yapıyoruz. Onlar oyun grubu, peyzaj işini yapıyor. Biz bankını, çöp kovasını, geri dönüşüm kutularını yapıyoruz. İhaleye çıkılıyor bize şartname gönderiliyor biz de fiyat çalışması yapıyoruz teslim süresini belirliyoruz. İhale eğer ki fiyat verdiğimiz kişide kalırsa ona göre sözleşmemizi yapıp işe başlıyoruz” dedi.

SANAYİDE NAKİT SIKINTISI ÖN PLANDA

Sanayide tek sıkıntının nakit olduğunu vurgulayan Çamlıca, “Ekonomi parasal noktada biraz daraldı. Kredi kartı evrak işleri çoğaldı. Bunlar bizi yoruyor ama piyasa genel olarak devam ediyor. Nakit sürgüsü zorlaşsa da esnaf çalışıyor. Onun haricinde aşırı bir daralma yok. Ekonomide nakit harici bir sıkıntı yok. Çalıştığım sanayi olsun diğer sanayiler olsun herkes çalışıyor. Bütün herkesin tek sıkıntısı nakit. Kredi kartı, çek ve vade farkı çoğaldı” şeklinde konuştu.

KALİTELİ ÜRETİM ODAKLIYIZ

Hem dayanıklı hem de uygun üretimi ön planda tuttuklarını belirten Çamlıca, “Çalıştığımız firmalar özel tasarım istediğinde tasarımcımız özel çizimler yapıyor. Belediyenin istediği ürünler zaten şartname üzerine, biz genel olarak belediyeye çalışıyoruz. O ürünlerde de hep şartname var. O zaman da çizim yapmamız gereken bazı olaylar oluyor yeniden çizimini yapıyoruz numune yapıyoruz. Ürünün hem uzun süre kullanılabilir hale gelmesi için hem de maliyetini düşürebilmek için elimizden geleni yapıyoruz belediyeye sunuyoruz onay gelirse üretim yapıyoruz” diye konuştu.

ASLA BİTMEYECEK BİR SEKTÖR

Sektörün önü çok açık diyen Çamlıca, “Sektörde çöp kovası bank deyince bu işle uğraşmayan insanın aklına pek bir şey gelmiyor. Bir dış mekan çöp kovasının binden fazla çeşidi var. Bir bankın binden fazla çeşidi var. Bankı sadece dışarıda oturmak için görüyoruz belki ama kendi içerisinde döküm, metal, boru ve komple ahşap olarak 4-5 çeşite ayrılıyor. Şekil olarak da en az binden fazla şekli var. Sadece bir dökümde 30-40’a kadar şekil çıkıyor. Lazerde zaten hayal etmek yetiyor. İstediğiniz şekilde lazerde kesip büküp kaynağını yapıp ayağa kaldırabiliyoruz. O yüzden çeşit çok fazla, sektör çok canlı çok hızlı, asla bitmeyecek bir sektör. Çünkü sürekli olarak yeni parklar kuruluyor önü açık bir sektör. Kurulan parklar tahrip ediliyor, dış cephede olduğu için eskiyor, yıpranıyor tekrar yenilenmesi icap ediyor. O yüzden ölmeyecek bir sektör daha da büyüyecek bir sektör” ifadelerine yer verdi.​​​​​​​

​​​​​​​

HEDEFİMİZ YURT DIŞINA YÖNELMEK

Seçim dönemi olduğu için iç piyasanın hareketli olduğunun altını çizen Çamlıca, “Biz şu an seçim olduğundan dolayı yurt dışına çalışmıyoruz. İç piyasa çok hızlı önümüzdeki yıllarda yurt dışına yönelmeyi düşünüyoruz. İnşallah yurt dışına da çalışmaya başlayacağız. Hedefimiz, hayalimiz daha çok çalışma arkadaşıyla daha büyük işler yapmak” dedi.

KONYA SANAYİSİNE ELEMAN YETMİYOR

Konya’da eleman sıkıntısı yaşanmasının sebebinin sanayileşme olduğunu ifade eden Çamlıca, “Konya’da organize sanayiler çok yüksek 10’a yakın büyük sanayi var, 200'den fazla da küçük sanayi var. Konya'da iş imkanı çok yüksek. Bugün eleman sıkıntısı yaşamamızın en büyük sebebi bu. Kimse eleman bulamıyor yetişen elemanda yok. Şu an bir kaynak ustası iyi bir ahşap ustası bulmak gerçekten çok zor. Elimizden geldiğince elemanlarımızla iyi anlaşmaya çalışıyoruz. Asgari ücrete yüzde 50 zam geldi ama bu işverene yüzde 50 olarak asla yansımıyor bu işverene yüzde 70 olarak yansıyor. Çünkü yüzde 50 yaptığın zaman kimse kabul etmiyor fiyatlar çok yükseldi. Vasıflı Türk işçi yok mecbur yabancı işçi çalıştırıyoruz. Burada 9 kişi çalışıyoruz bunun 4'ü yabancı” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ