İŞKUR Konya gençleri iş hayatına hazırlıyor

İŞKUR Konya gençleri iş hayatına hazırlıyor
 Muhabir
Konya’da öğrenim gören üniversite öğrencilerini iş hayatına hazırladıklarını ifade eden Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, “İŞKUR olarak, ilimizde faaliyette bulunan üniversitelerle İŞKUR Kampüs protokolünü imzaladık” dedi

Konya üniversiteleri de göz önünde bulundurulduğunda genç nüfus açısından yoğun bir şehir. Gençlerin iş piyasasına katılımlarını artırmak için İŞKUR Konya tarafından İŞKUR Kampüs projesi hayata geçirildi.

Konu hakkında gazetemize konuşan Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, “Kurum olarak eğitime özellikle mesleki eğitime önem vermekteyiz. Çünkü eğitime yapılan yatırım, insan kaynaklarını daha zengin hale getirerek ekonomik büyüme ve gelir artışının anahtarı olmaktadır. Sürekli istihdamın sağlanmasında işsizliğin azaltılmasında etkili olabilecek önlemleri düşündüğümüzde; mesleki eğitim, işgücünün piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanması, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmesi ve sürdürülebilirlik sağlanabilmesi için; sektörün temsilcileri, eğitim kurumları ve sosyal ortakların iş birliğine önem verilmesi, yaşam boyu eğitimin hayata geçirilmesi, genç nüfusu çok olan ve her yıl işgücüne yüz binlerin katıldığı ülkemizde bir zorunluluktur” dedi.

5 ÜNİVERSİTE İLE PROTOKOL

“Konya, yaklaşık 150 bin öğrenci sayısı ile öğrenci sayısı bakımından ülkemizde dördüncü sırada yer almaktadır” diyen Keleş, “Bu itibarla hizmetlerinin merkezine insanı ve nitelikli istihdamı alan ve işgücü politikalarını insanların istihdamına katkı sunacak şekilde geliştiren İŞKUR olarak, ilimizde faaliyette bulunan üniversitelerle İŞKUR Kampüs protokolünü imzaladık. Danışmanlıktan, istihdam hizmetlerine yürüttüğümüz faaliyetlerle burada, öğrencilerin; işgücü piyasası, Kurum faaliyetleri, iş arama becerileri, işverenle mülakat/görüşme teknikleri, özgeçmiş hazırlama gibi konularda bilgilenmesini, işsizlerin mesleki deneyimlerinin artırılmasına, teorik bilgilerinin uygulama yapılarak geliştirilmesine yardımcı olan İşbaşı Eğitim Programı gibi aktif işgücü hizmetlerinden yararlanabilmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktayız” dedi.

ÖĞRENCİLER HER ALANDA BİLGİLENDİRİLİYOR

Üniversitelerin Kariyer Merkezleri ile iyi ilişkiler kurarak, birçok önemli faaliyeti birlikte gerçekleştirdiklerini belirten Keleş, “2023 yılında Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Kariyer Merkezi ile hem merkez kampüste hem de ilçelerde yer alan meslek yüksekokullarında, Konya Teknik Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Merkez kampüslerinde öğrencilerin işgücü piyasası hakkında, iş arama kanalları kendini tanıma, işveren beklentileri, öz geçmiş hazırlama, mülakat öncesi hazırlıklar ve mülakat konularında bilgilendirildiği uygulamaları eğitimlerin yapıldığı iş kulübü eğitim programları düzenledik. 2023 Yılında 182 grupta bin 760 kişiye iş kulübü eğitimi verdik” diye konuştu.

BAŞVURAN GENÇLERİN YÜZDE 39’U İŞE YERLEŞTİRİLDİ

İŞKUR’a başvuru yapan genç sayısından da bahseden Keleş, “2023 yılında İŞKUR’un hizmetlerinden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların yaklaşık yüzde 34’ü 15-24 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. İl Müdürlüğümüzde kayıtlı 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 39’u işe yerleştirilmiştir. Genç istihdamına yönelik teşviklerin ve işbaşı eğitim programlarının daha geniş işveren ve iş arayan kitlesi tarafından bilinip yayılması ve uygulanması amacıyla iş yeri ziyaretleri gerçekleştirmekte, işverenlerin yoğun olarak yer aldığı etkinliklere, fuar ve organizasyonlara katılarak bu konuda bilgilendirme yapmaktadır. Eğitim kurumu, gençlik merkezleri ve mesleki eğitim merkezleri ile halk eğitim merkezlerinde öğrencilerden oluşturulan gruplara, meslek seçiminin önemi ve meslek seçiminde dikkat edilecek noktaların anlatıldığı, meslekler hakkında bilgilendirmenin yapıldığı, mesleki eğitim olanakları, bir üst eğitim-öğretim seçenekleri vb. anlatıldığı grup çalışmalarına devam edilmektedir. Özellikle ilçelerimizde yer alan ortaöğretim kurumlarında gerçekleştirdiğimiz eğitim programları ile gençlerimize meslek seçiminin önemi hakkında açıklamalarda bulunuyor, kariyer planlamalarına destek oluyoruz” dedi. •Büşra Gültaş