İşbaşı Eğitim programına yoğun ilgi

İşbaşı Eğitim programına yoğun ilgi
 Muhabir
İşbaşı Eğitim Programı ile tecrübesi olmayan meslek sahipleri sektörü, işi ve işyerini tanıyarak teoriden aldığı bilgiyi işyerinde makine başında veya işin içinde deneyimleme imkanına kavuşuyor

Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenliyor. Programın detaylarını anlatan Konya İşkur Müdürü Emrah Keleş, “Her yıl İşgücü Piyasasının nabzını tutan bir araştırma yapıyoruz. Veri tabanı Genel Müdürlüğümüz tarafından belirlenen 2 binin üzerinde firmayla yüz yüze görüşmek suretiyle mevcut çalışan yapısını ve ileriye dönük işgücü talebini soruyor buna göre uygulanacak yıllık işgücü eğitim planını hazırlıyoruz. İŞKUR olarak bir mesleği olmayan, mesleğini geliştirmek veya değiştirmek isteyen vatandaşlarımıza iş yerlerinden veya kamu kurumlarından gelen talep doğrultusunda kurs açıyor bir meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz” dedi.

TECRÜBESİ OLMAYANA EĞİTİM

“İşbaşı Eğitim Programı ile tecrübesi olmayan meslek sahiplerinin sektörü, işi ve işyerini tanımak teoriden aldığı bilgiyi işyerinde makine başında veya işin içinde deneyimleme imkanına kavuşmaktadır” diye konuşan Keleş, “İlgili mevzuatı gereği en az 5 sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilen İşbaşı Eğitim Programından yararlanmak isteyen iş arayanlar için 15 yaşını doldurma, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olma, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmama, program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşımak gerekmektedir. İşverenlerimizi ziyaret ederek kurumumuzun faaliyetleri, teşvikler, çocuk işçiliği, kadın ve genç istihdamı hakkında bilgilendirme yapıyoruz.

Genel Müdürlüğümüz tarafından belirlenen dijital platformu kullanarak işverenlerimizin katılımı ile 2 defa dijital istihdam fuarı gerçekleştirdik. Tarım fuarında ve savunma sanayi tedarikçi buluşmalarında yer alarak gerek iş verenlerimize gerekse de iş arayanlarımıza hizmetlerimiz hakkında bilgilendirme yaptık. Liselerde meslek tanıtım günü etkinlikleri düzenleyerek öğrencilerin mesleğin ustalarından meslekleri dinlemelerini sağladık. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile iş birliği yaparak gerek buradan hizmet alan geçlerimize gerekse de kadınlarımıza işgücü piyasası hakkında bilgilendirme yapıyor istihdamlarına destek oluyoruz. İl Müdürlüğümüzde her haftanın çarşamba günü düzenlediğimiz engelli görüşme günleri ile işveren ve iş arayanları bir araya getirerek istihdamlarına destek oluyoruz” şeklinde konuştu.

ENGELLİ VATANDAŞLARA İŞ İMKANI

2023 yılında İŞKUR Konya’ya başvuruda bulunanların yüzde 3,1’ini engelli vatandaşların oluşturduğunu belirten Keleş, “Engelli iş arayanlar için İl Müdürlüğümüzde her hafta çarşamba günü iş görüşmesi yapılmaktadır. Engelli istihdam edecek özel sektör işyerlerinin temsilcileri ile iş arayan engelli vatandaşlarımızı İl Müdürlüğümüzde buluşturarak iş görüşmesi yapmalarını sağlıyoruz. Bu dönemde 1.880 engelli iş arayan vatandaşımız istihdam imkanına kavuşmuştur. Yine kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü kişilerin Kurumumuz internet sitesinin duyurular bölümünde yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları ve üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da yeni istihdamlara aracılık etmelerini temin etmek amacıyla engellilerin e-Devlet, eski hükümlülerin koruma kurulu veya denetimli serbestlik müdürlüğü üzerinden Komisyona sunacakları projelerde; Engelli Hibe Projesi kabul edilenlerin hazırladıkları proje konusuna göre 70 bin ile 90 bin arasında hibe desteği alabilmektedir.

Aynı şekilde İŞKUR, eski hükümlü vatandaşlarımızın verilecek desteklerle birlikte kendi işlerini kurmasına, mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak amacıyla hibe destekleri sunmaktadır. Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir. Projelerinin kabul edilmesi halinde uygun görülen projelere yine sektörlere göre 55 bin ile 70 bin ₺ arasında kuruluş desteği sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı. •Buse Aşçı