İşte Konya'da pazar günü gezilecek yerler! Ailenizle verimli vakit geçireceksiniz

Konya; Türk kültüründe önemli mekanlara ev sahipliği yapması ve iyi düzenlenmiş müzeleri ile en sevilen gezi destinasyonlarından biri olarak görülüyor. Pek çok farklı noktada pazar günleri ailenizle güzel vakit geçirebileceğiniz Konya’da mutlaka gezilmesi gereken yerlerin detaylarını birlikte inceleyelim.
ALAEDDİN TEPESİ
Konya’nın merkez ilçesi olan Karatay’da yer alan Alaeddin Tepesi, 20 metre yüksekliği ile dikkat çeken bir tepe. Halk arasında höyük olarak da adlandırılan ve tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olması sebebiyle dikkat çeken tepe tarihi değerinin yanı sıra mesire alanı olarak işlev görüyor olması sebebiyle de tercih ediliyor. Şehre hakim konumda yer alan Alaaddin Tepesi, cami ve kümbetlere de ev sahipliği yapıyor. Tepeye çıkmak için ücret ödenmesi gerekmiyor. Bunun yanı sıra tepe ve etrafında konaklama şansı elde etmenizi sağlayacak çok sayıda otel ve pansiyon mevcut. Eğer yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılamak istiyorsanız Alaeddin Tepesi yakınında bulunan kafe ve restoranları tercih edebilirsiniz.
MEVLANA MÜZESİ VE TÜRBESİ
Konya ve turizm denildiğinde akla öncelikle inanç ve kültür turları geliyor. Şehirde yapılan ziyaretlerin başlangıç noktası olan Mevlana Müzesi ve Türbesi ise 1926 yılından beri Türkiye’ye hizmet veren en eski müzelerden biri olma özelliğine sahip. Mevlânâ Celaleddin Rumi’nin türbesinin bulunduğu yer olması sebebiyle yoğun bir ilgi gören türbe; Hürrem Paşa, Fatma Hatun, Sinan Paşa, Hasan Paşa türbelerine de ev sahipliği yapıyor. Haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Mevlana Müzesi ve Türbesi, gezilmesi gereken çok sayıda yapıya sahip. Mevlânâ ve Mevlevilik hakkında önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor olmasının yanı sıra Osmanlı dönemine ait el yazmalarını, kandilleri ve antika müzik aletlerini de müze içerisinde inceleyebilirsiniz.
MERAM BAĞLARI
Meram Bağları Konya’nın en ilgi çekici rotasyonlarından biri. Doğal alanda keyifli bir gün geçirmek ve doğa ile iç içe olarak rahatlamak isteyenlerin tercih ettiği Meram Bağları, Konya’nın turistik açıdan en dikkat çekici noktalarından biri olarak biliniyor. Meram ilçesinde yer alan ve ismini de bulunduğu ilçeden alan bağlar şehrin ulaşılabilir bir konumunda olması sebebiyle de turistler tarafından ilgi görüyor. Meram Bağları binlerce farklı ağaç türüne ev sahipliği yapıyor. Doğayla iç içe olmanız konusunda önemli bir rol oynuyor olmasının yanı sıra etrafında pek çok farklı işletme mevcut. Böylelikle yerel restoranlarda yemek yiyebilirler, kafelerde kahve içerek doğanın tadını çıkarabilir ve dinlenebilirsiniz. Estetik açıdan unutulmaz bir görsellik sunduğunu ise söylemek gerekir.
SİLLE KÖYÜ
Konya’ya dair 5000 yıllık bir köy olması sebebiyle dikkat çeken Sille Köyü, hayatın yoğunluğundan ve şehrin kaotik yapısından sıkılanlar için eşsiz bir seçenek. Huzurlu ve sakin bir ambiyansa sahip olan köy, her köşesinde gizli olan ayrıntılar ile görenleri adeta büyülüyor. Frigyalılar ile başlayan ve Bizans döneminden itibaren Konya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri haline gelen Sille Köyü, günümüzde Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalle olarak sayılıyor. Tarihi açıdan oldukça önemli olan bu köy günümüzde huzurlu bir ambiyansa sahip olması sebebiyle günübirlik ve kısa süreli seyahatlerin en sevilen destinasyonlardan biri. Kendine ait mimarisi, keyifli işletmeleri ve hediyelik eşya satan dükkanları ile eğlenceli bir Konya günü geçirmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken Sille köyü ulaşımın hem toplu taşıma hem de özel araçlar ile yapılmasını sağlayacak bir konumda yer alıyor.
YERKÖPRÜ ŞELALESİ
Yerköprü Şelalesi, Konya’ya ait mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında geliyor. Hadim ilçesine 23 km uzaklıkta yer alan şelale oldukça ilginç bir jeolojik yapıya sahip. Anadolu’daki en çok dikkat çeken nehirlerden biri olarak tarihe geçen Göksu Nehri, Yerköprü’de mağaranın içine giriyor ve burada tamamen yok oluyor. Bunun yanı sıra Karasu Çayı da Göksu nehrinin üzerine Yerköprü Şelalesi üzerinden dökülüyor. İki akarsuyun birleşmesiyle meydana gelen bu muhteşem güzellik görenlere bir daha unutamayacakları eşsiz manzaralar sunuyor. Yerköprü Şelalesi etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz çeşitli işletmeler mevcut.
ÇATALHÖYÜK NEOLİTİK KENTİ
Güney Anadolu platosunda yaklaşık 14 hektarlık geniş bir alan üzerinde yer alan Çatalhöyük Neolitik Kenti, 18 neolitik yerleşim katmanından oluşuyor. Sosyal örgütlenme ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyef ve heykeller 18 farklı katmanda görülebiliyor. Hem kültürel hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir şehir olan Konya, ziyaretçilerin de benzersiz bir deneyim vaat ediyor. Çatalhöyük Neolitik Kenti ise köyden kentsel hayata geçişin en önemli kanıtlarından pek çoğunu bünyesinde barındırıyor. Çumra ilçe sınırları içerisinde yer alan Neolitik Kent, ilçenin 10 km kadar doğusunda konumlanıyor. Buraya geldiğinizde günümüzden 9 bin yıl öncesine ışınlanacaksınız!
KONYA KYOTO JAPON BAHÇESİ
Bu bahçeye geldiğiniz zaman kendinizi adeta Japonya'ya ışınlanmış hissedeceksiniz!
Türkiye’nin “en büyük Japon bahçesi” unvanına da sahip olan Kyoto Japon Parkı kendisini süsleyen gölet ve içinde Japon balıkları ile su kaplumbağalarına ev sahipliği yapmaktadır. Gerek bahçenin gerekse Gölet’in düzenlemelerinde Japon mimarisine ve geleneklerine sadık kalınmış, ağırlıklı olarak da Japon bitki ve ağaçlarından ( Japon çamı, ardıcı ve sakuralar gibi ) faydalanılmıştır. Gölet’in yanı sıra ufak derecikler, yukarıdan aşağı doğru ses çıkararak akan minicik şelaleler ve tabii ki bunların üzerini süsleyen ahşap veya taştan yapılmış şık köprüler yine Japon geleneklerini yansıtır tarzda dizayn edilmişler. Burayı çok seveceksiniz...
Kaynak:Konya'nın Sesi