İlaç Firmaları Millileşmeli

İlaç Firmaları Millileşmeli
Fiyat Değerlendirme Komisyonu (FDK) tarafından yılda bir kez belirlenen ilaç fiyatları, güncel döviz kuru ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde sabitlenen kur arasındaki seviye farkı, ilaca erişimde ciddi sorunlar yaratıyor.

Artan enflasyon ve beraberinde ilaçlara gelen zamların yarattığı sorunlara dikkat çeken Konya Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, ilaç krizinin gittikçe artacağı uyarısında bulundu.

TÜRKİYE’DE İLAÇ

FİRMALARI MİLLİLEŞMELİ

Türkiye’de ilaç firmalarının millileşmesi gerektiğinin altını çizen Konya Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, “Ben mesleğe başladığım ilk zamanlar Türkiye’nin ilaç firmalarının yüzde sekseni neredeyse yerli firmalardan oluşuyordu. Fakat zamanla bu firmalar yabancı sermayelere devredildi. Ne yazık ki ülkede ilaç adına yaşanan sıkıntıların birçoğu bu ilaç firmalarımızın millileşmemesi ile alakalıdır. Bu konunun hassas bir konu olduğunu düşünüyorum. İlaç bilindiği üzere stratejik bir üründür. Halk sağlığını doğrudan ilgilendirir. Nasıl ki milli güvenliğimiz çok önemliyse halk sağlığıda gerçekten çok önemlidir. Şeyh Edebali’nin de dediği gibi ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ sözü bu noktada devreye giriyor” ifadelerini kullandı.

İLAÇLARIN BULUNMAMA SEBEBİ

İLAÇ ÜRETİM FİRMALARIDIR

İlaç temininde yaşanan sıkıntıların kesinlikle eczacılar olmadığının altını çizen Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, “Bu dönemde ilaçların bulunamama sebepleri ne eczanelerdir ne de ecza depolarıdır. Tamamen üreticilerin piyasaya ilaç arzını yeterli derecede gerçekleştirmemesinden kaynaklıdır. İlaçların imalatı bazen yurtdışından gelen ham maddenin ithal durumuna bağlıdır. Bazı ilaçlar ise tamamen yurt dışından ithal alınıyor. Bu da arzın gerçekleşememesinin sebeplerinden biridir. Şu an yaşanan enflasyonist yaşamın ilaç firmaları tarafından piyasaya ilaç arzının hesaplayamamalarından kaynaklı oluyor. Ülkemizde ilaçların fiyatlarını Sağlık Bakanlığı belirler. Bunun uygulayıcısı da Sağlık Bakanlığı’dır. İlaç firmaları, benim öngörüme göre fiyatları yeterli bulmuyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

AĞRI KESİCİLER DAHİ

BULUNAMIYOR

Son dönemlerde her türlü ilacın temininde sıkıntılar yaşandığını dile getiren Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, “Hangi ilaçların temininde sıkıntı çekildiğine baktığımızda kanser ilaçları ilk aklımıza gelir ama bu ilaçlar genelde devlet tarafından karşılanır. Kimi zaman bu ilaçlarında hastanelerde olmadığına tanık oluyoruz. Son dönemlerde her türlü ilaçta yokluk sıkıntı çekilebiliyor. En son aldığımız verilere göre ecza depolarında ilaç yokluğu %17 ulaşmıştır. Gelecek dönem içerisinde bu verilerin %30’lara ulaşacağının düşüncesindeyiz. En kolay ulaşımı olan ağrı kesici ateş düşürücü şuruplarda bile temin sıkıntısı çekiyoruz. Üzerine basarak söylemek istiyorum ki ilaçların bulunamama sebebi ne eczanelerdir ne de ecza depolarıdır” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞTA ECZACIDA

MAĞDUR DURUMDA

Eczacıların ilaç temini sebebi ile mağduriyetler yaşadığını belirten Ahmet Hakan Koru, “Eczacılar son dönemlerde büyük mağduriyetler yaşıyor. Başta vatandaşlarımız olmak üzere ilaç bulamadıkları takdirde eczacılarla araları açılıyor. Her iki taraf içinde ciddi mağduriyetler söz konusudur. İlaç firmaları ilaçlara artık tamamen ticari gözle baktığına şahit oluyoruz. Ticari kaygıya giren ilaç firmaları ilaçları piyasaya sürmekten çekinir hale geldiklerini görüyoruz. Biz eczacılar olarak ne kadar kazanç sağlarsak sağlayalım bizim her zaman önceliğimiz vatandaşın sağlığıdır. Fakat üretici firmaların böyle bir önceliği olmadığını görüyoruz” dedi.

HER İKİ ECZANEDEN BİRİSİNDE

KAPANMA RİSKİ VAR

Türkiye şartlarında eczane ekonomilerinin sürdürülebilir durumda olmadığının altını çizen Koru “Şu an ilaç fiyat farkları vatandaşın cebinden fazla fiyat çıkmasına sebep oluyor. Bu neredeyse reçetenin yarı bedeli hatta muayene bedeli eklendiğinde ilacın bedelinden daha fazla fiyatlar ortaya çıkıyor. Gerçekten bu durum vatandaşlarımız için zulüm haline geliyor. Eczanelerimizde son zamanlarda ‘Şimdilik Açığız’ söylemleri var bu aslında bir sitemdir. Bu söylemin arkasında bu bahsettiğimiz ilaç temin sıkıntıları, gelen zamlar ve daha nicesi mevcuttur. Sıralamak gerekirse öncelik olarak eczane ekonomileri sürdürülebilir durumda değildir. Sebebi ise ilaç fiyat kararnamesi denen mekanizmanın ilaçların karlık oranlarını belirleyen durumdur. Zamlar geldikçe ilaçlara da gelen zamlar bu durumdan nasibini aldı. Bunun acilen güncellenmesi lazım. Bir sonraki durum ise ilacın bir değeri olması gerekir. Son olarak ise enflasyon sebebi ile giderlerin maaliyeti fazlası ile artmış durumda. Personel maaşlarından tutunda ödenen kiraları bile karşılayamaz hale geliyor eczacılar. Özellikle Konya’da ve Türkiye’deki eczanelerin %80’i kirada iş yerini çalıştırmakta. Kiraların fazla olmasından kaynaklı meslektaşların çok zor durumda. Her iki eczaneden bir tanesi şu an kapanma riski altında” şeklinde konuştu.

16 EKİM’DE ‘BÜYÜK ECZACILAR MİTİNGİ’

ANKARA’DA DÜZENLENECEK

Taleplerinin karşılıklarını almaya devam edemezlerse eczanelerde kapanmaların söz konusu olduğundan bahseden Koru, “Bizler 16 Ekim’de taleplerimizi daha güçlü şekilde duyurmak için Ankara Tandoğan Meydanı’nda ‘Büyük Eczacılar Mitingi’ düzenleyeceğiz. Bu mitinge tüm illerdeki 54 eczacı odasının bağlı olduğu eczacı meslektaşlarımız, aileleri ve onlara destek olmak isteyen arkadaşlarını bekliyor olacağız. Bu sorunlar hepimizin sorunudur. Yalnız özel olan eczacılarımız değil kamu eczacılarımızda sorunlar ile karşı karşıyadır. Ek ödeme yönetmeliğinde yapılan düzenleme kamu eczacılarının yanlarında çalışan personellerden daha az maaş almalarına sebebiyet verdi. Bu durumun da göz önüne getirilmesinden yanayız. Bizler daima sesimizi duyurmak için basına, sosyal medyaya ulaşabileceğimiz her alana ulaşmak istiyoruz. Bizim bir diğer talebimiz ise Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konuyu bizzat görüşmektir. Eğer taleplerimiz karşılıksız kalmaya devam ederse istemeye istemeye eczanelerde kapanmaya doğru gideceğiz. Eczanelerin kaçınılmaz bir sona doğru gittiğini söyleyebilirim” açıklamalarını yaptı. •Gizem Başar